Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik
300 hp
Vill du ha stor frihet i din framtida yrkesroll, välj då Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik! Programmet ger dig både breda och djupa kunskaper i matematik, fysik och teknik. Den stora friheten i val av kurser ger dig möjlighet till specialisering för att ta dig an framtidens teknik- och samhällsutmaningar. En vanlig karriärväg är att du börjar som specialist för att senare få en roll som exempelvis projektledare, forskningschef eller VD.
Hösten 2024 Hösten 2024, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 2 september 2024
- Undervisningsspråk
- Svenska
- Behörighet
-
Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E
- Urval
-
Betyg (66 %) - Högskoleprov (34 %)
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 72 500 kr
- Studieavgift, totalt: 725 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2024
- Anmälningskod
- UU-P1507
- Mer inför anmälan
-
Om du saknar behörighet till programmet kan du läsa tekniskt-naturvetenskapligt basår eller tekniskt-naturvetenskaplig bastermin som ger dig både den behörighet du behöver och en reserverad plats på något av våra civilingenjörsprogram.
Hösten 2025 Hösten 2025, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 1 september 2025
- Undervisningsspråk
- Svenska
- Behörighet
-
Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E
- Urval
-
Betyg (66 %) - Högskoleprov (34 %)
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 72 500 kr
- Studieavgift, totalt: 725 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2025
- Anmälningskod
- UU-P1507
- Mer inför anmälan
-
Om du saknar behörighet till programmet kan du läsa tekniskt-naturvetenskapligt basår eller tekniskt-naturvetenskaplig bastermin som ger dig både den behörighet du behöver och en reserverad plats på något av våra civilingenjörsprogram.
Om programmet
Så länge människan utvecklar ny teknik kommer tekniska fysiker att efterfrågas. De finns på såväl teknik- och affärsföretag som forskningscentra. En teknisk fysiker hamnar ofta i en ledande position eller som specialist inom något teknikområde. Många arbetar dessutom inom helt andra områden än den specialisering som valts inom utbildningen och denna mångsidighet har möjliggjorts genom de goda och breda grundkunskaperna.
Programmet har fyra inriktningar och inom dessa finns rekommenderade val av kurser – fördjupningsprofiler.
Beräkningsteknik
Fördjupningsprofilen tillämpad beräkningsteknik är en specialisering inom datorsimulering – ett av de absolut viktigaste ingenjörsverktygen. Det används exempelvis för beräkningar på stora mängder klimatdata, mekaniska system eller strålbehandling/dosplanering. En annan fördjupningsprofil inom inriktningen beräkningsteknik är artificiell intelligens, vilken dessutom ger dig en specialisering inom programmering och bildanalys. Kunskap om artificiell intelligens efterfrågas idag inom i stort sett alla yrkesroller för civilingenjörer.
Hållbar energiteknik
Hållbar utveckling genomsyrar redan all verksamhet inom såväl näringsliv som samhället och i framtiden kommer kunskap och kompetens inom området att bli allt viktigare. Inriktningen hållbar energiteknik fördjupar och breddar kunskaper om såväl de senaste som de kommande tekniska lösningarna för hållbar energiförsörjning vilket på många sätt är nyckeln till ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Det är möjligt att fördjupa sig i såväl solenergi som batteriteknik, fjärrvärme, vind- och vågkraft.
Inbyggda system
Inriktningen inbyggda system ger dig en specialisering inom elektronik, reglerteknik, data och intelligent signalbehandling. Du kan specialisera dig inom två fördjupningsprofiler: hårdvara för inbyggda system eller systemteknik (mjukvara). Kunskapen inom dessa specialiseringar efterfrågas inom i stort alla tekniksektorer. Utvecklingen inom trådlös kommunikation och halvledarteknik går fort och har revolutionerat området för ”smarta” tekniklösningar. Din kompetens som teknisk fysiker ger unika möjligheter att både förstå begränsningarna och vidareutveckla systemen.
Tillämpad fysik
Det finns två fördjupningsprofiler inom denna inriktning: fysik och kvantteknologi. Den första ger solid förståelse av kvantfysik, materia och strålning som möjliggör nya tillämpningar för medicinsk fysik, detektorer, samt strålskydd. Den andra fördjupar och breddar kunskaper om såväl de senaste inom fotonik och nanoteknologi som kommande tekniska lösningarna för kvantinformation och kvantdatorer. Kompetenserna är relevanta för både näringsliv och universitet inte minst för industriell forskning och utveckling eller doktorandstudier.
Examen
Programmet leder till en civilingenjörsexamen (Master of Science in Engineering).
