Humanvetenskapernas historia och samhällsställning: Gränser, persona och kunskapscirkulation
Kurs, Avancerad nivå, 5LH013
Våren 2024 Våren 2024, Uppsala, 50 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 50 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Studieperiod
- 15 januari 2024–24 mars 2024
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Kandidatexamen eller motsvarande
- Urval
-
Högskolepoäng (max 285 hp)
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Anmälningsavgift: 900 kr
- Studieavgift, första inbetalningen: 12 500 kr
- Studieavgift, totalt: 12 500 kr
- Sista anmälningsdag
- 16 oktober 2023
- Anmälningskod
- UU-01409
För dig som är antagen eller reserv
Om kursen
Under de senaste decennierna har den historiska forskningen om humaniora och samhällsvetenskaperna - med en gemensam term "humanvetenskaperna" - vuxit sig starkare och utvecklats allt mer dynamiskt. Kursens syfte är att mot bakgrund av denna nyare forskning ge en överblick och introduktion till humanioras och samhällsvetenskapernas historia och skiftande samhällsroller i Sverige och internationellt samt diskutera hur denna nya historieskrivning förhåller sig till bredare former av vetenskaps- eller kunskapshistoria.
Kursen anlägger ett långt tidsperspektiv med kronologiskt fokus på utvecklingen under 1900-talet fram till våra dagar. Ett särskilt begreppsligt fokus läggs vid den humanistiska och samhällsvetenskapliga kunskapens cirkulation och gränser samt skiftande forskarroller och persona. Hur har det humanvetenskapliga fältet förändrats under 1900-talet? På vilka sätt har gränserna mellan olika discipliner, vetenskapsområden och gentemot politiken definierats? Hur legitimerades humanvetenskapernas roll i det svenska folkhemmet jämfört med andra nationella kontexter? Hur kan vi förstå den humanvetenskapliga kunskapens användningar och samhällsverkningar? På vilka sätt har forskarrollen inom dessa vetenskaper förändrats? Vilken är humanvetenskapernas ställning idag?
Kursen varvar översiktsföreläsningar med tematiskt fördjupande seminariediskussioner utifrån ett antal valda nyckeltexter och fallstudier.
Litteraturlista
Litteraturlista saknas.