Museer och samlingar

Uppsala universitets museer har unika kulturarvssamlingar. De stora vetenskapliga, konstnärliga och kulturella samlingarna har funnits i Uppsala sedan medeltiden. Där kan du ta del av utställningar om evolution, medicinhistoria, botanik och mycket annat.

Evolutionsmuseet

Möt ditt ursprung i vår utställning om människans evolution. Titta på Nordens största samling av äkta dinosaurieskelett. Lär känna Sveriges fåglar och Galapagosöarnas darwinfinkar.

Evolutionsmuseet är ett klassiskt naturhistoriskt museum för djurälskare och dinosauriefantaster i alla åldrar. Vi har ett hus fullt med fossil och mineral och ett med vår tids djur från hela världen.

Till Evolutionsmuseet

Huvudet på ett dinosaurieskelett

Carolina Rediviva

Besök Carolina Redivivas utställningssal med smakprov ur bibliotekets stora samlingar från flera århundraden. Äldre böcker, tidningar och tidskrifter, handskrifter, bilder, kartor och musikalier har samlats här under 400 år.

Universitetsbiblioteket arrangerar också tillfälliga utställningar både på Carolina Rediviva och på ämnesbiblioteken runt om i Uppsala.

Till Carolina Rediviva

Silverbibeln i en monter

Medicinhistoriska museet

Medicinhistoriska museet speglar utvecklingen av läkekonsten från äldsta tid till nutid. Här kan du se instrument, apparater och andra typer av material från de flesta av läkarvetenskapens specialiteter, till exempel förlossningskonst, intensivvård och klinisk kemi.

Du kan även ta del av Akademiska sjukhusets trehundraåriga historia och besöka ett rum fyllt med apotekshistoria.

Till Medicinhistoriska museet

En blek röntgenbild på en hand som har en ring på ena fingret

Bertha Röntgens hand, 22 december 1895. Den första röntgenbilden som tagits på en människa.

Gustavianum

Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum, ansvarar för många unika och ömtåliga föremål – mumier från Egypten, romerska och grekiska samlingar, arkeologiska fynd från Vikingatiden, känsliga konstverk, det berömda konstskåpet från Augsburg, sköra vetenskapliga instrument – och mycket annat.

Alla dessa historiska samlingar måste vårdas och visas med omsorg. Därför har Gustavianum stängt för renovering. Syftet med renoveringen är framförallt att förbättra klimatet för de utställda föremålen samtidigt som utställningsytorna ökas.

Renoveringen genomförs av Statens Fastighetsverk i nära samarbete med Uppsala universitet. Renoveringen beräknas pågå fram till våren 2024.

Till Gustavianum

En seychellnöt smyckad med gyllene detaljer och stenar. Högst upp sitter en silverfärgad figur som föreställer en människa.

Toppen på Augsburgska konstskåpet.

Uppsala universitets samlingar

Mumier, dinosaurier, gamla böcker, fotografier, bilder och vacker konst. Universitetets konst- och vetenskapshistoriska samlingar är unika. Stora naturvetenskapliga, konstnärliga och kulturhistoriska samlingar har vårdats i Uppsala sedan medeltiden. Många föremål är unika och ovärderliga. Uppsala universitets museer är en stor tillgång för forskningen och undervisningen, för besökare och uppsalabor.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin