Centrum för personcentrerade hjärnmodeller och terapier (CNSx3)

Centrum för personcentrerade hjärnmodeller och terapier (CNSx3), är ett nationellt kunskapscentrum som samlar ledande forskare och innovatörer för att ta fram nästa generations modeller för hjärnsjukdomar. Målet är att förbättra möjligheterna till personanpassad behandling genom att kombinera avancerad bioteknik, mikrofluidik, datavetenskap och klinisk forskning.
Centralt i arbetet står utvecklingen av hjärnorganoider – små, tredimensionella modeller av mänsklig hjärnvävnad – som integreras i mikrochip för att efterlikna hjärnans komplexa miljö. Genom att koppla dessa modeller till nationella biobanker och patientprover får forskarna tillgång till unika möjligheter att studera sjukdomar som glioblastom, pediatriska hjärntumörer och kärlmissbildningar på individnivå.
Med hjälp av realtidsavbildning och AI-baserade algoritmer kan forskarteamet identifiera och utvärdera skräddarsydda behandlingsstrategier – inte bara vilka läkemedel som är effektiva, utan också när och hur de bör ges för bästa effekt.
CNSx3 driver även en nationell forskarskola för doktorander och postdoktorer, med kurser inom organoidteknik, etik, mikrofluidik och avancerad dataanalys. Verksamheten bedrivs i nära dialog med sjukvården, patientorganisationer och industrin för att säkerställa att resultaten snabbt kan komma till nytta.
Centret koordineras av Uppsala universitet och samverkar med fem akademiska lärosäten, två industripartners samt ett brett nätverk av forskare över hela landet. CNSx3 finansieras av Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF).
Relaterad information
Centrum för personcentrerade hjärnmodeller och terapier (på engelska)
Kontakt
- Sven Nelander
- Vetenskaplig föreståndare
- Peetra Magnusson
- Verkställande chef