Examensarbete för magisterexamen i speldesign
Kurs, Avancerad nivå, 5SD307
Våren 2025 Våren 2025, Visby, 100 %, Campus, Engelska Ges endast inom program
- Studieort
- Visby
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Studieperiod
- 31 mars 2025–8 juni 2025
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
30 hp speldesign på avancerad nivå, inklusive Introduktion till speldesignforskning, 15 hp, eller Introduktion till transformativ speldesign, 7,5 hp. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
- Sista anmälningsdag
- 15 oktober 2024
- Anmälningskod
- UU-04852
För dig som är antagen eller reserv
- Registreringsperiod
- 10 mars 2025–23 mars 2025
- Institutionens information om registrering
Om kursen
Under kursens gång vägleds du i skrivandet av ett examensarbete i speldesign på masternivå (30 hp), genom individuell handledning eller i gruppseminarier. Det innebär att du utvecklar en frågeställning med en litteraturstudie, ett teoretiskt ramverk och tillämpar relevanta metoder för ett spelrelaterat ämne. Du förväntas även analysera ditt arbete med vetenskaplig noggrannhet. Examensarbetet ska vara förankrat i relevant forskning inom det valda ämnesområdet och kan innehålla empiriska inslag, egenutvecklade artefakter, design, etc. Vidare ska examensarbetet alltid bygga på en vetenskaplig frågeställning, och en utvärdering eller jämförelse som leder till en djupare förståelse för det valda forskningsområdet. Du väljer ett av följande två sätt att genomföra examensarbetet på:
- Ett examensarbete som kombinerar teori och praktik. Studenterna utvecklar ett teoretiskt ramverk som tillämpas i design och implementering av ett analogt eller digitalt spelprojekt. Därtill skriver studenterna en reflekterande text som innehåller en diskussion av designprocessen och resultaten av densamma.
- Ett examensarbete där förståelsen för spel och speldesign tillämpas av studenterna i syfte att närmare undersöka en frågeställning inom dagens kultur eller samhälle.
Oberoende av vilket alternativ som väljs (1 eller 2 ovan) förväntas studenterna använda sig av befintlig forskning inom speldesign-diskursen och game studies-området, men uppmuntras samtidigt att gå utanför detta område för att hämta teorier, metoder och inspiration från andra akademiska eller praktiska områden som har med ämnet för examensarbetet att göra. Därutöver förväntas du som väljer att arbeta med ett design-projekt (1), att designa och utföra egna speltester, genom hela arbetsprocessen och en utvärdering av en spelar-studie. Examensarbetet försvaras vid ett examinerande ventileringsseminarium vid slutet av kursen.
Om kursen ges som campuskurs, måste samtliga studenter delta i kursen på plats, i Visby.
Upplägg för distanskurs: Om kursen ges på distans, sker seminarierna via diskussionsforum online i universitetets undervisningsplattform. Föreläsningarna är förinspelade och tillgängliga online. Handledarna schemalägger regelbundna möten med studenterna via digitala videokonferensverktyg eller, om möjligt, genom personliga möten på plats. Distanskursen har inga fysiska träffar. För att följa kursen behöver du ha tillgång till en dator med internetuppkoppling.
Litteraturlista
Litteraturlista saknas.
Kontakt
- Studievägledare Stephanie Noroozy
- gamedesign@speldesign.uu.se
- Studieadministration: frågor om registrering, återbud, avbrott m.m.
- studentservice-cg@uu.se