Kandidatprogram i systemvetenskap – Systemutveckling
180 hp
Hur många IT-system har du använt idag? Kanske har du använt sociala medier, eller gjort ett köp i en app? Idag är IT en självklar del av vår vardag. Som systemvetare kan du arbeta med alla faser av systemutveckling. Datorer ska programmeras, databaser ska konfigureras eller modern artificiell intelligens ska tillämpas. Kandidatprogrammet i systemvetenskap är ett brett samhällsvetenskapligt program för dig som är intresserad av en växande bransch med goda framtidsutsikter.
Hösten 2024 Hösten 2024, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 2 september 2024
- Undervisningsspråk
- Svenska
- Behörighet
-
Grundläggande behörighet och Matematik 3b eller 3c/Matematik C, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2, Engelska 6
- Urval
-
Betyg (60 %) - Högskoleprov (40 %)
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 55 000 kr
- Studieavgift, totalt: 330 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2024
- Anmälningskod
- UU-P2600
Hösten 2025 Hösten 2025, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 1 september 2025
- Undervisningsspråk
- Svenska
- Behörighet
-
Grundläggande behörighet och Matematik 3b eller 3c/Matematik C, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2, Engelska 6
- Urval
-
Betyg (60 %) - Högskoleprov (40 %)
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 55 000 kr
- Studieavgift, totalt: 330 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2025
- Anmälningskod
- UU-P2600
Om programmet
En systemvetare utvecklar IT-system och har god förståelse hur IT används och skapar nytta för människor såväl i privatliv som i yrkessituationer. Idag är IT en självklar del av vår vardag. Den snabba digitaliseringen av samhällsfunktioner och utvecklingen mot ett starkare kunskapssamhälle kommer att kräva många nya kompetenta systemvetare.
I en globaliserad värld finns ökade krav på tillgänglighet och kontakt mellan människor. Där spelar kommunikation och nätverkande genom appar och social media en stor roll och har totalt förändrat hur nya tjänster skapas. Dessutom kan IT bidra till en mera hållbar samhällsutveckling, till exempel genom digitala byteshandelsplatser.
Utbildningsprogrammet förser dig med
- en teoretisk och teknisk kompetens inom systemutveckling
- förmågor att utveckla digitala system för verksamheter
- kompetens inom informationssäkerhet, databasteknik, programmering och verksamhetsutveckling.
Som student vid utbildningsprogrammet lär du dig hela systemutvecklingsprocessen med kravhantering, design, programutveckling, testning och modifiering. Du förbereds för att tillsammans med uppdragsgivare, användare och tekniker utveckla och anpassa IT-system utgående från verksamhetens behov. Som systemvetare får du arbeta både med människor – för att utreda hur tekniken kan skapa nytta – och med teknik, exempelvis utveckling av webbapplikationer samt design och implementation av databaser.
Utbildningen förutsätter ett intresse för hur modern IT kan vara till nytta för människor – däremot krävs inga särskilda IT-kunskaper för att påbörja utbildningen. Det är en verkligt rolig utmaning att genom teknikutveckling förändra och förbättra tillvaron för människor, organisationer och samhället i stort. I utbildningen läser du kurser som förbereder dig inför detta och gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.
Examen
Programmet leder till en filosofie kandidatexamen (Bachelor of Social Science) med informationssystem som huvudområde.
Upplägg
Det systemvetenskapliga programmet fokuserar på att utveckla digitala system för verksamheter för att lösa problem och realisera nya möjligheter för människor, organisationer och samhälle. Inom programmet ligger fokus på två ämnesområden: informationssystem och databasteknik.
Informationssystem
Inom ämnet informationssystem ryms informationsteknik, verksamhets- och systemutveckling, programutveckling, interaktionsdesign, webbdesign och sociala medier. Att samla, analysera och bearbeta information är grunden för all systemutveckling.
Databasteknik
Databaser är en vital del av den moderna IT-infrastrukturen. I stort sett all information som ligger till grund för vår digitaliserade värd lagras i databaser. Och mycket av den information som används för att driva utvecklingen av artificiell intelligens förutsätter enorma mängder data som samlas in och lagras av olika aktörer i databaser. Kurser inom databasteknik behandlar metoder för design och implementation av databaser och utveckling av lösningar som kommunicerar med dessa.
År 1
Utbildningen börjar med en introduktion till ämnesområdet omfattande systemutveckling, programutveckling, databaser samt webbprogrammering och e-tjänster. Dessutom inhämtas baskunskaper i matematik, vilket underlättar förståelsen för datorns arbetssätt och för hur datorprogram kan byggas upp. Därtill ingår en introduktion till människa-datorinteraktion.
År 2
Under andra årets första termin studeras ett biområde som till exempel företagsekonomi, pedagogik, medie- och kommunikationsvetenskap, datavetenskap, biologi och lingvistik. Verksamhetsinriktad systemutveckling, informations- och IT-säkerhet, IT-rätt samt logik studeras den andra terminen.
År 3
Det avslutande året ger fördjupning i ämnesområdet med fortsättningskurser inom verksamhetsinriktad systemutveckling och objektorienterad programutveckling samt kurser inom avancerad dataanalys, Internetbaserade system och informationsinfrastruktur. Under sista terminen ges även en kurs i forskningsmetod till stöd för det avslutande examensarbetet.
Kurser inom programmet
Se studieplanen för kurser inom programmet.
Studera utomlands
Du har goda möjligheter att berika din utbildning med studier vid lärosäten utomlands. Utlandsstudier ger dig möjligheten att bredda och fördjupa dina studier men det är också en värdefull personlig erfarenhet att under en längre tid vistas i ett annat land, att kommunicera på ett annat språk och umgås med människor från andra kulturer. Inte minst kan detta vara en betydelsefull merit när det är dags att söka jobb efter avslutade studier.
Om undervisningen
Utbildningen ges i Uppsala. Undervisningen ges i form av föreläsningar, lektioner, laborationer och seminarier. Arbete sker ofta i form av projekt där samverkan är en viktig förutsättning. En del av kurserna kan komma att ges på engelska.
Mer praktiskt inriktad undervisning är laborationer vid datorer samt handledning av inlämningsuppgifter och uppsats. Examination av kurser sker i form av skriftliga prov, seminarier och inlämningsuppgifter.
Karriär
Dagens arbetsmarknad för systemvetare ser bra ut, både nationellt och internationellt. Det är en brist på både nyexaminerade och yrkeserfarna systemvetare. Som systemvetare kan man jobba i många olika slags yrken med anknytning till IT-området, nationellt och internationellt. Självklart kan du även satsa på en karriär som forskare.
Yrkesbenämningar är till exempel:
- systemutvecklare
- projektledare
- systemarkitekt
- spelutvecklare
- testledare
- applikationsutvecklare
- programmerare, webbutvecklare
- databasdesigner
- IT-strateg
- verksamhetsutvecklare eller
- IT-pedagog.
Utbildningen ger behörighet till masterutbildningar vid Uppsala universitet i systemvetenskap, i människa-datorinteraktion och i management, kommunikation och IT samt i förlängningen forskarutbildning inom området informationssystem.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.
Registrera ditt intresse
Få löpande information inför anmälan.
Studieplan
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2022, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2022, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2020
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2019
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2018, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2018, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2017
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016
Kontakt
- Studievägledning
- studievagledare@im.uu.se
- 018-471 10 70
Student
Du som är student hittar information om dina studier i studentingången.