Att börja på filosofiska institutionen
Om institutionen
Hitta till institutionen
Vi finns på plan 2 i hus 2 i Engelska Parken. Gå till huvudentrén och följ skyltarna, eller använd MazeMap.
Kommunikation med institutionen
- E-post: Kolla universitetets e-post, inte bara din privata e-post. Vi antar att du kolla universitetets e-post regelbundet, och antar därmed att du tar till dig information som skickas dit. Viktigt: E-lärandesystemet Studium (se nedan) ger inte tillgång till universitetets e-post.
- Kom till oss: Du kan naturligtvis komma till institutionen och prata med lärare och administratörer. Studievägledaren har fasta tider för studentexpedition, för alla andra är der vanligtvis bäst att avtala en mötestid.
- Telefon: Några lärare och administratörer har tjänstetelefon. Då kan du hitta deras nummer på deras kontaktsidor.
Undervisninglokaler
Undervisningen äger rum på några av Uppsala universitets campusområder. Du kan använda MazeMap för att hitta undervisninglokaler.
- Engelska parken: De flesta möten hölls på campuset Engelska parken, där det finns också filosofiska institutionen själv och Karin-Boye biblioteket, som hyser den största delen av filsofi-samlingen.
- Universitetshuset: Några, vanligtvis stora möte äger rum på universitetshuset, Uppsala universitets huvudbyggnad. Universitetshuset finns å andra sidan av Carolina parken (utifrån campuset Engelska parken).
- Blåsenhus: Å andra sidan av Botaniska trädgården finns Blåsenhuset. Några få möte hålls där.
Administratörer
- Kurssamordnaren tar t ex hand om
- Registrering
- Omregistrering
- Studievägledning
- Studierektorerna tar t ex hand om
En termin i filosofi
Kurser och delkurser
Estetik A, Praktisk filosofi A och Teoretisk filosofi A är så-kallad 30-poängskurser. Dessa kurser kräver registrering, och med registrering börjar automatiskt studierna. Det finns också Estetik B, Praktisk filosofi B och Teoretisk filosofi B, och motsvarande kurser på C-nivå.
I 30 poängskurser ingår delkurser som t ex Kritisk tänkande och Konstfilosofi: Vad är konst?. Om du är registrerad för en 30-poängskurs där en delkurs ingår i behöver du inte registreras för delkursen.
Lite förvirrande kan det vara att några delkurser (och nästan alla delkurser på A-nivå) också erbjuds som fristående kurser, så att du kan gå en sådan kurs utan att gå andra delkurser som ingår i 30-poängskursen. Du går till samma klassrum och lär dig samma saker vare sig du läser innehållet som en delkurs eller som en fristående kurs.
Valbara delkurser
Ibland ingår det olika valbara delkurser i 30-poängskurser (t ex i Praktisk och Teoretisk filosofi C). Eftersom du inte behöver registreras till delkurserna om du är registrerad till 30-poängskursen, behöver du inte heller registreras till de valbara delkurserna. Så du kan enbart delta i en av kurserna (och också pröva båda kurserna i början för att bestämma dig senare). Ditt deltagande registreras automatiskt genom att du uppfyller kurskraven.
Delkurser för KOSA och icke-KOSA-studenter
Filosofiska institutionen erbjuder Kandidatprogrammet i kultur- och samhällsanalys (KOSA). KOSA-studenter läser de flesta delkurser som studenter i Praktisk filosofi, med några undandtag.
KOSA-studenter i Praktisk filosofi A måste läsa Politisk filosofi och en kurs i tillämpad etik. Icke-KOSA studenter får välja mellan Politisk filosofi och Metafysik, och måste läsa Metaetik och värdeteori. KOSA-studenter i Praktisk filosofi B måste läsa en fördjupad kurs i tillämpad etik, medan icke-KOSA-studenter måste läsa Fördjupad kurs i metaetik och värdeteori.
Avregistrering
Om du registrerats för en kurs och väljer att inte delta längre, gör ett formellt avbrott via studieregistret Ladok. Hur du går till väga beskrivs under Vanliga frågor och svar på filosofins studentingång.
Behörighetskrav
Beakta att ett av behörighetskraven för 30-poängskurserna på B-nivå är att ha klarat minst 22,5 poäng på A-kursen, och för 30-poängskurserna på C-nivå att man har klarat minst 52,5 poäng på A- och B-kurserna.
Detta behörighetskrav blir mycket relevant för vårterminen, som börjar genast efter höstterminens sluts. Eftersom du kan få betyget för den sista delkursen av höstterminens 30-poängskurs upp till 25 dagar efter kursens slut kan det händer att du missar den första delkursen av vårterminens 30-poängskurs om du inte har klarat en annan delkurs från höstterminen.
Information om en kurs
Mer formell information om en kurs, t ex behörighetskrav, examinationsform och kursmål, finns i kursens kursplan. Kursplanen ändras ofta inte från termin till termin.
Mer detalijerad information om kursen finns på kursens sida i lärplattformen Studium, Uppsala universitetets e-lärandesystem. Där finns t ex kursens lärare (via länken 'Kontakt' från kursens startsida), läsanvisningar, mötesinnehåll och uppgifter.
Kursschema
Scheman för kurserna visas i TimeEdit. Om du inte själv vill söka schemat kan du gå till (del-)kursens vänstermenyn på kurssidan i lärplattformen Studium. Där finns en länk till schemat i TimeEdit.
Tyvärr kan TimeEdit vara ganska förvirrande, och TimeEdits egen inledning och handledning om anpassning av schemats utseende är inte så översiktliga heller.
Att studera
Kurslitteratur
Om du inte har kurslitteraturen minskar möjligheten att klara av de olika kurserna avsevärt.
