Luisa Hugerths forskargrupp

Fr vä: Faruk Dube, Delaram Bameri, Luisa Hugerth, Anusha Antony och Bangzhuo "Ben" Tong

Människomikrobiotan är ett samlingsbegrepp för alla mikroorganismer som bor i och på oss. Dessa mikrobsamhällen påverkas av hur vi lever och vad vi äter, men de också påverkar oss genom att interagera med vårt immunförsvar, bryta ner vår mat, förvandla de läkemedel vi äter, m. fl. I Människans Mikrobiell Ekologilabbet försöker vi förstå hur mikrobiotan påverkar sjukdomsrisker, särskillt vad det gäller reproduktivhälsa och graviditet.

Mikrobiomen i hälsa och ohälsa

Målet för vår forskargrupp är att förstå hur brister i kommunikation mellan mikrober, eller mellan mikrober och sin människövärd, leder till sjukdom. För att göra detta är vårt främsta verktyg högkapacitets-DNA-sekvensering, som vi använder för att profilera mikrober från olika delar av kroppen, inklusive virus och svampar. Denna metod kompletteras alltid med omfattande frågeformulär om deltagarnas bakgrund och hälsotillstånd. Andra biologiska mått, såsom blodmetaboliter, hjälper till att skilja lokala och systemiska effekter. Vi försöker alltid ha en nära samarbete med kliniker, för att minska avståndet mellan grundforskning och tillämpad vetenskap.

Ett av våra huvudfokus är graviditet och neonatala utfall. Mikrobiomet överförs delvis från förälder till barn och har stora effekter på den initiala programmeringen av späddbarnets immunsystem. Till skillnad från genetik är mikrobiomet en modifierbar riskfaktor, som kan optimeras. Det maternella mikrobiomet har också associerats med graviditetsutfall, inklusive för tidig födsel, vilket är den främsta riskfaktorn för spädbarnsdödlighet och sjuklighet världen över.

Utanför graviditet är det kvinnliga mikrobiomet också ett intressant studieobjekt. Ur ett ekologiskt perspektiv är det vaginala mikrobiomet en halvöppen miljö, som utsätts både för externa påtryckningar, såsom samlag, och för cykliska förändringar relaterade till menstruationscykeln. Detta gör det till ett intressant modellsystem för mikrobiell tidsserieanalys och verktygsutveckling. Samtidigt kan förståelsen av vilka faktorer som bidrar till ett hälsosamt och stabilt vaginalt mikrobiom vara en väg mot att minska bördan av återkommande urogenitala infektioner såsom urinvägsinfektioner, svampinfektioner och bakteriell vaginos.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin