Kandidatprogram i egyptologi
180 hp

Har du ett brinnande intresse för allt som har med Gamla Egypten att göra? Vill du fördjupa dig i periodens materiella kultur och arkeologi, och lära dig att läsa fornegyptiska texter? Vill du också kunna förstå hur dessa förhåller sig till samtida kulturer i Främre Orienten? Kandidatprogrammet i egyptologi ger dig en unik möjlighet att kombinera studier i egyptologi och assyriologi.
Hösten 2025 Hösten 2025, Uppsala, 100 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 1 september 2025
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Grundläggande behörighet och Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2, Engelska 6
- Urval
-
Betyg (60 %) - Högskoleprov (40 %)
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 45 000 kr
- Studieavgift, totalt: 270 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2025
- Anmälningskod
- UU-P5010
Om programmet
Kandidatprogrammet i egyptologi ger dig god orientering och successiv fördjupning inom det egyptologiska forskningsfältet. Du får grundläggande förståelse för Främre Orientens äldre historia, kultur och språk, samt möjlighet till ytterligare breddning.
Programmet ger dig förutsättningar att närma dig den forntida verkligheten i Egypten och Främre Orienten genom både materiella lämningar och språk.
Utbildningen ger dig
- en unik kombination av arkeologi och språk i både Egypten och Främre Orienten
- förmåga att granska och kritiskt utvärdera stora mängder fragmentariskt källmaterial.
Utöver ämneskunskaper får du även färdigheter som du har nytta av i ett framtida yrkesliv. I detta ingår att skriva argumenterande texter på ett lättillgängligt och klargörande sätt för olika grupper och att presentera självständiga analyser och slutsatser med förtroendeingivande argument. Du kommer att utveckla din förmåga till självständig reflektion och få kunskap som hjälper dig att se mönster och sammanhang.
Examen
Programmet leder till en filosofie kandidatexamen (Bachelor of Arts) med egyptologi som huvudområde.
Upplägg
År 1
Under det första året på programmet läser du Egyptologi A och Egyptologi B. I kursen Egyptologi A introduceras du till grunderna i studiet av det forntida Egypten. Olika aspekter av egyptologi behandlas som egyptisk historia, egyptisk konst, de viktigaste tempel- och gravmonumenten och fornegyptisk religion. Vidare får du även en introduktion till det fornegyptiska språket, skrivsystemet och litteraturen.
Under Egyptologi B fördjupar du dina kunskaper om det fornegyptiska källmaterialet och analysmetoder i förhållande till olika typer av arkeologiska och textuella källor. Du påbörjar också processen med att lära dig läsa mellanegyptiska texter i original.
År 2
Den tredje terminen fortsätter du med Egyptologi C, där du studerar olika typer av texter samt Egyptens förhållande med omkringliggande länder och populationer. Du fortsätter att läsa och analysera fornegyptiska texter, samt undersöker Egyptens utrikespolitik och relationer i Mellanöstern och Nubien. Du kommer även att utföra en mindre forskningsuppgift och presentera den i vetenskaplig form.
Den fjärde terminen är öppen för individuella val av kurser inom eller utanför institutionen, med möjlighet för praktikplats i museer samt utbytesstudier.
År 3
Den femte terminen läser du Assyriologi A, där du studerar de olika kulturer som befolkade regionen, från Medelhavets östkust genom Syrien, Irak och södra Turkiet fram till Iran. De tidigaste statsbildningarna i Irak och östra Syrien, Sumer, Babylonien och Assyrien, står i fokus. Du introduceras till kilskrift, som användes för att nedteckna ett dussintal olika språk från en handfull olika språkfamiljer. Det akkadiska språket studeras och du får även läsa riktig text i kilskrift.
Den sista terminen läser du Egyptologi D, där det inledande momentet behandlar teori och metod följt av specifika frågeställningar genom fallstudier av arkeologiskt material. Du introduceras även till texter och lingvistiska system i nyegyptiska. Kursen avslutas med ett individuellt examensarbete (kandidatuppsats).
Studera utomlands
Möjligheter till studentutbyten och medverkan i internationella projekt samt praktik inom landet och utomlands vid museer och andra arkeologiska institutioner finns under den fjärde terminen. Läs mer om utlandsstudier vid Uppsala universitet.
Om undervisningen
Undervisningen sker främst i form av föreläsningar och seminarier. Du kommer att få lösa problem och andra uppgifter både enskilt och i grupp. Undervisningen bedrivs på engelska.
Karriär
Kombinationen av textuella och materiella källor och den särskilda hantering dessa källkategorier kräver bidrar i hög grad till förmågor kring problemlösning och analys av komplexa material. Detta utgör en god grund för vidare akademiska studier, eller yrkesverksamhet inom utbildnings- och kultursektorn, samt verksamheter som kräver kvalificerat utredningsarbete.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.
Registrera ditt intresse
Få löpande information inför anmälan.

Kontakt
- Studierektor Erika Weiberg
- erika.weiberg@antiken.uu.se
- 018-471 62 38
Student
Du som är student hittar information om dina studier i studentingången.