Nya insikter om kvinnors psykiska hälsa
År 2020 grundades centrumet WOMHER för att öka kunskapen om kvinnors psykiska hälsa. En tvärvetenskaplig forskarskola startades upp och nu börjar de 16 doktorandernas arbete ge fina forskningsresultat. WOMHERs sätt att driva forskning har dessutom tjänat som förebild för ett liknande centrum vid universitetet i Tübingen, Tyskland.
Kvinnor är överrepresenterade när det gäller sjukskrivningstal och ångestsjukdomar. Men varför ser det ut så? Och vad kan man göra åt det? Det var bakgrunden till att Uppsala universitets tvärvetenskapliga centrum för kvinnors psykiska hälsa, WOMHER, startade år 2020.
Forskarskola som inspirerat andra
I satsningen rekryterade man 16 doktorander från hela världen till lika många projekt. Ett av projekten undersöker till exempel om olika p-piller kan hänga ihop med depression. I ett annat använder sig doktoranden av en app för att se om den kan hjälpa till att förutspå vem som kommer att drabbas av depression i samband med förlossningen.
Projekten är väldigt olika till sin natur, men syftar alla till att skapa förståelse för hur man kan främja och stärka kvinnors psykiska hälsa.
− Kan vi hitta bättre vägar att förebygga postpartumdepression? Kan vi hitta bättre vägar att behandla och förstå uttryck av depression i olika kontexter? Eller kan vi bättre förstå hur vi kan underlätta för de kvinnors som drabbas av cancer och som samtidigt tar hand om små barn? Sedan 2020 har de här projekten drivit fram många väldigt fina forskningsresultat som vi kan använda för att förstå, förebygga och behandla olika uttryck av psykisk ohälsa som vi ser hos kvinnor, säger Emma Hovén, föreståndare för WOMHER och docent i medicinsk psykologi.
Doktoranderna kommer från olika vetenskapliga discipliner. Och för att göra det ännu mer tvärvetenskapligt var det krav att huvudhandledare och biträdande handledare i varje projekt ska komma från minst två olika vetenskapsområden. Ett av målen inom forskarskolan har varit att lära av varandra och få nya perspektiv på hur forskning kan bedrivas. Nya perspektiv har man också fått tack vare att doktoranderna har rekryterats från olika delar av världen.
− Vi har personer som har flyttat hit från Kina, Turkiet och Etiopien tack vare doktorandprojekten och det skapar en väldigt unik och dynamisk grupp, säger projektkoordinator Shima Momeni.
Hon berättar vidare att satsningen på forskarskolan har varit så pass lyckad att ett annat universitet tagit efter.
− WOMHERs sätt att bygga upp forskningen har varit föremål för inspiration till ett liknande centrum i Tübingen i Tyskland. De har beviljats medel för två kullar doktorander av det tyska forskningsrådet.
Här i Uppsala har två av doktoranderna redan disputerat och majoriteten väntas bli klara nästa år. Då kommer WOMHER att sammanställa alla resultat och kommunicera dem i en vetenskaplig syntes.
Hur blir det sen? Kommer ni rekrytera nya doktorander?
− Vår ambition är att vi ska kunna ta in en ny kull med doktorander, för det ger så mycket om flera doktorander startar samtidigt. De nuvarande doktoranderna har kunnat lära av och inspireras av varandra. Budgetmässigt har vi tyvärr inte de förutsättningarna idag, men jobbar aktivt för säkra doktorandverksamhet även framledes, säger Emma Hovén.
Vill prata mer om psykisk hälsa
Centrumet lever dock vidare i allra högsta grad. Just nu har man till exempel påbörjat ett arbete med att sammanställa den forskning som finns kring psykisk ohälsa hos kvinnor idag. Arbetet görs tillsammans med forskningsinitiativet Ungas Psykiska hälsa I Centrum (UPIC) och den ideella föreningen Mind.
− Vi ser att närmare 75 procent av unga tjejer idag rapporterar besvär med oro och ängslan. Vad betyder det egentligen? Vi ska göra en kunskapssammanställning som också nyanserar bilden av den statistik vi ser idag. Och som också utmanar narrativet kring som just psykisk ohälsa. Vi pratar mycket om psykisk ohälsa, men kan man prata mer om möjligheter att stärka den psykiska hälsan?, säger Emma Hovén.
Ett annat viktigt bidrag som WOMHER kan ge är att visa för studenter vid Uppsala universitet att den här forskningen bedrivs och är viktig. Ingela Nyström, som är biträdande föreståndare, berättar att man tidigare har varit och föreläst för de kvinnliga och icke-binära ingenjörsstudenterna via föreningen SIV, och är inbjudna igen nu under hösten.
− Bland studenterna på Teknat finns det många kvinnliga studenter som någon gång under sin studietid mår psykiskt dåligt. Jag tror det betyder mycket att vi kan visa att det finns forskning inom området. Och även lyfta fram att man inte måste må dåligt under sin studietid, säger Ingela Nyström, biträdande föreståndare i WOMHER och professor i visualisering.
Sandra Gunnarsson