Måltidsservice med inriktning mot produktion
Kursplan, Grundnivå, 2HK038
Kursen är avvecklad.
- Kod
- 2HK038
- Utbildningsnivå
- Grundnivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Kostvetenskap G2F
- Betygsskala
- Väl godkänd (VG), Godkänd (G), Underkänd (U)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen vid institutionen för kostvetenskap, 16 september 2009
- Ansvarig institution
- Institutionen för kostvetenskap
Allmänt
Kursen ingår i Kostvetarprogrammet 180 hp. Kursen kan vara fristående kurs och utgör en fördjupning inom ämnesområdet kostvetenskap. Kursen ges på heltid.
Kursplanen är fastställd 2009-09-16 av styrelsen för Institutionen för kostvetenskap enligt delegationsbeslut från Samhällsvetenskapliga fakultetsnämnden.
Behörighetskrav
Kurserna Kostvetenskap A 30 hp, Kostvetenskap B 30 hp, Företagsekonomi A 30 hp med lägst betyget godkänd samt genomgången kurs Dietetik och folkhälsa 15 hp eller motsvarande kunskaper.
Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- förstå och redogöra för samt konkretisera hur måltidsservice utanför hemmet utformas utifrån olika målgruppers behov
- översiktligt beskriva lagar, regler och politiska mål för måltidsservice utanför hemmet
- förstå och redogöra för olika system att producera, distribuera och servera mat för många utanför hemmet
- förstå och redogöra för egenkontrollprogram enligt HACCP
- översiktligt beskriva förfarande vid upphandling och inköp
- i det praktiska arbetet planera, tillaga och servera mat till många utifrån givna ramar
- i det praktiska arbetet kunna använda storköksutrustning och datorprogram för måltidsservice utanför hemmet
- förstå ledarskapets betydelse inom måltidsservicens område
Innehåll
Kursen behandlar hur mat för många - d v s mat utanför hemmet planeras, produceras och serveras utifrån olika målgruppers behov och önskemål. Teoretiskt belyses strukturer och aktörer inom området måltidsservice för såväl offentlig som privat sektor. Vidare behandlas tekniker för matsedelsplanering, receptkonstruktion, anskaffning av varor, produktionsplanering, livsmedelshygien och maskinkunskap. I den praktiska delen ska studenterna tillämpa de teoretiska kunskaperna och utifrån givna ramar färdigställa måltider.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, laborationer samt praktiska och teoretiska övningsuppgifter enskilt och i grupp. Delar av kursen är upplagd så att kunskaperna inhämtas genom ett problembaserat arbetssätt.
Examination
Skriftliga och muntliga individuella redovisningar samt praktiska och teoretiska prov. Inom ramen för kursen anordnas för varje prov två examinationstillfällen. Efter varje termin finns ytterligare ett examinationstillfälle. Som betygsgrader används Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.
Övriga föreskrifter
Vid kursstarten ska betygssättande lärare alternativt läraren/lärarlaget efter samråd med de studerande fastställa vilka moment som kräver obligatorisk närvaro. Samtidigt ska läraren presentera former för närvarokontroll och anvisningar för hur obligatoriska moment ska genomföras.
Litteraturlista
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2014, version 2
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2014, version 1
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2013, version 2
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2013, version 1
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2013
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2012
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2011, version 2
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2011, version 1
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2011, version 4
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2011, version 3
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2011, version 2
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2011, version 1