Upplägg
Under de första tre åren bygger du en stadig grund i matematik, klassisk fysik, elektroteknik och datavetenskap (data/IT). Du får fördjupa dig inom dessa grundläggande ämnen vilket ger dig en gedigen baskunskap inför valet av specialisering. Du lär dig även de beräkningsmetoder du behöver för att förstå och tillämpa teorierna. Denna kompetens gör att tekniska fysiker är väl förberedda att ta sig både de senaste och framtida teknik- och samhällsutmaningar.
I programmet varvas traditionell undervisning som föreläsningar och lektioner med olika typer av projektkurser där du fördjupar dig i kursinnehållet samt tränar dig i att skriva rapporter och presentera resultaten muntligt.
Inför fjärde året kan du välja mellan de fyra inriktningarna:
- beräkningsteknik
- hållbar energiteknik
- inbyggda system
- tillämpad fysik.
Under fjärde och femte året specialiserar du dig som förberedelse för arbetslivet som civilingenjör. Du fortsätter samtidigt bredda din kompetens och det finns ett mycket stort antal valbara kurser. För de som inte väljer att följa en rekommenderad fördjupningsprofil är det möjligt att utforma en unik profil i din examen.
Kurser inom programmet
Ämnesfördelning inom programmet
År 1–3
År 4–5
Studera utomlands
Det finns stora möjligheter att studera i Nordamerika, Europa, Asien eller Oceanien under en termin eller ett läsår. I de flesta fall kan kurser du läser under utbytestiden tillgodoräknas mot obligatoriska eller valbara kurser inom programmet. Uppsala universitet har utbytesavtal med ett stort antal universitet runt om i världen.
Om undervisningen
En civilingenjör förväntas kunna hålla många bollar i luften och anpassa sig till nya situationer. Detta krävs också under utbildningen då du oftast läser tre kurser parallellt. Många studenter väljer att studera tillsammans i grupp även i teoretiska ämnen.
Undervisningen består av föreläsningar, lektioner, handledda laborationer, samt projekt med handledning. Du möter en kompetent lärarkår där de flesta är aktiva forskare, många med bakgrund som tekniska fysiker.
Examination på de olika kurserna sker oftast genom inlämningsuppgifter, projektarbete och skriftliga tentamina. I flera av kurserna erbjuds så kallade duggor, som ger dig möjlighet att testa dina kunskaper kontinuerligt under kursens gång. En dugga kan ge poäng att ta med till tentamen.
Utbildningen avslutas med ett examensarbete där du använder dina kunskaper på en större självständig arbetsuppgift. Institutioner, näringsliv och forskningsinstitut bidrar med förslag på uppgift, handledning och utrustning. Examensarbetet leder i många fall till en första anställning eller en forskarutbildning.
Teknisk fysik har en aktiv studentförening som är med och påverkar och övervakar utbildningens kvalitet.
Karriär
Kombinationen av spetskompetens och bred teknisk överblick gör tekniska fysiker hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Efter utbildningen kan du arbeta för företag och institut med teknisk verksamhet, ofta inom forskning och utveckling, såväl som inom andra områden, exempelvis bank-, finans- eller försäkringsbranschen. En del väljer att komplettera med att ta en doktorsexamen och andra att starta egna bolag. Många får en roll som chef eller får annat ledningsansvar under sin karriär.
Utbildningen är internationellt gångbar vilket ger dig goda möjligheter till jobb utomlands.
Bland arbetsgivarna med flest anställda tekniska fysiker från Uppsala universitet finns:
- Ericsson
- Uppsala universitet
- Saab
- ABB
- Scania
- Sandvik
- AFRY.
Det är även många som arbetar inom små, och ofta nystartade, bolag. De vanligaste yrkesrollerna för tekniska fysiker är: chef, konsult, företagsledare, mjukvaruutvecklare samt olika specialist- och forskarroller.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.
Är programmet rätt för dig?
Läs vad tidigare studenter säger om programmet.
Röster om utbildningen
Se en videointervju med två alumner som svarar på frågor om studierna, yrkeslivet och karriärvägar.
Registrera ditt intresse
Få löpande information inför anmälan.
Utbildningsplan
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2024, version 2
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2024, version 1
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2023, version 2
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2023, version 1
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2022
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2021, version 2
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2021, version 1
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2020
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2019
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2018
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2017
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2016
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2015
Studieplan
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2024, version 3
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2024, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2024, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2023, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2023, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2022, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2022, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2021, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2021, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2020
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2019, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2019, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2018, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2018, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2017
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2015
Kontakt
- Studievägledning
- studievagledare-f@uu.se
Student
Du som är student hittar information om dina studier i studentingången.