Sista april i Uppsala

Sista april, valborgsmässoafton eller valborg, oavsett vad man kallar det så är det årets största studenthögtid i Uppsala med picknick i Ekonomikumparken, mösspåtagning i Carolinabacken, forsränning, vårsånger vid Gunillaklockan och mycket mer. 

Hålltider för sista april i Uppsala

  • 10.00 Forsränningen i Fyrisån
  • 11.45 Sillunch på UKK
  • 13.30 Wijkmanska Blecket spelar framför Carolina Rediviva
  • 15.00 (Prick!) Mösspåtagningen i Carolinabacken
  • 15.02 OD sjunger vårsånger på trappan till Carolina Rediviva
  • 15.30 Champagnegalopp på studentnationerna
  • 17.00 Valborgsbal på Uppsala slott
  • 21.00 Vårsånger och tal vid Gunillaklockan

Varför firar vi valborg - eller sista april som vi säger i Uppsala?

Mösspåtagningen i Carolinabacken

Mösspåtagningen äger rum nedanför Carolina Rediviva. Exakt klockan 15.00 höjer rektor sin vita mössa och vinkar till den samlade folkmassan, som vinkar tillbaka och sätter på sig sina studentmössor. Traditionen har sina rötter i tidigt 1900-tal, och fick sin nuvarande form när dåvarande rektor Torgny Segerstedt någon gång på 50-talet fick idén att höja sin mössa som ett starttecken för våren.

Glöm inte studentmössan!

Studentmössor lyfta i luften vid mösspåtagningen.

OD sjunger vårsånger vid Carolina Rediviva

Orphei Drängar på trappan till Carolina Rediviva.

En tradition sedan 2016 är att Orphei Drängar (OD) sjunger på Carolina Redivivas trappa, direkt efter mösspåtagningen. 

Vårsånger vid Gunillaklockan

Under tidigt 1800-tal började studenterna gå upp till Slottsbacken på kvällen för att se på uppsalaslättens flammande kasar. De som var sångkunniga tog tillfället i akt; detta var studentsångens födelsetid. Så småningom blev det också sed att man skulle utbringa ett leve för kungen och fosterlandet och kanske hålla ett tal till våren.

I slutet av 1800-talet var ceremonin fullt utvecklad, hela studentkåren tågade upp och så blev det regel att studentkårens vice ordförande skulle hålla vårtalet. Detta ofta mycket uppmärksammade tal har sänts i radio sedan 1926 (med ett enda undantag, 1951). Men sedan 1971 är det curator curatorum som håller talet. Gunillaklockan ringer klockan 21 och Allmänna Sången medverkar fortfarande.

Gunillaklockan

Sjung in våren hemma

Sista april, Valborgsmässoafton eller Valborg, oavsett vad man kallar det så är det årets största studenthögtid i Uppsala.

En liten kör med studentmössor står på ett dukat bord. I förgrunden knappar som på en mobilskärm.

Ladda ner sista april-appen

Två röda figurer och knappar som på en mobilskärm med valen bas, sopran, tenor och alt.Ta hem en egen kör som sjunger in våren hemma hos dig! Med sista april-appen får du möjlighet att ladda hem en egen virtuell kör som sjunger vårsånger för dig där du är. Välj bland fyra klassiska vårsånger och vilka stämmor som skall sjunga. Placera kören hemma på sillbordet eller i trädgården. Ställ dig bredvid och sjung med. Filma eller fotografera och dela med vänner. Det går även att höja pitchen på sången och få en rolig effekt.

Ladda ner appen gratis för iPhone och iPad.
Ladda ner appen gratis för Android.

Glad vår!

Senast uppdaterad: 2023-03-29