Peter Nygren – Ny och individanpassad cancerbehandling

Gruppens målsättning är att förbättra behandlingen av cancer, dels genom att ta fram information som kan bidra till att välja rätt läkemedel för olika patienter, dels genom att identifiera och utveckla potentiellt nya effektivare läkemedel. Vi bedriver också vårdforskning i onkologisk vård där vi studerar hur personer med cancer och deras närstående mår under och efter behandling.

Individanpassad behandling

Cytostatikabehandling av cancer började användas under 1940-talet och idag finns flera läkemedel tillgängliga. Men läkarens val av läkemedel tar oftast inte hänsyn till den variation som finns mellan enskilda patienter vad gäller läkemedlets effekt eller hur patienten tolererar och bryter ner medicinen. Det betyder att många patienter får en behandling som inte är optimal och ofta bara ger biverkningar.

På senare tid har nya mediciner tagits fram men det har visat sig att de bara har effekt hos en liten andel patienter. Om man tittar på en hel grupp cancerpatienter är nyttan av dessa behandlingar blygsam.

Ett av våra huvudsakliga mål är att utveckla mer individanpassad behandling. Här arbetar vi med att ta fram effektiva och tillförlitliga test som läkaren kan använda för att välja den mest optimala behandlingen för en enskild patient och samtidigt undvika mediciner som inte är aktiva eller bara ger biverkningar.

Nya läkemedel

Vårt andra mål är att hitta nya läkemedelsmolekyler som kan utvecklas till nya cancerläkemedel. Läkemedelskandidater identifieras och kartläggs mekanistiskt i olika cancermodeller i laboratoriet för att sen genomgå tester i djurmodeller med målsättningen att till slut kunna ingå i kliniska försök på cancerpatienter.

Den andra målsättningen baseras på så kallad läkemedelsrepositionering, d.v.s. att ett redan befintligt och beprövat läkemedel som redan används vid andra sjukdomar, utvecklas för användning vid cancer. Det gör vägen fram till kliniska studier avsevärt enklare än när man börjar med en helt ny läkemedelsmolekyl och möjlig att genomföra även inom ramen för akademisk forskning.

Vårdforskning i onkologisk vård

Behandling mot cancer ofta har psykosociala effekter, som oro och nedstämdhet. Även närstående till personer som får cancer kan drabbas av en försämrad hälsa på grund av cancersjukdomen.

I den här forskningen fokuserar vi på hur personer med cancer och deras närstående mår under och efter behandling samt hur de upplevt behandlingen och vården. Arbetar syftar också till att hitta sätt att minska biverkningarna och förbättra livskvaliteten både hos personer som drabbas av cancer och deras närstående.

I ett projekt utvecklar, testar och utvärderar Birgitta Johansson ett internetbaserat stöd för närstående till personer med huvud- och halscancer. Hon undersöker om det kan öka deras beredskap att ge vård och därmed minska vårdbördan och förbättra hälsan. Birgitta Johansson har också varit aktiva i det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet U-CARE där hon ledde arbetet inom vuxenonkologisk vård.

Läs mer om vår forskning (på engelska)

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin