Arbeta som farmaceut i Sverige

För att jobba som apotekare inom svensk hälso- och sjukvård, till exempel på apotek, sjukhusapotek och kliniker, krävs det att du har en svensk legitimation.

Legitimationen ska vara en garanti för att personen har de kunskaper, färdigheter och egenskaper som krävs för yrket. Yrkestiteln apotekare är skyddad. Det betyder att enbart den som har legitimation får använda titeln.

För att jobba inom läkemedelsindustrin och privata företag krävs inte alltid svensk legitimation. Det är upp till varje arbetsgivare att bestämma vilka krav de ställer på de personer de anställer.

En farmaceut i Sverige har antingen en receptarieutbildning (Bachelor of science in pharmacy) eller en apotekarutbildning (Master of science in pharmacy).

Om du har en utländsk farmaceututbildning och vill ansöka om en svensk legitimation behöver du först visa att du har de kunskaper som krävs för att jobba i ditt yrke i Sverige. Du behöver också kunna svenska och veta vilka lagar och regler som gäller i svensk hälso- och sjukvård.

Olika vägar för att få svensk legitimation

Det finns två olika vägar för att nå svensk legitimation: genom kunskapsprov eller kompletteringsutbildning.

För att få en apotekarlegitimation kan man antingen gå via kunskapsprovet eller via kompletteringsutbildningen.

För att uppnå legitimation som receptarie är det kunskapsprovet som gäller då det ges inte någon kompletteringsutbildning till receptarie.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin