Är programmet rätt för dig?
Röster om programmet
Filip Steinbauer, doktorand
Namn: Filip Steinbauer
Från: München, Tyskland
Yrke: Doktorand vid Bayer, på avdelningen Preclinical Modeling & Simulation
Jag ville hitta ett sätt att kombinera prediktiv modellering med läkemedelsforskning under mina fortsatta masterstudier. Varje kursbeskrivning lät bra för mig och levde till slut upp till vad de lovade.
Vad jobbar du med idag?
– För närvarande är jag anställd som doktorand vid Bayers avdelning Preclinical Modeling & Simulation för att utforska möjliga tillämpningar av maskininlärning i preklinisk farmakokinetik och farmakodynamik för att stödja läkemedelsupptäckten och utvecklingsprocessen. Detta innebär till exempel att förutsäga parametrar som permeabilitet från molekylära strukturer eller att förutsäga ett läkemedels koncentration-tidsprofil och dess motsvarande effekt.
Hur kom du till den punkt där du är idag?
– Min akademiska resa började vid Münchens yrkeshögskola där jag lärde mig om möjligheterna med att använda moderna datorstödda verktyg för att göra läkemedelsupptäckter och utvecklingsprocesser mer effektiva. Under min kandidatuppsats vid Ludwig Maximilian University of München LMU upptäckte jag min kärlek till programmering, och det blev tydligt att jag ville hitta ett sätt att kombinera prediktiv modellering med läkemedelsforskning under mina fortsatta masterstudier.
Varför valde du det här masterprogrammet?
– Av den enkla anledningen att det var den enda i Europa som tillät mig att lära mig om alla tekniker som jag tyckte var intressanta i ett enda program. Vissa säger att det inte finns ett perfekt program, för att det alltid kommer att finnas ointressanta kurser, men det gäller inte mig och det här programmet. Varje kursbeskrivning lät bra för mig och levde till slut upp till vad de lovade.
Har du nytta av din examen och utbildning idag?
– Jag har verkligen nytta av min examen eftersom den gjorde det möjligt för mig att få en doktorandtjänst i branschen, som jag velat sedan min kandidatexamen. Jag använder mig av kunskapen från mina studier varje dag och kan tillämpa många olika men relevanta tekniker, samtidigt som jag kan förstå och ha ett utbyte med experter från olika områden under alla faser av läkemedelsupptäckts- och utvecklingsprocessen.
Hur var dina studier på Uppsala universitet?
– De var väldigt intressanta och aldrig tråkiga. Jag gillade väldigt mycket konceptet med att bara ha en kurs åt gången eftersom det gjorde att jag verkligen kunde fördjupa mig i ämnet. Dessutom var det praktiska projektarbetet ganska roligt, och även min fritid som jag kunde tillbringa med kursare.
Vad var det bästa med att studera vid Uppsala universitet?
– För att uttrycka det i ett nötskal skulle jag säga att det bästa med att studera vid Uppsala universitet var hur roligt det var att lära mig om saker som jag var intresserad av.
Har du några tips till våra nuvarande elever?
– Försök att söka praktik inom branschen, eftersom det kan öppna dörren för dig att tillämpa teknikerna och kunskaperna i en industriell miljö och därigenom göra skillnad i läkemedlens värld!
Våren 2024
Reem Andersson, konsultchef
Namn: Reem Andersson Emad
Yrke: Konsultchef / Business Manager
Programmet öppnade också mina ögon för alla spännande bolag som finns i branschen, och med den erfarenheten som jag fick från min utbildning så blev jag också attraktiv på arbetsmarknaden.
Vad jobbar du med nu?
– Direkt efter min examen arbetade jag inom flera roller på ett företag i Uppsala som riktar sig in mot analys av proteinbiomarkörer. Idag arbetar jag däremot som konsultchef och mitt främsta fokus går ut på att förstå olika projekt inom Life Science-branschen genom att bygga och vårda relationer till dessa företag. Mitt mål är att erbjuda skräddarsydda lösningar för de specifika behoven i varje projekt och det är mitt ansvar att säkerställa tillgång till rätt resurser genom rekrytering och ledning av konsulter.
Hur hamnade du här?
– Jag ville lära mig mer om Life Science, med fokus på läkemedel och programmering. Jag sökte därför till programmet och fick en bred förståelse för läkemedelsutveckling. Detta öppnade också mina ögon för alla spännande bolag som finns i branschen och med den erfarenheten som jag fick från min utbildning så blev jag också attraktiv på arbetsmarknaden. Det var en naturlig fortsättning för mig för att kunna få en ytterligare bredd och fördjupning till min akademiska bakgrund.
Har du nytta av din utbildning?
– Absolut! Den omfattande kunskapen om läkemedel, bioinformatik och dylikt som man får genom detta program möjliggör en smidig och effektiv tvärfunktionell arbetsapproach samtidigt som det ger möjlighet till djup specialisering om så önskas.
Har du några tips till de som planerar att läsa programmet?
– Gör ditt examensarbete inom det fält som du är intresserad av då detta är en fantastisk möjlighet att komma in i yrkeslivet eller utvecklas inom det ämne som du brinner för, och var i god tid med att söka upp en handledare och planera för vad ni vill göra ihop.
Våren 2024
Kontakt
- För frågor om programmet, kontakta programsamordnare Aleksei Kabedev:
- aleksei.kabedev@farmaci.uu.se
- För frågor angående ansökan, behörighet och andra generella frågor, kontakta studievägledare Christina Ceder:
- pharmmaster@uu.se
- 018-471 44 36
- Boka tid med en studievägledare.