Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik

Läsåret 2023/2024

Anmälan

Vill du ha stor frihet i din framtida yrkesroll, välj då civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik! Programmet ger dig både breda och djupa grundkunskaper i matematik, fysik och teknik. Den stora friheten i val av kurser ger dig möjlighet till specialisering för att ta dig an framtidens teknik- och samhällsutmaningar. En vanlig karriärväg är att du börjar som specialist för att senare få en roll som exempelvis projektledare, forskningschef eller VD.

Om programmet

Så länge människan utvecklar ny teknik kommer tekniska fysiker att efterfrågas.

De finns på såväl teknik- och affärsföretag som forskningscentra. En teknisk fysiker hamnar ofta i en ledande position eller som specialist inom något teknikområde. Många arbetar dessutom inom helt andra områden än den specialisering som valts inom utbildningen och denna mångsidighet har möjliggjorts genom de goda och breda grundkunskaperna.

Programmet har tre inriktningar och inom dessa finns rekommenderade val av kurser, fördjupningsprofiler:

Beräkningsteknik

Fördjupningsprofilerna tillämpad beräkningsteknik/matematik är specialiseringar inom datorsimulering som är ett av de absolut viktigaste ingenjörsverktygen. Det används exempelvis för beräkningar på stora mängder klimatdata, mekaniska system eller strålbehandling/dosplanering. En annan fördjupningsprofil är artificiell intelligens vilken också inkluderar en specialisering inom programmering och bildanalys. Kunskap om artificiell intelligens efterfrågas idag inom i stort sett alla yrkesroller för civilingenjörer.

Inbyggda system

Inriktningen inbyggda system ger en specialisering inom elektronik, reglerteknik, data och intelligent signalbehandling. Det är kunskap som efterfrågas inom i stort alla tekniksektorer. Utvecklingen inom trådlös kommunikation och halvledarteknik går fort och har revolutionerat området för "smarta" tekniklösningar. Tekniska fysikers kombinationer av kompetenser ger unika möjligheter att både förstå begränsningarna och vidareutveckla systemen.

Tillämpad fysik

Det här är inriktningen för dig som vill tillämpa fysik för att lösa de stora samhällsutmaningarna. En av profilerna är hållbar energiteknik vilken tex inkluderar kurser med fördjupningar inom solceller, vindkraft och batteriteknik. Den andra profilen är kvantteknologi vilken delvis är en mer teoretisk fördjupning i fysik och delvis fördjupar sig i den senaste teknikutvecklingen.

Examen

Utbildningen leder till en civilingenjörsexamen (Master of Science in Engineering), som är en yrkesexamen.

Bild på student
Läs intervjun
Bild på student

Namn: Alva Fährlin
Från: Stockholm

Varför valde du den här utbildningen?
– För att jag ville få en grundläggande förståelse för hur allt runt omkring mig fungerar, allt ifrån vågorna i havet till kretsarna i min mobiltelefon. Jag tycker om att lära mig nya saker, men vill också kunna använda mina kunskaper till något konkret. Därför tänkte jag att ingenjör skulle passa mig. Att det blev just teknisk fysik beror på att det är en utbildning som finns på många ställen, man vet vad man får och det ger en bred grund för att kunna jobba med det som intresserar en.

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Det bästa är förstås att Uppsala universitet ligger i Uppsala, den optimala studentstaden! Det är som att hela staden kretsar kring oss studenter, och vi hittar på massor av roliga saker som jag inte tror hade kunnat ske någon annanstans. Sedan är det också kul att ha ett så fint campus att plugga på, och att kunna cykla vart man än ska.

Vad är mest utmanande?
– Det finns en del kurser som kräver mycket fokus och att man deltar och hänger med i undervisningen kontinuerligt. Ibland går det trögt och det jag brukar göra då är att plugga tillsammans med andra, lösa problem ihop och hjälpas åt att pussla ihop kursens bitar. Att skapa en generös pluggkultur i kompisgänget vinner man mycket på. Och kuggar man en tenta så är det bara att försöka igen, det händer de flesta och är inget att skämmas över.

