Kursplan för Allmän rättskunskap och arbetsrätt
Principles of Law and Labour Law
Det finns en senare version av kursplanen.
Kursplan
- 15 högskolepoäng
- Kurskod: 2HR111
- Utbildningsnivå: Grundnivå
-
Huvudområde(n) och successiv fördjupning:
Handelsrätt G1N
Förklaring av koder
Koden visar kursens utbildningsnivå och fördjupning i förhållande till andra kurser inom huvudområdet och examensfordringarna för generella examina:
Grundnivå
- G1N: har endast gymnasiala förkunskapskrav
- G1F: har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
- G1E: innehåller särskilt utformat examensarbete för högskoleexamen
- G2F: har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
- G2E: har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
- GXX: kursens fördjupning kan inte klassificeras
Avancerad nivå
- A1N: har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
- A1F: har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav
- A1E: innehåller examensarbete för magisterexamen
- A2E: innehåller examensarbete för masterexamen
- AXX: kursens fördjupning kan inte klassificeras
- Betygsskala: Underkänd (U), godkänd (G), väl godkänd (VG)
- Inrättad: 2007-01-24
- Inrättad av: Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden
- Reviderad: 2016-02-19
- Reviderad av: Institutionsstyrelsen
- Gäller från: HT 2016
- Behörighet: Grundläggande behörighet
- Ansvarig institution: Företagsekonomiska institutionen
Beslut och riktlinjer
Kursen allmän rättskunskap och arbetsrätt är på A-nivå. Den ges som fristående kurs och som kurs ingående i utbildningsprogram (t.ex. PA-programmet) vid Uppsala universitet när examensordningen så medger.
Mål
Kursen skall ge studenterna allmänbildande och praktiskt användbara baskunskaper om rättssystemets uppbyggnad samt om rättens källor, arbetsmaterial och metoder. Kursen skall vidare ge grundläggande förtrogenhet med centrala rättsliga regler och principer som är av betydelse för arbetsgivare och arbetstagare samt deras respektive organisationer. Kursen har huvudsaklig inriktning på svenska förhållanden.
Efter genomgången kurs förväntas studenterna:
1. ha grundläggande förmåga att självständigt och inom utsatt tid identifiera juridiska problem och att identifiera det eller de regelsystem som är relevanta för lösning av problemet.
2. ha grundläggande förmåga att självständigt och inom utsatt tid lösa arbetsrättsliga problem, inklusive förmåga att hitta relevant rättsligt material för uppgiften, förmåga att på ett godtagbart sätt tolka och tillämpa materialet och förmåga att presentera lösningen med godtagbar disposition och ett godtagbart juridiskt språk.
3. ha grundläggande förmåga att självständigt och inom utsatt tid presentera underbyggda kritiska synpunkter på arbetsrättsliga frågor utifrån flera perspektiv, t.ex. arbetsgivarperspektivet, genusperspektivet eller det fackliga perspektivet.
Innehåll
Kursen ger dels en allmän introduktion till den juridiska metoden och rättsreglernas funktion i samhället, dels en genomgång av arbetsrättens centrala delar: den kollektiva arbetsrätten, den individuella arbetsrätten, arbetsmiljörätten (inklusive ledighetsregler), diskrimineringsrätten och arbetsprocessrätten. Tyngdpunkten ligger på lärande av arbetsrätt, medan undervisningen i allmän rättskunskap är en förutsättning för att studenten skall kunna tillägna sig arbetsrätten.
Undervisning
Undervisningen består av bl.a. föreläsningar, problembaserade seminarier, praktiska tillämpningsövningar och förhandlingsspel. En stor del av kunskapsinhämtande studium utgörs av läsning av kurslitteratur och övrigt kursmaterial. Problembaserat arbete i grupp är också ett viktigt inslag.
Examination
Examination, 15hp.
Examination sker löpande genom individuella och/eller gruppvisa prov. Ett betyg ges på kursen. Betyget bestäms genom en sammanvägning av kursens examinationsmoment. Betygskriterier redovisas i studiehandledningen som gäller för respektive kurstillfälle. Den betygsskala som används är väl godkänd (VG), godkänd (G) eller underkänd (U).
Eventuella kompletteringsuppgifter ska vara inlämnande vid tidpunkt som anges i studiehandledningen. Om detta inte sker erhålls betyget underkänd på kursen och hela kursen (inklusive alla examinationsmoment) måste då göras om vilket endast kan ske genom omregistrering vid kommande kurstillfällen i mån av plats.
Uppsala universitet accepterar inte fusk och plagiat. Studenter som misstänks vara inblandade i någon form av fusk och/eller plagiat anmäls till universitetets disciplinnämnd. De disciplinära åtgärderna är varning och avstängning från studier under en begränsad tid.
OBS Endast avslutad kurs kan ingå i examen.
Övriga föreskrifter
Närvaro är obligatorisk vid all undervisning utom föreläsningar. Frånvaro vid två tillfällen godtas utan särskilda skäl. Därefter får studenten ansöka om dispens hos kursansvarig lärare. Vid frånvaro vid fler än fyra tillfällen krävs särskilda skäl för dispens. All dispens förutsätter skriftlig komplettering som anvisas av kursansvarig lärare.
Gruppförberedelser är undervisning i nu avsedd mening. Närvaro vid gruppförberedelser är alltså obligatorisk enligt ovan.
Observera att institutionens kurser Handelsrättslig översiktskurs, Förvaltningsrättslig översiktskurs, Fastighetsrätt för samhällsplanerare samt Allmän rättskunskap och arbetsrätt kan användas i samma examen.
Versioner av kursplanen
Litteratur
Litteraturlista
Gäller från: VT 2017
I bibliotekets söktjänst kan du se om en titel finns elektroniskt.
-
Adolfsson, Kjell;
Norberg, Johanna
Handelsrätt : juridik som analytiskt och strategiskt verktyg
1. uppl.: Stockholm: Liber, 2016
Obligatorisk
-
Källström, Kent;
Malmberg, Jonas
Anställningsförhållandet: inledning till den individuella arbetsrätten
4 uppl.: Iustus, 2016
Obligatorisk
-
Källström, Kent;
Malmberg, Jonas;
Öman, Sören
Den kollektiva arbetsrätten: en lärobok
Iustus, 2016
Obligatorisk
-
Zetterström, Stefan
Juridiken och dess arbetssätt : en introduktion
2., [uppdaterade] uppl.: Uppsala: Iustus, 2012
Obligatorisk
-
Aktuell lagsamling
Företagsekonomiska institutionen,
Vi rekommenderar Arbetslagstiftning 2016 (Gabinus Göransson & Garpe, Norstedts Juridik). Vid val av annan lagtextsamling, vilket i och för sig är tillåtet, är det studentens eget ansvar att ha tillgång till alla relevanta lagtexter i senaste version.
Obligatorisk
-
Anvisat material
Företagsekonomiska institutionen,
Från tid till annan anvisas material som studenten antingen köper från Företagsekonomiska institutionen eller har tillgång till via kursens webbplats eller Uppsala universitetsbiblioteks databaser.
Obligatorisk
Versioner av litteraturlistan
- Senaste litteraturlista (giltig från VT 2017)
- Äldre litteraturlista (giltig från HT 2016)