Maria Ulvmars forskargrupp
Våra blod- och lymfkärl spelar en viktig roll i immunförsvaret genom att fungera som ett transportsystem för immuncellerna. Vår grupp är speciellt intresserad av de specialiserade kärl som finns i lymfkörtlarna. Vi vill ta reda på hur dessa kärl reglerar immunförsvaret och hur cancerinducerade förändringar av lymfkörtlarnas vaskulatur påverkar immunförsvarets funktion.
Vaskular immunologi
Vår forskning inkluderar också att förstå orsaker bakom och konsekvenserna av åldersrelaterade förändringar som sker i lymfkörtlarna.
Lymfkörtlarna reglerar immunförsvaret
Lymfkörtlarna är små organ, fyllda med immunceller och strategiskt placerade i nästan alla delar av kroppen. Olika typer av immunceller har sin bestämda plats i lymfkörtlarna och den indelningen styrs av lymf- och blodkärl tillsammans med andra stödjeceller, som tillsammans utgör lymfkörtlarnas så kallade stroma. Lymfkörtlarna är viktiga för att effektivt aktivera och reglera vårt adaptiva immunförsvar, vilket hjälper kroppen bekämpa infektioner, svara på vaccination men även skydda oss mot cancer.
Vår egen och andras tidigare forskning har visat att kärlen i lymfkörtlarna har en unik och komplex specialisering som gör att de inte enbart bidrar till transport av immunceller utan dessutom direkt påverkar kroppens förmåga till aktivering och reglering av immunförsvaret genom att uttrycka immunreglerande proteiner (Ulvmar M.H. et al., 2014, Xiang et al., 2020).
I samarbete med Eugene Butchers laboratorium vid Stanford University, US, har vi gjort en databas där man kan utforska av genuttrycksmönster av lymfkörtlarnas kärl.
Lymfkörtlar vid cancer och åldrande
Spridning av cancerceller (metastasering) till de dränerande lymfkörtlarna kan i flera cancertyper såsom bröstcancer och malignt melanom vara första steget till att cancern sedan sprider sig vidare i kroppen och är kopplat till en sämre prognos för patienten. Vi utforskar hur tumördränering och lymfkörtel-metastaser påverkar vaskulaturen och hur dessa förändringar kan bidra till hämning av immunförsvaret och spridning av cancerceller i kroppen. Nyligen visade vi också att lymfkörtlarna hos äldre personer visar åldersrelaterade förändringar i form av lipomatos (där fett ersätter den normala vävnaden). Att även förstå mer om mekanismer bakom varför detta sker och hur det påverkar lymfkörtlarnas immunfunktioner är ett annat mål för vårt arbete. Vår forskargrupp är specialiserad inom avancerad bildanalys där vi analyserar biobankmaterial från patienter. Vi använder även genetiska modeller för att utvärdera olika geners funktion, specifikt i kärlen och i tumörceller för att förstå hur olika gener bidrar till att reglera immunförsvaret och spridning av cancer i kroppen.
Ökad kunskap om immunförsvaret vid cancer och åldrande
Vår forskning kan på sikt leda till nya strategier för att förbättra immunsvaret vid t.ex. vaccination eller immunoterapi. Våra studier kan även leda till identifiering av nya så kallade biomarkörer, som kan hjälpa behandlande läkare bestämma prognos och bästa behandlingsstrategi för patienter med cancer.
Twitter: @ulvmar_maria
Maria Ulvmar, Beijerforskare - YouTube
Gruppmedlemmar
Publikationer
VE-cadherin junction dynamics in initial lymphatic vessels promotes lymph node metastasis
Ingår i Life Science Alliance, 2024
Lessons of Vascular Specialization From Secondary Lymphoid Organ Lymphatic Endothelial Cells
Ingår i Circulation Research, s. 1203-1225, 2023
Molecular anatomy of adult mouse leptomeninges
Ingår i Neuron, 2023
Ingår i Journal of Pathology, s. 236-253, 2023
Ingår i Journal of Pathology, s. 4-11, 2022
- Fler publikationer