Berätta om studentlivet!
– Studentlivet består både av nationerna och av kåren och ditt program, så det finns massor av sätt att både delta och engagera sig! Nationerna är toppen om man gillar billig mat och öl, bal eller klubb varje vecka. Programmet och kåren anordnar sittningar, mottagningen och en del andra stora event som till exempel forsränningen och rebusrallyt. Det finns också idrottsföreningar, bokklubbar, skidresor – you name it. Det händer saker någonstans hela tiden, så man behöver verkligen aldrig ha tråkigt!

Vad är tre saker som du ska göra denna vecka?
– Det är tentaperiod nu, vilket innebär att det är mindre på schemat och mer tid till eget plugg och tentaförberedelser. Så jag ska göra gamla mattetentor tillsammans med mina kursare, skriva klart en rapport om vågkraft i en miljöteknikkurs. Sedan ska jag belöna mig med årets första bad och lite pizzakväll för att vila upp mig inför tentan nästa vecka. 

Vad är ditt mål med utbildningen?
– Jag är intresserad av ljud, akustik och ljudteknik, så drömmen vore att få jobba med det på något sätt. Kanske som akustiker eller projektledare vid utformning av konsertlokaler, studior eller andra akustiska miljöer, eller att jobba med högtalarelektronik. Många jag pluggar med vill jobba med rymden, IT eller forska i fysik, men många har också ingen aning ännu. Det finns gott om tid för att utforska det.

Vad vill du ge för råd och tips till en person som funderar på att söka den här utbildningen?
– Kom hit och hälsa på! Jag tycker alltid att man får en bättre känsla av hur något är genom att åka dit och det är svårt att beskriva Uppsala eller utbildningen i teknisk fysik för någon som aldrig varit här. Många undrar hur svår utbildningen är, och det går inte att svara på för det beror helt på hur man pluggar och vilka mål man har. Våga testa. Du är förmodligen bättre rustad än du tror!

Tre snabba frågor

Favoritplats i din studentstad?
– Orvars krog.

Vilken är den bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Overall! Varje program har en egen färg på sin ”ovve” (vi har gul), och på de flesta sittningar och event får man nya märken att sy på. Det blir som ett levande minne av ens studenttid!

Var finns den bästa studieplatsen?
– Ångström, hus 10. Eller i mitt nya vardagsrum på Rackarberget, med solen som lyser in genom balkongfönstret. 

Hösten 2022

Registrera ditt intresse

Upplägg

Under de första tre åren bygger du en stadig grund i matematik, klassisk fysik, elektroteknik och datavetenskap (data/IT). Du får fördjupa dig inom dessa grundläggande ämnen vilket ger dig en gedigen baskunskap inför valet av specialisering. Du lär dig även de beräkningsmetoder du behöver för att förstå och tillämpa teorierna. Denna kompetens gör att tekniska fysiker är väl förberedda att ta sig an nya och framtida teknik- och samhällsutmaningar.

I programmet varvas traditionell undervisning som föreläsningar och lektioner med olika typer av projektkurser där du fördjupar dig i kursinnehållet samt tränar dig i att skriva rapporter och presentera resultaten muntligt. Många studenter väljer att studera tillsammans i grupp även i teoretiska ämnen och Ångströmlaboratoriet sjuder av studentaktivitet under dagarna.

Inför fjärde året kan du välja mellan de tre inriktningarna:

  • tillämpad fysik
  • beräkningsteknik
  • inbyggda system

Under fjärde och femte året specialiserar du dig som förberedelse för arbetslivet som civilingenjör. Du fortsätter samtidigt bredda din kompetens och det finns ett mycket stort antal valbara kurser. För de som inte väljer att följa en rekommenderad fördjupningsprofil är det i praktiken möjligt att utforma en unik profil i din examen.

Se ämnesfördelningen på programmet.

Kurser inom programmet

Se studieplanen för kurser inom programmet.

