Geografi

Geografi är ett tvärvetenskapligt ämne som beskriver och analyserar hur samhället och naturmiljön påverkar varandra.

En utbildning i geografi ger dig såväl naturgeografiska som samhällsgeografiska kunskaper. Du lär dig bland annat om jordytans uppbyggnad och förändring, om planetens klimatsystem och naturresurser, men också om olika samhällsprocesser som påverkar människors verksamheter och möjligheter på olika platser. Exempel på sådana processer är befolkningsförändring, urbanisering, ekonomisk globalisering och resurskonflikter. Särskild vikt läggs vid att förstå hur processer på olika geografiska nivåer påverkar varandra, till exempel i studier av hur den globala uppvärmningen påverkar den lokala markanvändningen. Viktiga inslag i utbildningen är fältarbete, kartanalys, GIS (geografiska informationssystem) samt kvantitativa och kvalitativa analysmetoder.

Geografi kan läsas som fristående kurser med successiv fördjupning, eller som kortare campus- och distanskurser med fokus på särskilda teman. Du kan också läsa geografi inom lärarprogrammet.

Exempel på geografiska problem

Geografiska kunskaper och analysmetoder används inom många olika arbetsområden, till exempel för att:

  • bedöma vilka risker en ökad frekvens av kraftiga regnväder medför för samhället på olika platser
  • identifiera det mest fördelaktiga geografiska läget för ett företag eller annan verksamhet
  • utveckla strategier för minskad boendesegregation i våra städer
  • jämföra befolkningsförändringens samhällskonsekvenser i olika regioner eller länder
  • underbygga miljöjournalistik och miljökommunikation.

Geografer i arbetslivet

Geografer återfinns i till exempel kommunernas planeringsavdelningar, statliga verk med fokus på miljö och regional utveckling samt i internationella organisationer med inriktning mot utvecklingsarbete, internationell samverkan och klimatförändring. I skolan har geografiläraren en given plats. Geografisk kompetens är också efterfrågad inom den privata sektorn, till exempel i konsultföretag som arbetar med stadsplanering, geografiska riskanalyser och omvärldsanalys.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin