Krisens historia I, 7,5 hp
Läsåret 2022/2023
-
HT 2022, 50 %, Campus
Startdatum: 31 oktober 2022
Slutdatum: 15 januari 2023
Sista anmälningsdatum: 19 april 2022
Anmälningskod: UU-51409 Anmälan
Undervisningsspråk: Engelska
Studieort: Uppsala
Urval: Högskolepoäng (max 285 hp)
Registrering: 8 augusti 2022 – 23 oktober 2022
Behörighet: Kandidatexamen
Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
Läs mer om avgifter och stipendier.
Anmälningsavgift: 900 kr
Studieavgift, första inbetalningen: 12500 kr
Studieavgift, totalt: 12500 kr
Om kursen
I början av 2000-talet har en våg av globala kriser - finanskriser, demokratins kris, miljö- och klimatkriser, pandemier och hälsokriser, och globaliseringens egen kris - alltmer präglat samhällsförståelsen och rest krav på politiska beslut och reformer, ny kunskap och förändrade livsmönster.
Men vad betyder det att förstå samhället och världen ur krisens perspektiv? Hur formar det synen på framtid och historia? Hur förstås och analyseras aktuella kriser inom olika vetenskaper och kunskapsområden? Hur har krisbegreppets innebörder förändrats över tid och mellan olika historiska miljöer? Vilken roll spelar krisnarrativ och historiska kriser i historieteori och inom ramen för historiska förklaringar? Vilken betydelse kan en avancerad förståelse av krisens historia spela för vårt sätt att förstå, möta och hantera kriser i samtiden?
Dessa frågor behandlas i kursen genom en serie föreläsningar och case-orienterade seminarier med lärare som har speciell kompetens och bedriver forskning inom olika områden med kopplingar till samtida kriser och krisförståelse. Kursen kan läsas av studenter på master- och doktorandnivå från samtliga vetenskapsområden.
Institutionen för idé- och lärdomshistoria ger två kurser om krisens historia. Kursen Krisens historia I lägger fokus på de grundläggande historiska perspektiven och ger en orientering i krisens och krisbegreppens betydelse i historiska förklaringar och historieteori samt gör tematiska nedslag i ett urval historiska och samtida kriser. I den efterföljande kursen, Krisens historia II, ligger fokus på en tematisk och vetenskapligt integrativ fördjupning av aktuella kriser och krisperspektiv, kopplade till klimat och miljö, medicin och hälsa, ekonomi och demokrati. Därtill läggs fokus på aktuell teoribildning om kriser i senmoderniteten som alltmer sammankopplade och samhällsdefinierande fenomen och processer. Kurserna kan både läsas enskilt och som två sammanhängande kurser som ger successiv fördjupning och progression.
Mer information
Kursplan med litteraturlista
För varje kurs finns en formell kursplan. Den innehåller kursens benämning, omfattning och syfte. I kursplanen får man också upplysningar om huvudsakligt innehåll, kurslitteratur och hur examination går till.
Kontakt
Institutionen för idé- och lärdomshistoria
Engelska parken, Thunbergsvägen 3P
Box 629, 751 26 UPPSALA
Telefon: 018-471 2947