Tre forskare vid Uppsala universitet får ERC Synergy Grants

Fotomontage med porträtta på Magnus Essand, Anna Dimberg och Oliver Schlotterer

Magnus Essand, Anna Dimberg och Oliver Schlotterer har fått ERC Synergy-anslag. Foto: Mikael Wallerstedt och Axel Kleinschmidt

Tre forskare vid Uppsala universitet tilldelas ERC Synergy Grants 2024. Anna Dimberg och Magnus Essand får medel för att utveckla och förbättra immunterapi för behandling av cancerformerna glioblastom och malignt melanom. Oliver Schlotterer får anslag för att skapa ett nytt matematiskt ramverk för grundläggande interaktioner inom fysiken, kodat i så kallade spridningsamplituder.

Anna Dimbergs och Magnus Essands forskargrupper vid institutionen för immunologi, genetik och patologi tilldelas tillsammans med Thomas Tüttings forskargrupp vid institutionen för dermatologi vid universitetssjukhuset i Magdeburg 110 miljoner kronor (9 453 750 euro) över sex år för forskningsprojektet VASC-IMMUNE. Av totalsumman får Anna Dimberg och Magnus Essand vardera drygt 36 miljoner kronor.

Projektet riktar in sig på tumörers blodkärl med fokus på att få fler T-celler, som är en sorts vita blodkroppar, att ta sig från blodet till tumören samt på att bevara blodkärlens funktion. Framför allt kommer forskarna att koncentrera sig på den idag obotliga hjärncancerformen glioblastom och hudcancerformen malignt melanom.

– Jag har studerat blodkärl i glioblastom och deras samverkan med immunceller under många år. Jag är övertygad om att vi genom att jämföra kärl- och immunlandskapen i melanom och glioblastom kommer att identifiera gener vars aktivitet har betydelse för hur tumörkärlen interagerar med immunceller. Vi hoppas att projektet ska kunna leda till utveckling av en ny sorts immunterapi, där vi stimulerar immunsvaret genom att förändra blodkärlens funktion via genterapi, säger Anna Dimberg.

Omprogrammera tumörkärl

Men att rikta in sig på tumörkärl och omprogrammera dem i cancerpatienter är en stor utmaning. Magnus Essand forskargrupp kommer att bidra med att utveckla en ny virusvektor som specifikt kan hitta tumörkärl men undvika normala blodkärl.

– Vi har redan visat att det är möjligt i en musmodell av glioblastom. Tillsammans kommer vi nu att överföra våra fynd till tumörkärl från människa. Vi bygger vektorn så att den ska kunna ta sig in i tumörkärl i allmänhet. Därmed finns stora möjligheter att resultaten från vårt projekt kan få betydelse även i andra cancerformer, säger Magnus Essand.

Oliver Schlotterer, universitetslektor vid institutionen för fysik och astronomi liksom matematiska institutionen tilldelas tillsammans med Ruth Britto vid Trinity College Dublin, Francis Brown vid University of Oxford och Axel Kleinschmidt vid Max Planck Institute for Gravitational Physics i Potsdam 116 miljoner kronor (9 986 500 euro) för projektet MaScAmp. Av det beloppet går 26 miljoner kronor (2 263 950 euro) till Oliver Schlotterers forskargrupp.

Expertis inom matematik och teoretisk fysik

Målet för MaScAmp är ett nytt ramverk för grundläggande interaktioner inom fysiken i form av ett enhetligt matematiskt tillvägagångssätt för spridningsamplituder. Projektet för ihop ett tvärvetenskapligt forskarlag med expertis inom ren matematik och teoretisk fysik för att kunna utveckla flera nya och effektiva algoritmiska metoder med tillämpningar inom matematik, partikelfysik och gravitation.

– Min egen forskning är inriktad på spridningsamplituder i strängteori och har flera gånger lett till givande utbyten med partikelfysiker och matematiker. Tillsammans med mina kollegor har vi en gemensam vision om ett nytt paradigm för spridningsamplituder som kommer att stimulera framsteg inom matematiken och utvecklingen av allmänt tillgänglig programvara för beräkningar, säger Oliver Schlotterer.

Åsa Malmberg

Europeiska forskningsrådet (ERC)

Det europeiska forskningsrådet, ERC, etablerades 2007 och är den första europeiska anslagsgivaren för excellenta forskare i Europa. Varje år väljer man ut, och delar ut bidrag till, de allra bästa och kreativa forskarna. ERC delar ut fyra typer av bidrag: Starting Grants, Consolidator Grants och Advanced Grants och Synergy Grants.

ERC Synergi Grant syftar till att stödja en grupp om max fyra framstående forskare som vill samarbeta i ett gemensamt forskningsprojekt.

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin