Studenttrio introdagar Campus Gotland

Mahshid Bahadorian från Uganda, Aggrey Mushabe och Kazem Sharafirad från Iran har deltagit i årets tvärvetenskapliga introduktionsdagar med fokus på hållbar utveckling. Nu påbörjas studier vid olika program på Campus Gotland. Foto Daniel Olsson

Resdammet har knappt hunnit lägga sig efter ankomsten av nya studenter till Campus Gotland innan introduktionsdagarna ”Searching for Sustainability” startar. Det här är universitetets största tvärvetenskapliga evenemang för studenter med fokus på hållbar utveckling. Årets upplaga ägde rum den 4-6 september.

Lovísa Eiríksdóttir

Lovísa Eiríksdóttir tillsammans med studenter i Ullfabriken på Gotland. Foto Daniel Olsson

Omkring åttio svenska och internationella studenter samlades under tre dagar för att tillsammans skapa en social plattform och grogrund för samarbete över ämnesgränserna. Fem program med hållbarhetsfokus på grund– och avancerad nivå samt studenter vid fristående kurser deltog.

- Det viktigaste är att studenterna träffas och får kontakt med varandra. Från första dagen. Men även att de ges den här tiden att reflektera och engagera sig i samtal om vad hållbarhet innebär, säger Lovísa Eiríksdóttir, lektor vid Företagsekonomiska institutionen.

Tid och plats att utforska

Fokus för årets upplaga av introduktionsdagarna var ”materialitet och allmännytta” (på engelska ”materiality and common good”) och genomfördes i samarbete med konstnärsresidenset Baltic Art Center i Visby. Att använda konst som ingång till hållbarhet handlar lika mycket om att väcka frågor som att ge svar berättar Lovisa. Syftet är att skapa ett utrymme där studenterna tillåts att vara och utforska utan att veta vad resultatet ska bli.

- Att praktisera att vara i ett osäkert tillstånd lyfts fram av forskningen som en viktig aspekt och kapacitet som vi behöver utveckla för att kunna tackla hållbarhetsutmaningar. Här pratar vi också om hur man kan använda konst som ett sätt att uttrycka sig och arbeta med dessa frågor.

Student håller i ull.

Hur kan vi tänka nytt för att hållbart nyttja våra gemensamma resurser? Foto Daniel Olsson

Som inspiration till samtal och diskussion besökte studenterna under andra dagen Ullfabriken och Skulpurfabriken i Endre respektive Boge socken. Två innovativa företag som på olika sätt återbrukar och förädlar typiska lokala material. Tankar och idéer togs hem till campus för avslutning med workshop och vernissage på Gotlands konstmuseum.

Resultat av “Earth scanning”, workshop under ledning av lokala konstnären Torbjörn Limé.  Konstnärliga och kreativa processer kan förbättra inlärningen och förståelsen av komplexa frågor.

Resultat av workshopen “Earth scanning” under ledning av konstnären Torbjörn Limé. Konstnärliga och kreativa processer kan förbättra inlärningen och förståelsen av komplexa frågor.

Tvärvetenskap en utmaning

Introduktionsdagarna har arrangerats vid Campus Gotland sedan 2018. Lovisa Eiríksdóttir har varit med från början. Tillsammans med en grupp kollegor ser hon till att evenemanget utvecklas år efter år. Att introduktionsdagarna genomförs är dock långt ifrån självklart. Brist på finansiering och tid för koordinering och planering är återkommande utmaningarna.

- Det viktigaste med hållbarhetsundervisning är att jobba tvärvetenskapligt och det säger vi alla hela tiden men det finns ännu inga strukturer inom universitetet för att göra detta. Därför är det här evenemanget så viktigt för att vi iallafall ska få igång det interdisciplinära samtalet. Nu hoppas vi att studenterna fortsätter utbytet utanför klassrummet och skapar ett sammanhang där de kan lära av varandra.

Viktor Jacobsson

Fakta

Introduktionsdagarna Searching for Sustainability arrangeras sedan 2018 på Campus Gotland för studenter vid utbildningar med särskilt fokus på hållbar utveckling.

2024 genomfördes evenemanget i samarbete med Baltic Art Center (BAC) för följande program och kurser:

Prenumerera på Uppsala universitets nyhetsbrev

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin