Uppsala universitets trädgårdar

Citrusträd

I Botaniska trädgården finns tusentals växter från nordiska fjäll till torra öknar och drypande regnskogar. Fantastiska köttätande monster, vackra blommor och nyttiga köksväxter. 

Linnéträdgården är en rekonstruktion av hur Linnés botaniska trädgård såg ut i mitten av 1700-talet. I den lummiga parken vid Linnés Hammarby frodas många av de växter Linné själv odlade.

Linnéträdgården och Botaniska trädgården utgör tillsammans Sveriges äldsta botaniska trädgårdar. I 350 år har de linneanska trädgårdarna kombinerat botanik och hortikultur till en skön och lärorik blandning.

Besök Botaniska trädgården, Linnéträdgården och Linnés Hammarby

Evolutionsmuseet

Möt ditt ursprung i vår utställning om människans evolution. Titta på Nordens största samling av äkta dinosaurieskelett. Lär känna Sveriges fåglar och Galapagosöarnas darwinfinkar.

Evolutionsmuseet är ett klassiskt naturhistoriskt museum för djurälskare och dinosauriefantaster i alla åldrar. Vi har ett hus fullt med fossil och mineral och ett med vår tids djur från hela världen.

Hitta till Evolutionsmuseet: Karta på Google Maps

Gatuvy över Evolutionsmuseet på Google Maps

Evolutionsmuseets webbplats

Sjöstjärna i en burk

Carolina Rediviva

Öppen gammal bok

Besök Carolina Redivivas utställningssal med smakprov ur bibliotekets stora samlingar från flera århundraden. Äldre böcker, tidningar och tidskrifter, handskrifter, bilder, kartor och musikalier har samlats här under 400 år.

Universitetsbiblioteket arrangerar också tillfälliga utställningar både på Carolina Rediviva och på ämnesbiblioteken runt om i Uppsala.

Hitta till Carolina Rediviva: Karta på Google Maps

Gatuvy över Carolina Rediviva på Google Maps

Uppsala universitetsbiblioteks webbplats

Medicinhistoriska museet

Medicinhistoriska museet speglar utvecklingen av läkekonsten från äldsta tid till nutid. Här visas instrument, apparater och andra typer av material från de flesta av läkarvetenskapens specialiteter, till exempel förlossningskonst, intensivvård och klinisk kemi. Akademiska sjukhusets trehundraåriga historia berättas och ett rum är fyllt med apotekshistoria.

 Hitta til Medicinhistoriska museet: Karta på Google Maps

Gatuvy över Medicinska museet på Google Maps

Medicinhistoriska museets webbplats

Föremål på Medicinskhistoriska museet

Gustavianum är stängt för renovering

Gustavianums byggnad sedd från sidan

Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum, ansvarar för många unika och ömtåliga föremål – mumier från Egypten, romerska och grekiska samlingar, arkeologiska fynd från Vikingatiden, känsliga konstverk, det berömda konstskåpet från Augsburg, sköra vetenskapliga instrument – och mycket annat.

Alla dessa historiska samlingar måste vårdas och visas med omsorg. Därför har Gustavianum stängt för renovering. Syftet med renoveringen är framförallt att förbättra klimatet för de utställda föremålen samtidigt som utställningsytorna ökas.

Renoveringen genomförs av Statens Fastighetsverk i nära samarbete med Uppsala universitet. Arbetet beräknas pågå under tre år från det att renoveringen påbörjas.

Uppsala universitets samlingar

Mumier, dinosaurier, gamla böcker, fotografier, bilder och vacker konst... Universitetets konst- och vetenskapshistoriska samlingar är unika. Stora naturvetenskapliga, konstnärliga och kulturhistoriska samlingar har vårdats i Uppsala sedan medeltiden. Många föremål är unika och ovärderliga. Uppsala universitets museer är en stor tillgång för forskningen och undervisningen, för besökare och uppsalabor.

Senast uppdaterad: 2022-07-08