Vilken litteratur som bör anskaffas listas vanligtvis i kursens litteraturlista, som länkas från kursbeskrivningen i katalogen (t ex för Kritiskt tänkande eller Konstfilosofi: Vad är konst?), som ofta visar en lista av litteraturlistor. Den litteraturlistan högst upp i listan (litteraturlistan giltig från och med den senaste terminen) är den som gäller.
Om litteraturlistan listar bara möjliga texter (då står det i litteraturlistan "Undervisande lärare gör ett urval bland nedanstående litteratur"), meddelas texterna som faktiskt ska användas senast fem veckor före kursstart i Studium. Kontakta den kursansvariga läraren om informationen saknas i Studium. (Den kursansvariga läraren visas i kursens Studium-sida under 'Kontakt'.)
Kurslitteratur som måste anskaffas finns på Campusbokhandeln och Akademibokhandeln.
Litteratur som inte måste anskaffas (t ex eftersom den är digitalt tillgänglig via universitetet) listas vanligtvis på kursens Studium-sida.
Föreläsningar och seminarier
Deltagandet i föreläsningar är vanligtvis inte obligatoriskt, men möjligheten att klara av de olika kurserna minskar avsevärt om man inte följer dem. Deltagandet i seminarierna är vanligtvis obligatoriskt. I allmänhet gäller att du borde delta i så mycket undervisning som möjligt.
Vi tillämpar vanligtvis akademisk kvart (cum tempore). Om det skrivs att föreläsningen äger rum "10-12" betyder det till exempel att den börjar 10:15h och slutar 12:00h. Beakta: Om minuterna också är angivna, då tillämpas inte akademisk kvart. Så "10:00h-12:00h" betyder att evenemanget börjar 10:00h och slutar 12:00h.
Några evenemang kan äga rum via Zoom. I detta fall bör du känner till institutionens netiquette.
Beakta att några kurser kan ha känsligt innehåll.
Interagera med dina lärare
En förutsättning för att du ska lyckas med dina studier är att du kan diskutera de begrepp och argument som du studerar. Det är helt acceptabelt att kontakta din lärare, personligen eller via e-post, för att boka in ett kort möte med dem. Du och läraren kan sedan använda detta möte för att gå igenom frågor som du har om kursen och dess innehåll.
Tänk på att det finns många krav på dina lärares tid. Endast ett relativt begränsat antal sådana möten kommer vanligtvis att vara möjliga, om ens något alls.
Hur man studerar
Uppsala universitet erbjuder en Guide till studiestrategier, inklusive en självstudiekurs. Denna guide är riktad till studenter i alla ämnen.
Filosofiska institutionens Tools for Philosophy innehåller mycket material om hur man läser, gör, och skriver speciellt filosofi. Det mesta materialet är på engelska, men det finns också svenskt material.
Tentamina
Tentamina (som också kallas för 'skrivningar' eller 'tentor') äger rum inom kurstiderna. Salstentor är nästan alltid e-tentamina i Inspera; du måste anmäla dig för salstentor i studieregistret Ladok. Hemtentor körs i lärplattformen Studium. Du kan se dina resultat i Inspera (för salstentor), i Studium (för hemtenta) och på Ladok.
Om du inte har klarat en tenta ges det också en andra chans, som kallas för 'omtentamen', 'omskrivning' eller 'omtenta'.
Om du behöver specialtenta på grund av funktionsnedsättning finns det speciella regler för anpassad examination.
Fusk och plagiat
På filosofiska institutionens studentingång finns en sida om fusk och plagiat.
Resurser
Det finns många resurser för stöd och service på Uppsala universitet. Här är ett urval:
Resurser inom filosofi
Filosofiska institutionens studentingång har en lista med länkar till resurser inom filosofi.
Biblioteket
Biblioteket erbjuder läsplatser och grupprum, möjligheten att låna och ladda ner böcker och vetenskapliga tidskrifter, låna datorer, möjligheten att kopiera, scanna och skriva ut, kurser inom informationssökning, referenshantering, publicering och databearbetning, och mer. Biblioteket har många instruktionsfilmer.
Språkverkstaden
Språkverkstaden erbjuder individuell handledning i akademiskt skrivande och muntliga presentationer på svenska och engelska, samt studie- och lästeknik.
Studenthälsan
Studenthälsan finns här för dig för att hjälpa dig med frågor som är kopplade till livet som student. Det finns också en nationell webbsida, studenthälsa.se, där studenter kan få tips och råd för att må bättre.
Resurser för utbytesstudier
Filosofiska institutionens studentingång har en sida med mer information om utlandsstudier.
IT-tjänster
Uppsala universitet erbjuder många IT-tjänster. Några av de viktigaste nämndes redan ovan.
Föreningar
Uppsala studentkår
Uppsala studentkår är en medlemsorganisation som företräder studenterna vid Uppsalas universitet.
Filosofiska kårföreningen
Filosofiska kårföreningen ägnar sig åt studiebevakning, studentmedverkan och studiefrämjande verksamhet för alla som studerar eller har studerat vid Filosofiska institutionen i Uppsala.
Nätverk för kvinnor i filosofi (NKF)
Nätverket för kvinnor i filosofi (NKF) arrangerar månadsvis seminarier och sociala events och är öppet för kvinnor och icke-binära på alla nivåer av filosofistudierna.
Utanför universitetet
UU Karriär
Det finns mycket du kan göra för att möta arbetsmarknaden och forma din karriär, under hela studietiden. UU Karriär ger dig stöd och vägledning.
Studentradion 98,9
Den medarbetar-drivna Studentradion 98,9 sänder närradio och webbradio i Uppsalaområdet. Radion ebjuder program inom samhälle, kultur, musik och nyheter om Uppsala och studentlivet.