Masterprogram i teologi och religionsvetenskap – Religionsbeteendevetenskap och praktisk teologi

120 hp

Inriktningen religionsbeteendevetenskap och praktisk teologi tar sin utgångspunkt i erfarenheter och praktiker för att förstå religiositet, livsåskådning och teologi. Empiriska metoder används för att synliggöra, analysera och problematisera hur religiositet och teologi uttrycks av individer, inom trosbaserade organisationer och i samhället.

Hösten 2025 Hösten 2025, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska

Våren 2026 Våren 2026, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska

Masterprogrammet i teologi och religionsvetenskap ger dig en mångfacetterad utbildning med unika fördjupningsmöjligheter inom bibelvetenskap. Programmet ger dig kompetens, redskap och förutsättningar för att kunna förstå, analysera och tolka religioner, trosuppfattningar och livsåskådningar utifrån olika historiska och samtida, lokala och globala perspektiv.

På teologiska institutionen i Uppsala blir du en del av Sveriges största forsknings- och utbildningsmiljö för frågor om teologi och religionsvetenskap.

Om du har läst religionsvetenskap tidigare specialiserar du dig inom något av fakultetens forskningsämnen. Du väljer då inledningsvis en av sex inriktningar. Om du har en annan grundutbildning ger programmet dig en användbar påbyggnadsutbildning med stor samhällsrelevans. För dig finns den allmänna inriktningen.

Examen

Programmet leder till en teologie masterexamen (Master of Arts in Theology, 120 credits) med religionsvetenskap som huvudområde. Efter ett års studier finns möjlighet att avlägga en teologie magisterexamen (Master of Arts in Theology, 60 credits).

Programmet inleds med att du under den första terminen läser en ämnes- och metodkurs och en fördjupningskurs där du får ta del av specialiserade ämneskunskaper baserade på aktuell forskning.

Under den andra terminen fördjupar du dina kunskaper ytterligare. Om du vill avsluta dina studier med en magisterexamen läser du en fördjupningskurs till och skriver en magisteruppsats. Du som vill gå vidare mot en masterexamen ägnar hela terminen åt fördjupningskurser.

Under termin tre har du möjlighet att läsa valbara kurser, göra arbetsplatsförlagd praktik eller studera utomlands.

Det sista halvåret ägnar du åt ytterligare ämnesspecialisering, teori och metod och skriver en masteruppsats.

Programmet går att läsa på halvfart.

Kurser inom programmet

Termin 1

  • Ämnes- och metodkurs, 15 hp
  • Fördjupningskurs I, 15 hp

Termin 2

  • Fördjupningskurs II, 15 hp
  • Fördjupningskurs III, 15 hp

eller

  • Fördjupningskurs II, 15 hp
  • Magisteruppsats, 15 hp

Termin 3

Ett av följande alternativ:

  • Valbara kurser, 30 hp
  • Praktik, 30 hp
  • Utbytesstudier, 30 hp

Termin 4

  • Masteruppsats, 30 hp

eller

  • Fördjupningskurs III, 15 hp
  • Masteruppsats, 15 hp

För masterexamen skrivs antingen masteruppsats, 30 hp, eller magisteruppsats, 15 hp, samt masteruppsats, 15 hp.

Studera utomlands

Under termin tre finns det möjlighet att studera utomlands. Uppsala universitet har utbyten med över 400 universitet runt om i världen. Studenter som tidigare har läst religionsvetenskap har till exempel valt att åka till Brasilien, Costa Rica, Nya Zeeland eller USA.

Föreläsningar och lärarledda seminarier är några av de undervisningsformer du möter i programmet. Det förekommer också studentaktiv medverkan i form av förberedelser i grupp inför föreläsningar och seminarier samt studentledda seminarier. I seminarierna sker diskussioner utifrån kurslitteratur, källmaterial, teoretiska och metodiska angreppssätt och uppsatstexter. Självstudier i samband med inläsning av uppsatsrelevant litteratur ingår i studierna.

Under programmet fördjupar du din förmåga att tolka, granska och analysera samt dina färdigheter att skriva akademiskt och att presentera och kommunicera muntligen.Utbildningen är främst teoretisk, men såväl undervisning som färdighetsträning har inslag av yrkesrelevans.

Kurslitteraturen är delvis på engelska och det förekommer också skriftliga och muntliga uppgifter på engelska.

Examinationen sker genom skriftlig och/eller muntlig tentamen och olika typer av skriftliga uppgifter och muntliga presentationer. Uppsatsen skrivs enskilt och med vägledning av en utsedd handledare. Under uppsatskursen deltar du också i ett uppsatsseminarium.

Masterprogram i teologi och religionsvetenskap är utvecklat för att ge dig en användbar påbyggnadsutbildning. Du förbereder dig för arbeten inom religiösa samfund, intresseorganisationer, myndigheter, kommuner, media och andra samhällsinstitutioner där religionsperspektivet är viktigt.

Programmet ger dig en kvalificerad förmåga att analysera och bedöma religioners och livsåskådningars olika roller och betydelser för individer, grupper, samhällen och kulturer. Du får kompetens som är värdefull inom områden som global utveckling, migration, forskning, utrednings- och analysarbete, integrations- och hjälparbete samt kommunikation.

Gemensamt för samtliga inriktningar på programmet är förmågan att självständigt, kritiskt och professionellt arbeta med religionsvetenskapliga och teologiska frågeställningar. Programmet ger dig också en specialisering som förbereder dig för en akademisk karriär, både i Sverige och utomlands.

Om du har för avsikt att bli präst i Svenska kyrkan är minst ett år på masterprogrammet, som då avslutas med en magisterexamen, obligatoriskt.

Programmet erbjuder möjlighet till utlandsstudier, men också praktik, vilket ger dig goda möjligheter till insteg på arbetsmarknaden.

Exempel på yrken:

  • präst
  • biståndshandläggare
  • integrationshandläggare.

Masterprogram i teologi och religionsvetenskap ger en utmärkt grund att stå på för vidare akademiska studier och ger dig behörighet att söka forskarutbildning i något av de teologiska och religionsvetenskapliga forskningsämnena.

Karriärstöd

Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.

Kontakt

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin