Krisens historia

7,5 hp

Kurs, Avancerad nivå, 5LH814

Fäll ut informationen nedan för att läsa mer om anmälan och behörighet.

Studieort
Uppsala
Studietakt
50 %
Undervisningsform
Campus
Undervisningstid
Dag
Studieperiod
11 november 2024–19 januari 2025
Undervisningsspråk
Engelska
Behörighet

Kandidatexamen eller motsvarande

Urval

Högskolepoäng (max 285 hp)

Avgifter

Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.

Sista anmälningsdag
15 april 2024
Anmälningskod
UU-51413

För dig som är antagen eller reserv

Registreringsperiod
25 juli 2024–3 november 2024
Institutionens information om registrering

Om kursen

I början av 2000-talet har en våg av globala kriser - finanskriser, demokratins kris, miljö- och klimatkriser, pandemier och hälsokriser ­- alltmer präglat samhällsförståelsen och rest krav på politiska beslut och reformer, ny kunskap och förändrade livsmönster.

Men vad betyder det att förstå och förändra samhället och världen ur krisens perspektiv? Hur formar det synen på framtid och historia? Hur förstås och analyseras aktuella kriser inom olika vetenskaper och kunskapsområden? Hur har krisbegreppets innebörder förändrats över tid och mellan olika historiska miljöer? Hur skiljer sig samtidens krisförlopp från kriser under tidigare historiska perioder? Vilken roll spelar krisnarrativ och historiska kriser i historieteori och inom ramen för historiska förklaringar? Vilken betydelse kan en bättre förståelse av krisens historia spela för vårt sätt att förstå, möta och hantera kriser i samtiden?

Dessa frågor behandlas i kursen genom en serie föreläsningar och case-orienterade seminarier med lärare som bedriver forskning inom områden med kopplingar till samtida kriser och krisförståelse. Kursen lägger inledningsvis fokus på de grundläggande historiska perspektiven och ger en orientering i krisens och krisbegreppens betydelse i historiska förklaringar och historieteori samt gör tematiska nedslag i ett urval historiska och samtida kriser. Kursen innehåller tematisk och vetenskapligt integrativ fördjupning av aktuella kriser och krisperspektiv, bland annat men inte enbart med koppling till klimat och miljö. Därtill diskuteras aktuell teoribildning om kriser i senmoderniteten som över tid alltmer sammankopplade och samhällsdefinierande fenomen och processer.

Kursen ges på engelska och kan läsas av avancerade studenter på master- och doktorandnivå från samtliga vetenskapsområden.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin