Om oss
Forskargruppen Vårdvetenskap studerar människan och hälsa under hela livscykeln. De projekt som bedrivs i gruppen ämnar förbättra livskvalitet, hälsa och vården för personer och närstående till personer som drabbats av långvarig sjukdom. Vi genomför individ- och populationsbaserade studier med olika kvalitativa och kvantitativa forskningsmetoder, och genomför interventionsstudier för att utvärdera insatser som på olika sätt kan förbättra vården, hälsa och livskvalitet.
Gruppen består av personer med olika bakgrund; främst sjuksköterskor, men även läkare, psykologer, folkhälsovetare och fysioterapeuter.
Följ pilarna för att läsa mer om våra pågående forskningsprojekt:
Fertilitet och Sexualitet efter Cancer
I forskningsprogrammet Fertilitet och Sexualitet efter Cancer (Fex-Can) undersöks fertilitet och sexualitet efter en cancerdiagnos i ung vuxen ålder (18-39 år).
Fysisk aktivitet och nutrition
Fokuserar på att utveckla metoder för optimalt omhändertagande av stamcellstransplanterade patienter när det gäller fysisk aktivitet och nutrition på hematologisk vårdavdelning.
Blodstamcellstransplantation vid MS
Inom projektet undersöks förväntningar, hälsorelaterad livskvalitet och psykiskt välmående hos patienter med MS som genomgår blodstamcellstransplantation.
Familjestöd vid ALS
Projektet syftar till att öka kunskapen och förbättra den stödjande vården för familjer där en person drabbats av ALS.
Handledning i omvårdnad
Inom forskargruppen bedrivs pedagogisk forskning kring handledning i omvårdnad
Att leva och arbeta i en mångkulturell miljö på äldreboenden
I samarbete med vård- och omsorgsförvaltningen vid Uppsala kommun bedrivs forskning med fokus på språkutvecklande insatser på äldreboenden
Trycksår och patientsäkerhet
Projektet bedriver forskning om patientsäkerhet med fokus på riskbedömning av trycksår och patientdelaktighet.