Masterprogram i materialteknik
Utbildningsplan, TMT2M
- Kod
- TMT2M
- Fastställd av
- Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 7 november 2022
- Diarienummer
- TEKNAT 2022/136
- Ansvarig fakultet
- Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
- Ansvarig institution
- Institutionen för materialvetenskap
Beslut och riktlinjer
Beslut om att anordna utbildningsprogrammet
Utbildningsplanen är fastställd av teknisk‐naturvetenskapliga fakultetsnämnden 2022-11-07 att gälla fr.o.m. 2023-07-01.
Enligt beslut av rektor 2019-06-18 finns masterprogram i materialteknik inrättat vid Uppsala universitet (UFV 2019/1098).
Engelska översättningar
Masterexamen har den engelska översättningen Degree of Master of Science (120 credits).
Behörighetskrav
Examen på grundnivå om minst 180 hp med 70 hp inom ämnena fysik, kemi, materialvetenskap och/eller materialteknik samt 20 hp matematik. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
Syfte
Programmet ger väsentligt fördjupade kunskaper inom tillämpad materialvetenskap och sambanden mellan materials sammansättning, struktur och egenskaper. Programmet erbjuder studenterna de kunskaper och färdigheter inom materialteknik som krävs för utveckling av nya material, ny teknik och nya typer av tekniska system. Viktiga delar är processteknologi, teknik för karakterisering och analys av material samt strategier för materialval och utveckling av material för specifika tillämpningar.
Programmet förbereder för en yrkesverksamhet inom näringsliv eller för fortsatt utbildning på forskarnivå. Efter utbildningen ska studenten självständigt kunna ansvara för forsknings-, utvecklings- och/eller utredningsarbete inom ämnesområdet.
Mål
Mål för examen
Högskolelagen
Högskolelagen innehåller bestämmelser om universitet och högskolor under statligt huvudmannaskap.
Masterexamen
Högskoleförordningen
Enligt högskoleförordningens examensordning gäller följande mål för en masterexamen
Kunskap och förståelse
För masterexamen skall studenten:
- visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet såväl brett kunnande inom området som väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området samt fördjupad insikt i aktuellt forsknings och utvecklingsarbete, och
- visa fördjupad metodkunskap inom huvudområdet för utbildningen.
Färdighet och förmåga
För masterexamen skall studenten:
- visa förmåga att kritiskt och systematiskt integrera kunskap och att analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer även med begränsad information,
- visa förmåga att kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar, att planera och med adekvata metoder genomföra kvalificerade uppgifter inom givna tidsramar och därigenom bidra till kunskapsutvecklingen samt att utvärdera detta arbete,
- visa förmåga att i såväl nationella som internationella sammanhang muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argument som ligger till grund för dessa i dialog med olika grupper, och
- visa sådan färdighet som fordras för att delta i forsknings- och utvecklingsarbete eller för att självständigt arbeta i annan kvalificerad verksamhet.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För masterexamen skall studenten:
- visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter samt visa medvetenhet om etiska aspekter på forsknings- och utvecklingsarbete,
- visa insikt om vetenskapens möjligheter och begränsningar, dess roll i samhället och människors ansvar för hur den används, och
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att ta ansvar för sin kunskapsutveckling.
Programmets uppläggning
Beskrivning av utbildningen
Upplägg, allmänt
De tekniska masterprogrammen vid Uppsala universitet är sammanhållna tvååriga program. Programmen innehåller rekommenderade studiegångar för att kvalitetssäkra studentens examen genom att visa på ett kursutbud där studenterna direkt uppnår målen i högskoleförordningen. Det finns även anvisade valbara kurser där specialisering kan uppnås genom successiva val av kurser. Utbildningen avslutas med ett examensarbete.
Varje läsår är indelat i fyra läsperioder, två under höstterminen och två under vårterminen.
Inom kurser på avancerad nivå arbetar studenterna med stor självständighet och med ansvar för det egna lärandet. Det betyder ökat djup och komplexitet inom huvudområdet. Studenterna uppnår även en god förmåga att kommunicera muntligt och skriftligt på engelska.
Programspecifika upplägg
Under det första året ges i huvudsak kurser på avancerad nivå inom materialanalys, tunnfilmsteknik, materialmekanik, mikrosystemteknik, nanomaterial och biomaterial. Det första året inleds med en introduktion till studier på avancerad nivå, ämnesområdet och programmet. Inom det avslutande året ges kurser som i hög grad anknyter till aktuell forskning och utveckling inom och utanför akademin, samt ett examensarbete. Hållbar utveckling är ett viktigt tema som behandlas i en särskild kurs, men som även genomsyrar utbildningen. De valbara kurserna ger möjlighet till fördjupning inom tre tillämpningsområden: tekniska material, medicinska material eller material för energitillämpningar.
Behörighet till samtliga kurser i programmet garanteras inte av programbehörigheten utan kan bero av innehållet i kandidatexamen och studentens val av kurser i masterprogrammet. Vissa av kurserna samläses med andra masterprogram och civilingenjörsprogram.
De rekommenderade kurserna för samtliga profiler är avvägda för att passa såväl en fortsatt utbildning på forskarnivå som yrkesverksamhet inom näringslivet. Det avslutande självständiga examensarbetet kan utföras inom universitetet eller vid ett företag.
Programmets kurser
Studieplan
Med beteckningen nivå/djup i studieplanerna anges kursens nivå och djup i förhållande till examenskrav.
Följande beteckningar används:
G1N Grundnivå, kursen kräver inte tidigare högskolestudier.
G1F Grundnivå, kursen kräver tidigare högskolestudier mindre än 60 hp.
G2F Grundnivå, kursen kräver tidigare högskolestudier minst 60 hp.
G2E Grundnivå, examensarbete för högskoleingenjörsexamen och kandidatexamen
A1N Avancerad nivå, kursen kräver endast kurser på grundnivå
A1F Avancerad nivå, kursen kräver tidigare kurser på avancerad nivå
A1E Examensarbete för magisterexamen
A2E Examensarbete för civilingenjörsexamen och masterexamen
Huvudområdet
Huvudområdet Materialteknik kombinerar teoretiska kunskaper inom området med kompetens att utveckla nya material, ny teknik, och nya typer av tekniska system relaterat till området.
En kurs kan och ska klassas som tillhörande huvudområdet Materialteknik om den till största delen behandlar:
- Metoder för utveckling, konstruktion, driftsättning, verifiering, användning eller underhåll av materialteknikbaserade fysiska system som har praktisk användning för att tillfredsställa människans önskan att förbättra sina livsvillkor, eller motsvarande för komponenter i sådana system. Komponenter behöver inte vara fysiska utan kan t.ex. utgöras av modeller.
- Metoder för effektiv organisation av de processer som är involverade i förverkligandet av momenten enligt ovanstående punkt. Exempel på kurser som faller inom denna kategori är kvalitetsteknik, produktionsledning och teknikbaserad affärsutveckling.
Examensarbete
Gemensamma riktlinjer och anvisningar för examensarbeten tillämpas för samtliga tekniska program vid Uppsala universitet. Blanketter och anvisningar för studenter finns tillgängliga på fakultetens hemsida teknat.uu.se/student.
Examen
För en examen på avancerad nivå krävs att studenten först avlagt en minst treårig generell examen på grundnivå, alternativt en minst treårig yrkesexamen.
Masterexamen
Masterexamen uppnås efter fullgjorda kursfordringar om sammanlagt 120 högskolepoäng (två års heltidsstudier). Examen ska innehålla kurser på avancerad nivå om minst 90 hp varav minst 60 hp inom huvudområdet för examen. 30 högskolepoäng får avse kurser på grundnivå.
I huvudområdet ska ingå ett självständigt examensarbete om minst 30 högskolepoäng.
Övriga föreskrifter
Antagning till senare del av program
För att kunna antas till senare del av ett masterprogram ska studenten:
- uppfylla behörighetskraven för programmet.
- ha 15 hp programrelevanta kurser på avancerad nivå utöver kandidatexamen.
- ha tillräckliga förkunskaper för att kunna följa programmet på den nivå studenten antas till, vilket innebär att studenten kan läsa minst 15 hp inom studieplanen på den termin och program studenten antas till. Övriga 15 hp specificeras också i den individuella studieplanen.
Samtliga punkter ovan måste vara avklarade, och kurserna avslutade (delkurser räknas inte), senast vid sista kompletteringsdag (se nedan). Studenter kan endast antas till senare del av program om det finns plats på programmet den aktuella terminen.
För studenter som antas till senare del ska en individuell studieplan för första terminen upprättas av programmets studievägledare.
För studiestart hösttermin är ansökningsperioden 15 mars - 15 april. Underlag för ansökan kan kompletteras fram till och med den 1 juni (inför höstterminen). För studiestart vårtermin är ansökningsperioden 15 september - 15 oktober. Underlag för ansökan kan kompletteras fram till och med den 1 december (inför vårterminen). Om angivna datum för sista ansökningsdag eller kompletteringsdag infaller på helgdag förskjuts deadline till närmast påföljande vardag. Efter sista ansökningsdag finns möjlighet till sen anmälan fram till och med terminsstart. Sena anmälningar hanteras i den ordning de kommer in.
Om antalet behöriga sökanden är fler än antalet möjliga platser enligt gällande dimensionering används urvalskriteriet medelbetyg på behörighetsgivande kurser från högskola eller universitet (programrelevanta kurser).
Betyg och examination
Examinationsform och betygsskala framgår av kursplanen. Information angående tentamensanmälan finns på aktuell lärplattform (gäller ej tentamina vid andra lärosäten).
För ytterligare regelverk se "Riktlinjer för studenternas arbetsvillkor på grundnivå och avancerad nivå vid Uppsala universitet" UFV 2016/327.
Tillgodoräknande av kurs i masterexamen
Vissa kurser kan inte ingå i examen samtidigt på grund av att deras innehåll överlappar för mycket. Innehållet framgår av respektive kursplan och Examensenheten beslutar vilka kurser som får ingå i examen.