Om undervisningen

En civilingenjör förväntas kunna hålla många bollar i luften och anpassa sig till nya situationer. Detta krävs också under utbildningen då du oftast läser tre kurser parallellt.

Undervisningen består av föreläsningar, lektioner, handledda laborationer, samt projekt med handledning. Du möter en kompetent lärarkår där de flesta är aktiva forskare, många med bakgrund som tekniska fysiker.

Examination på de olika kurserna sker oftast genom inlämningsuppgifter, projektarbete och skriftliga tentamina. I flera av kurserna erbjuds så kallade duggor, som ger dig möjlighet att testa dina kunskaper kontinuerligt under kursens gång. En dugga kan ge poäng att ta med till tentamen.

Utbildningen avslutas med ett examensarbete, där du använder dina kunskaper på en större, självständig arbetsuppgift. Institutioner, näringsliv och forskningsinstitut bidrar med förslag på uppgift, handledning och utrustning. Examensarbetet leder i många fall till en första anställning eller en forskarutbildning.

Teknisk fysik har en aktiv studentförening som är med och påverkar och övervakar utbildningens kvalitet.

Studera utomlands

Det finns stora möjligheter att studera i Nordamerika, Europa, Asien eller Oceanien under en termin eller ett läsår. I de flesta fall kan kurser du läser under utbytestiden tillgodoräknas mot obligatoriska eller valbara kurser. Det finns stipendier att söka för utbytesprogram och Uppsala universitet har avtal med ett stort antal universitet runt om i världen.

Karriär

Kombinationen av spetskompetens och bred teknisk överblick gör tekniska fysiker hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Efter utbildningen kan du arbeta för företag och institut med teknisk verksamhet, ofta inom forskning och utveckling, såväl som inom andra områden, exempelvis bank-, finans- eller försäkringsbranschen. En del väljer att komplettera med att ta en doktorsexamen och andra att starta egna bolag. Många får en roll som chef eller får annat ledningsansvar under sin karriär.

Utbildningen i Uppsala är internationellt gångbar vilket ger dig goda möjligheter till jobb utomlands.

Bland arbetsgivarna med flest anställda tekniska fysiker från Uppsala universitet finns:

  • Ericsson
  • Uppsala universitet
  • Saab
  • ABB
  • Scania
  • Sandvik
  • AFRY.

Det är även många som arbetar inom små, och ofta nystartade, bolag. De vanligaste yrkesrollerna för tekniska fysiker är: chef, konsult, företagsledare, mjukvaruutvecklare samt olika specialist- och forskarroller.

Läs mer om att jobba som ingenjör

Ett samtal om livet efter examen

Lyssna på ett Zoom-samtal med två av våra tidigare studenter där de berättar om sina karriärvägar efter studierna

Karriärstöd

Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet. Läs mer om UU Karriär.

Behörighet och anmälan

Om du saknar behörigheten kan du läsa Tekniskt-naturvetenskapligt basår som ger dig både den behörighet du behöver och en reserverad plats på något av våra civilingenjörsprogram.

Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik

300 hp

HT 2023, 100 %, Campus

Studieort: Uppsala

Sista anmälningsdatum: 17 april 2023

Anmälningskod: UU-P1507 Anmälan

Undervisningsspråk: Svenska

Behörighet: Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4/Matematik E

Urval: Betyg (66 %) - Högskoleprov (34 %)

Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.

Läs mer om avgifter och stipendier.

Anmälningsavgift: 900 kr

Studieavgift, första terminen: 72500 kr

Total studieavgift: 725000 kr

Kontakt och mer info

Vill du veta mer om det här programmet?

Under mars månad kan du ställa frågor till våra studenter om utbildningen och om hur det är att läsa på universitetet.

 

Kontakt

Studievägledare Moses Högback

studievagledare-F@uu.se

018-471 30 02

Studentservice på Ångström

Ångströmlaboratoriet, hus 10, plan 0, Uppsala

018-471 31 03

Senast uppdaterad: 2021-03-02