Sårbar evidens: Tilltro och misstro till medicinsk kunskap

7,5 hp

Kurs, Avancerad nivå, 5LH815

Fäll ut informationen nedan för att läsa mer om anmälan och behörighet.

Studieort
Uppsala
Studietakt
50 %
Undervisningsform
Campus
Undervisningstid
Dag
Studieperiod
20 januari 2025–30 mars 2025
Undervisningsspråk
Engelska
Behörighet

Kandidatexamen eller motsvarande

Urval

Högskolepoäng (max 285 hp)

Avgifter

Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.

Sista anmälningsdag
15 oktober 2024
Anmälningskod
UU-01404

För dig som är antagen eller reserv

Registreringsperiod
19 december 2024–13 januari 2025
Institutionens information om registrering

Om kursen

Frågor om medicinsk kunskap är högaktuella inom både vetenskaplig och allmän debatt. Medicinskt vetande är en central del av hur den samtida människan förstår och relaterar till sig själv; det ligger till grund för viktiga områden för politisk styrning, och är kopplat till betydelsefulla ekonomiska intressen. De senaste årens coronapandemi med diskussioner om smittspridning, dödlighet och motåtgärder har bidragit till att ytterligare sätta medicinskt vetande i fokus för den breda allmänheten och dagspolitiken. Denna utveckling visar tydligt hur medicinsk kunskap är intimt sammanflätad med politiska, sociala och kulturella processer. Kursen belyser på ett tvärvetenskapligt sätt den medicinska kunskapens samhällsroll.

Kursen ger också en fördjupning i centrala frågor i skärningspunkten mellan medicin och samhälle: om demokratisering av kunskap, tillit, misstro och beslutsfattande. Den tillhandahåller analytiska tolkningsverktyg för att förstå såväl framväxten av medicinsk kunskap som dess implementering och mottagande, både på lokal och global nivå.

Kursen belyser också epistemologiska och sociopolitiska frågor relaterade till evidensbaserad medicin och folkhälsa. Kursen analyserar olika folkhälsokriser, som HIV, EBOLA eller COVID-19 och är uppbyggd kring konkreta etnografiska exempel och på så sätt ger både en historisk och antropologisk förståelse av medicinsk kunskap i sitt sammanhang.

Kursen riktar sig till studenter på master- och doktorandnivå inom humaniora, samhällsvetenskap, och medicinska vetenskaper med ett intresse för medicinsk humaniora, den medicinska kunskapens historia, dess mottagande och tillämpning, samt hur sociala och kulturella aspekter samspelar med medicinsk kunskap.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin