Är programmet rätt för dig?

Möt två programalumner

Här möter ni Martin Petrén, produktutvecklare och team-leader på Afry och Linnea Österlund, produktingenjörs på Atlas Copco i ett samtal kring studier, examensarbete, karriär och andra frågor som rör Livet efter examen.

Ida, student.

Möt en student på programmet

Namn: Ida Sjölén
Från: Sundsvall

Att sitta i en projektgrupp med olika kompetenser och utveckla denna produkt tillsammans är nog min dröm och jag tror verkligen att maskinteknik kan ta mig dit en dag.

Varför valde du den här utbildningen?
– Maskinteknik är en bred utbildning som kan leda till många olika typer av arbeten och inom många olika branscher. Redan innan jag började utbildningen så var jag intresserad av produktutveckling och design. Jag jämförde studieplanen med några andra utbildningar som var mer inriktad mot detta men insåg att det inte var så stor skillnad på kurser, dessutom ville jag verkligen bo i Uppsala.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
– Ja verkligen, jag älskar min utbildning och har aldrig haft tanke på att byta riktning. Jag började plugga 4 år efter studenten och kände att jag var redo och hade bra koll på vad jag ville göra i framtiden.

Hur är det att studera på ett universitet?
– Studierna och stressen med allting går i vågor. Folk, inklusive mig är duktig att skjuta upp plugg till sista minuten. Detta leder till väldigt intensiva tentaperioder med tidiga mornar och sena kvällar. Trots detta så älskar jag tentaperioderna, för när det väl klickar och man börjar förstå hur allting hänger ihop, sån härlig känsla! Sedan så tycker jag att det blir lättare och mycket roligare när man kan plugga och hjälpas åt i klassen.

Vilket är ditt mål med utbildningen?
– Tänk dig en matberedare eller en liknande hushållsmaskin. Jag vill vara den som utvecklar dessa produkter från idé till färdig produkt. Att sitta i en projektgrupp med olika kompetenser och utveckla denna produkt tillsammans är nog min dröm och jag tror verkligen att maskinteknik kan ta mig dit en dag.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Det bästa enligt mig är helt klart studentlivet. Dels att det kommer folk från så många från olika delar i landet. Det gör det mycket lättare att få vänner då alla är lika måna om att vara öppen och social. Sedan också att det är så nära till alla vänner. Jag bor väldigt centralt vid studentområdena och det max är en kvart med cykel till varje person jag känner. De jag umgås mest med bor i princip bara över gatan.

Hur ser en vanlig dag ut på din utbildning?
– Väldigt olika men en vanlig dag kan se ut så att jag cyklar till skolan på morgonen. Sedan har man oftast en eller två föreläsningar innan lunch. Är man engagerad så kanske man har ett lunchmöte och träffar massa trevliga människor i olika klasser och program och planerar in något evenemang. Kanske en till föreläsning eller lektion efter lunch innan man cyklar hem igen. Lite senare kanske man drar iväg till någon nation och käkar en trevlig hamburgare och dricker en kall go öl. En bra dag enligt mig!

Berätta om studentlivet!
– Studentlivet i Uppsala är fantastiskt! Jag har varit engagerad som bland annat klubbmästare för min sektion. Som klubbmästare planerar man massvis med evenemang för studenterna i din sektion vilket var bland det roligaste jag har gjort. Genom att vara engagerad så har jag lärt känna många underbara personer från varje sektion av både teknologer och naturvetare.

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Maskinteknik kan låta som att alla kommer hamna på en fabrik och effektivisera produktionslinor och mecka med gigantiska maskiner hela dagarna men det är en mycket bredare linje än så. Det jag själv förknippar maskin med problemlösning och kreativitet. Ifall du är osäker på om Maskin är rätt utbildning för dig så kan man alltid göra som mig och jämföra studieplaner.

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Min innergård vid studentstaden. Fantastiskt fint på somrarna med massa bänkar och ställen att grilla och hänga på.

Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Såklart måste jag ju säga alla dagar runt valborg.

Vad gör du om 5 år?
– Då jobbar jag som projektledare för någon spännande produktutveckling.

Våren 2021.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin