Högskoleprovet

Högskoleprovet är ett kunskaps- och färdighetsprov som mäter förutsättningarna att klara högskolestudier. Provet ger dig ytterligare en chans att komma in på utbildningar du har sökt.

Ditt högskoleprovsresultat ersätter inte behörighetskraven. Du måste fortfarande vara grundläggande och särskilt behörig till de kurser och program du söker. Med ett högskoleprovsresultat hamnar du i ytterligare en urvalsgrupp.

Anmälan till högskoleprovet

Högskoleprovet ges normalt två gånger per år. Anmälningsavgiften är 550 kronor. Avgiften måste vara universitetet tillhanda senast sista anmälningsdag. Betalar du med plusgiro, måste du göra det minst en dag före sista anmälningsdag. Sena anmälningar tas inte emot.

Anmälan sker på hogskoleprov.nu där du skapar ett konto för att kunna anmälan dig.

Kallelse

En vecka före provdatumet kan du se din kallelse genom att logga in på hogskoleprov.nu. (Webbläsare måste tillåta pop-up för att det ska fungera.)

Du kommer också att få din kallelse per e-post. Om du inte har fått något mejl, kontrollera först att den inte filtrerats som skräppost.

Resultatet

Resultatet räknas automatiskt med vid din ansökan. Det gäller i åtta år och kan göras obegränsat antal gånger. Ditt bästa prov gäller.

Viktning av högskoleprovsresultat

Viktning innebär att resultatet från en av delarna, kvantitativ eller verbal, väger tyngre än den andra delen. Uppsala universitet tillämpar inte viktning av högskoleprovsresultatet.

Var skriver man högskoleprovet?

Provet ges på ett flertal orter runt om i Sverige och på några svenska skolor utomlands. Du väljer själv var du vill göra det, oberoende av var du ska studera eller var du är folkbokförd.

Uppsala universitet anordnar högskoleprovet i Uppsala, Visby, Enköping och Gimo. Anpassade prov för dig med dyslexi eller synskada, ges bara i Uppsala och Visby.

Anpassat högskoleprov

På Studera.nu finns information om anpassat högskoleprov för dig som har dyslexi, synskada funktionsnedsättning eller diabetes.

Kontakta senast sista anmälningsdag den provanordnare du anmäler dig till. Du behöver dels informera om ditt behov av anpassning, dels komma in med intyg som styrker dina behov.

Förbered dig

Om du ska skriva högskoleprovet finns det olika sätt som du kan förbereda dig på. På studera.nu finns tips på hur du kan förbereda dig.

Ett bra sätt att förbereda sig inför högskoleprovet är att träna på gamla prov. På studera.nu finns övningsprov som du kan göra. På Servicecenter, Dag Hammarskjölds väg 7 i Uppsala, samt i receptionen på Campus Gotland, Cramérgatan 3 i Visby, har du även möjlighet att kostnadsfritt hämta två gamla prov att träna på.

Kontakt

Allt om högskoleprovet – Universitet- och högskolerådet svarar på dina frågor om högskoleprovet på Facebook.

Kontakta Uppsala universitet om du har frågor om din anmälan: hogskoleprovet@uu.se, 018-471 47 10

Vill du arbeta på högskoleprovet?
Vid varje provtillfälle inom våra regioner behövs ungefär 150–200 medarbetare för att kunna genomföra provdagen och just nu söker Uppsala universitet medarbetare till detta. Mejla hogskoleprovet@uu.se om du är intresserad.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin