Statsvetare: ”Behövs en tydligare linje mot studentprotester”

Tältläger med skyltar

Studenterna kräver bland annat att universiteten avslutar forskningssamarbeten med israeliska universitet.

Universiteten behöver hålla en gemensam och tydlig linje i relation till studenterna som demonstrerar för Palestina. Det säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap. "De har rätt att protestera, men jag tycker att man ska vara försiktig med att tillmötesgå deras krav."

Just nu pågår studentprotester vid flera universitet i landet. Studenterna kräver bland annat att universiteten avslutar forskningssamarbeten med israeliska universitet och upprättar stipendier för palestinska forskare.

Vid flera universitet har protesterna eskalerat, till exempel i Lund där studenter stört ett möte i kommunfullmäktige, eller på Linnéuniversitetet där en lärare fått sitt kontor vandaliserat. Sten Widmalm ser flera problem med studenternas agerande.

– De har rätt att protestera. Men alltsedan den sjunde oktober har palestinaprotester innehållit antisemitiska budskap och hatbrotten mot judar har ökat markant.

Blev konfronterad

Häromveckan mötte han själv studenter i ett tältläger i centrala Lund. Han fotograferade på avstånd, men blev konfronterad av en grupp demonstranter.

– De sa att jag måste ha tillstånd för att fotografera, men det är ju en offentlig plats. Vad de gör då är att de inskränker andras fri- och rättigheter. Om det är så att man inte vill bli fotograferad så kanske man inte ska tälta och sätta upp stora plakat i en universitetspark.

Forskare om studentprotester

Vi har intervjuat två forskare om de propalestinska studentprotester som just nu pågår vid Uppsala universitet och andra universitet i Sverige och världen. Varför demonstrerar studenterna just vid universiteten? Hur ska universitetet bemöta deras krav? Läs också: Kulturgeograf: ”Akademiker har ett viktigt samhällsansvar”

porträtt av Sten mot grön bakgrund

Sten Widmalm tycker att universiteten borde vara mer konsekventa i sina reaktioner. Foto: Mikael Wallerstedt

Den mest allvarliga aspekten rör dock forskares och lärares säkerhet, menar han.

– I Lund har aktivister krävt ut en lista med namn på personer inom universitetet som samarbetar med Israel och då är det ju ett riktigt säkerhetsproblem. Dessutom är ju en hel del av plakaten och budskapen av en sådan art att man kan klassa dem som auktoritära och hotfulla – som exempelvis formuleringen ”Uppsala university your silence is complicity”.

Hålla en gemensam kurs

Som professor i statsvetenskap tycker Sten Widmalm förstås att det är viktigt med yttrandefrihet, men han tycker att universiteten borde vara mer konsekventa i sina reaktioner.

– Hade det här varit en högerextrem organisation så hade det aldrig hanterats på samma sätt. Man har för lite av ett principiellt förhållningssätt till sådana här företeelser. Det tycker jag underminerar trovärdigheten hos universitetsledningar, att de inte kan hålla en gemensam begriplig kurs i sådana här frågor.

Ett skäl till det kan vara att det finns ett starkt stöd för de propalestinska protesterna även bland anställda vid universiteten. Vid Lunds universitet har 50 forskare gått samman i en debattartikel och, främst med anledning av det pågående kriget mellan Hamas och Israel, skrivit att studenternas akltivism kan ses som en strävan mot ”en mer djupgående form av demokrati”.

Öppet brev till rektor

Nyligen undertecknade 200 forskare vid Uppsala universitet ett öppet brev till rektor, för att visa sitt stöd för protesterna.

– Det finns ett starkt stöd bland flera som jobbar här och det bidrar sannolikt till att man helt enkelt inte gör så mycket mot de som demonstrerar. Men uppenbarligen har demonstrationerna skapat en plats som nu upplevs som mycket osäker särskilt för dem med judisk bakgrund, säger Sten Widmalm.

– Inslagen av antisemitism är av allvarligt slag, tycker jag. Min åsikt är att man bör vara mycket försiktig med att tillmötesgå kraven från demonstranter vid universiteten. När de exempelvis kräver listor på namn på de som samarbetar med Israel, eller avbryter demokratiska möten som i Lunds kommun, så har en viktig gräns passerats.

Protester i hela världen

Just nu pågår studentprotester för Palestina i hela världen, liksom studenter i alla tider har protesterat kring olika frågor vid sina universitet. En förklaring till det är att universiteten är viktiga institutioner i samhället men också att akademin värnar yttrandefriheten. Men det finns tydliga spelregler, menar Sten Widmalm.

– Vi ska skydda demonstrationsrätten. Men även de som protesterar för de utsatta palestinierna och mot fruktansvärda krig som nu pågår mellan Hamas och Israel måste hålla sig till reglerna. Det gäller vid universiteten och vid gatudemonstrationer. Det ska hållas rent från antisemitiska budskap. Och det kan inte tillåtas att andras frihet i det offentliga rummet begränsas. Det gäller alla som demonstrerar – högerextrema såväl som palestinademonstranter.

Andra åsikter tystas

När det gäller Israel–Palestinakonflikten finns ett uttalat krav på att välja sida – till exempel i sociala medier runt om i världen. Om nu de propalestinska protesterna får starkt stöd inom universiteten, kan det leda till att andra röster eller åsikter tystas.

Vad kan det få för konsekvenser vid universiteten?

– Det bidrar ju inte till en god akademisk öppenhetskultur. För vi forskare måste ju kunna analysera sådana här problem utan att bli part i konflikten. Som anställd vid universitetet så bör vi försöka upprätthålla vår opartiskhet – särskilt i en så otroligt komplicerad konflikt som det här handlar om. Och även de som har judisk bakgrund, och alla de som inte håller med demonstranterna, ska vara trygga här, säger Sten Widmalm.

Annica Hulth

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin