Är programmet rätt för dig?
Möt två programalumner
Här möter ni Martin Petrén, produktutvecklare och team-leader på Afry och Linnea Österlund, produktingenjörs på Atlas Copco i ett samtal kring studier, examensarbete, karriär och andra frågor som rör Livet efter examen.

Möt en student på programmet
Namn: Axel Gustavsson
När man tänker “maskinteknik” är det lätt att tänka “stora maskiner” eller att man drar i spakar och trycker på knappar (vilket man förvisso kan göra om man vill) men jag tycker att produktutveckling, design och kreativitet är bättre nyckelord för utbildningen.
Varför valde du den här utbildningen?
– Främst för att det är en så bred utbildning som inte låser en till någon specifik bransch eller typ av arbete, vilket ger en trygg valmöjlighet! Utöver det ville jag att kreativitet skulle vara en del av plugget, vilket man verkligen får med fokuset på produktutveckling och produktionsledning. Slutligen har jag alltid varit intresserad av att förstå hur prylar fungerar och att kunna utveckla egna produkter vilket gjorde maskinteknik till ett mycket bra val.
Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Helt klart alla fantastiska vänner man får! Att bo och plugga i en studentstad dit folk kommer från hela landet för att plugga gör verkligen studietiden otroligt rolig, särskilt om man engagerar sig i studentlivet genom engagemang i studentkårer och nationer! Jag kan verkligen inte rekommendera det nog då jag har fått bra vänner från en massa olika program vilket har gjort mina studieår superkul. Att bo på gång- eller cykelavstånd från alla ens vänner är också ett stort plus.
Vad är mest utmanande?
– För min del är det nog att balansera rimlig arbetsbelastning i studierna med studentlivet och privatlivet. Genom UTN (Uppsala teknolog- och naturvetarkår) har jag gjort otroligt roliga och givande uppdrag, men ibland har man inte tillräckligt med tid att bara ta det lugnt och ladda batterierna. Studierna och engagemang har dock förbättrat min förmåga att balansera olika delar av livet.
Vad är tre saker som står på schemat en vanlig vecka?
– För studierna är det föreläsningar, lektioner, seminarier och laborationer beroende på vilka kurser man läser, tillsammans med en del eget plugg för att hålla sig på banan i kurserna. Utöver det fyller jag mina veckor med studentengagemang, träning och spel (om inte timmarna på dygnet tagit slut)!
Berätta om studentlivet!
– Var börjar man? Att säga att det finns något för alla är faktiskt inte en överdrift. Vill man engagera sig och anordna event finns det massor av möjligheter vid kårer och nationer. Vill man hellre “bara” gå på evenemang finns det allt från lugnare event som brädspelskvällar, lunchbufféer och pubkvällar till mer fartfyllda event som sittningar, klubbar, Forsränningen, Rebusrallyt och en massa annat skoj. Vill man så finns det helt enkelt! Och om det inte finns kan man alltid dra ihop det själv.
Vad är ditt mål med utbildningen?
– I grund och botten att få en bred grund för vidare studier och arbetslivet. Mer specifikt hade det varit otroligt roligt att antingen få designa och utveckla egna produkter, eller jobba med projektledning och leda ett utvecklingsteam, antingen för produktutveckling eller produktionsledning. Men vem vet var jag hamnar till slut? Att starta eget är inte en omöjlighet!
Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– När man tänker “maskinteknik” är det lätt att tänka “stora maskiner” eller att man drar i spakar och trycker på knappar (vilket man förvisso kan göra om man vill) men jag tycker att produktutveckling, design och kreativitet är bättre nyckelord för utbildningen. Du kan kika på studieplanen för mer detaljer, men det handlar till stor del om att lära sig lösa problem kopplat till fysiska produkter, vilket både är superkul och alltid kommer att behövas i samhället!
Två snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– Jag ska inte ljuga, mitt eget hem står väldigt högt upp på den listan haha men annars är Uppsalas gamla kyrkogård otroligt fin och grön under sommaren!
Var finns den bästa studieplatsen?
– Antingen hemma eller i grupprum på Ångan!
Hösten 2024
Läs mer
Kontakt
- studievagledare-mi@uu.se
- Studievägledning