Efter anmälan

När du har anmält dig till en kurs eller ett program vid universitetet kan du själv granska dina uppgifter på antagning.se. Där kan du också läsa ditt antagningsbesked och lämna svar för att behålla din plats.

Du får dina besked via e-post. Glöm inte att titta i mappen för skräppost – tyvärr hamnar viktig e-post där ibland!

Från anmälan till antagningsbesked

Du får e-post när det är dags att gå in på antagning.se och granska dina uppgifter. I kontrolluppgifterna finns information om din anmälan, registrerade meriter och de preliminära bedömningar som gjorts. Om något saknas ska du omgående skicka in kompletterande handlingar.

Deltar du i utbildning på gymnasienivå som avslutas efter sista anmälningsdag, kan du komplettera din anmälan med betyg. Observera att det inte finns någon kompletteringstid för sommarkurserna.

I ditt antagningsbesked anges om du är antagen, reservplacerad eller struken till de utbildningar du sökt. Observera att reservnummer gäller inom varje urvalsgrupp och att ett lågt reservnummer inte är någon garanti för att du kommer att antas.

Du måste svara ja för att behålla din plats. Du får stå kvar som antagen till högst 45 hp, och därutöver får du stå kvar som reserv till högst 165 hp. Du kan stå kvar som antagen och/eller reserv till sammanlagt högst 210 hp. Programutbildningar på heltid räknas som 30 hp. Sommarkurserna har inget svarskrav.

Efter att du svarat får du ett andra antagningsbesked. (För sommarkurserna får du endast antagningsbesked 1.) Om du då blir antagen till något du tidigare var reserv till, kan du bli struken från alternativ längre ned i anmälan, även där du tidigare var antagen.

Om du har blivit antagen eller reservplacerad men inte längre är intresserad av platsen är det viktigt att du lämnar återbud. På så sätt blir din plats tillgänglig för en annan sökande. Om du redan har registrerat dig på en utbildning ska du inte lämna återbud på Mina sidor. Kontakta istället institutionen.

Antagen med villkor

Om du inte är helt klar med behörighetsgivande kurser men förväntas bli klar till kursstart, blir du antagen med villkor. Om du blir antagen med villkor stryks eventuella reservalternativ.

Reservantagning

Efter att urvalet är klart antar institutionen de reserver som kan erbjudas plats på grund av återbud. Om du är placerad som reserv kommer institutionen att kontakta dig om du kan erbjudas en plats.

Sen anmälan

Om du missade sista ansökningsdag kan du göra en sen anmälan till utbildningar där det kan finnas platser kvar.

Återanmälan

Har du blivit struken från en utbildning kan du göra en återanmälan. Återanmälan kan göras när universitetet öppnar för sen anmälan.

Anstånd

Om du blivit antagen men inte kommer att kunna börja kan du ansöka om att skjuta upp studiestarten.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin