Mat, hälsa och kommunikation
Kursplan, Avancerad nivå, 2HK045
- Kod
- 2HK045
- Utbildningsnivå
- Avancerad nivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Kostvetenskap A1N
- Betygsskala
- Väl godkänd (VG), Godkänd (G), Underkänd (U)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen, 22 oktober 2014
- Ansvarig institution
- Institutionen för kostvetenskap
Allmänt
Kursen är en ämneskurs inom samhällsvetarmastern med inriktning mot kostvetenskap. Kursen ges även som fristående kurs på avancerad nivå. Kursen ges på halvfart under första delen av terminen.
Behörighetskrav
Kandidatexamen eller motsvarande examen på grundnivå om minst 180 hp inom det samhällsvetenskapliga eller folkhälso- och vårdvetenskapliga området eller minst 180 hp inom lärarprogrammet med inriktning hem- och konsumentkunskap (minst 60 hp hem- och konsumentkunskap) eller motsvarande.
Mål
Efter genomgången kurs ska studenten:
- kunna förklara, illustrera och värdera kommunikationsprocesser i relation till mat och hälsa
- kunna planera och genomföra en hälsoaktivitet samt bedöma och värdera denna ur ett kommunikativt perspektiv
- utifrån olika teoretiska perspektiv föreslå, motivera och värdera olika kommunikationsmetoder inom området mat och hälsa i relation till olika målgrupper
Innehåll
Kursen fokuserar på de möjligheter och barriärer som kan uppstå vid kommunikation om mat och hälsa. Inom kursen behandlas målgruppers förtroenden för olika informationskällor och informationsbarriärer som kan uppstå vid kommunikation med olika målgrupper. Ett särskilt intresse riktas mot sårbara grupper. I kursen belyses olika kommunikationsmetoder såsom riktad och skräddarsydd kommunikation samt hur dessa kan värderas. Under kursen behandlas olika faser i planering och genomförande av Community Intervention.
Undervisning
Undervisningen baseras till stor del på självstudier vilket stöds av föreläsningar och seminarier. Såväl muntlig som skriftlig kommunikation tillämpas i form av grupparbete och självständigt arbete.
Examination
Examinationen sker muntligt samt skriftligt i form av rapport. Inom ramen för kursen anordnas för varje skriftlig examination en ordinarie tentamen och en omtentamen. Dessutom finns ett tillfälle för s.k. uppsamlingstentamen. Därefter finns möjlighet till examination vid påföljande ordinarie tillfälle. Som betygsgrader används väl godkänd, godkänd och underkänd. För godkänt betyg på kursen krävs att alla uppgifter bedömts som godkända samt att studenten aktivt deltagit i redovisningar och seminarier. För betyget väl godkänd krävs därutöver att studenten visat särskilt god förmåga till kunskapsinhämtning och att ur olika perspektiv problematisera, se samband och resonera för sina ställningstaganden inom ämnet.
Litteraturlista
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2018, version 2
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2018, version 1
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2017
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2015
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2014
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2013
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2012