Skatt på lön
Uppsala universitet drar av skatt på din lön innan du får den utbetald. Du kan se på din lönespecifikation hur mycket skatt som har dragits av. Skatteavdraget utförs enligt de uppgifter Löneenheten har mottagit för varje anställd.
Löneenheten får i januari varje år information från Skatteverket om varje anställd gällande aktuella skattetabeller och beslutade skattejämkningar.
Kontrollluppgift
Uppsala Universitet redovisar månatligen hur mycket lön och skatteavdrag som utbetalats till varje enskild anställd till Skatteverket. Lönespecifikationen hanteras som en månatlig kontrolluppgift och ligger som grund för den individuella deklarationen. Du kan löpande se dina uppgifter om bruttolön, skatt och förmåner direkt på Mina sidor på Skatteverket. På den sista lönespecifikationen för året, i de flesta fall december, finns löneuppgifterna för hela året från Uppsala Universitet som slutligen kommer på din skattedeklaration.
I samband med att den månatliga kontrolluppgiften redovisas så betalas din avdragna skatt till ditt skattekonto hos Skatteverket. Skatteavdraget tillhör då dig och räknas som din egendom och kan inte regleras på senare löneutbetalningar. Om ett för högt skatteavdrag har gjorts så kan du ansöka om förtidsåterbetalning eller jämkning av skatten hos Skatteverket. För mer information om förtidsåterbetalning och jämkning, se länk i högerspalten.
A-skattsedel och jämkning
Som nyanställd ska du lämna in en skattsedel till Löneenheten. Om du inte lämnar in en skattsedel dras så kallad förhöjd skatt vilket innebär att det dras skatt enligt tabell 34 plus 10% extra.
Om du får ett nytt jämkningsbeslut behöver du snarast skicka det med e-post till Löneenheten.
På timlön och annan ersättning dras 30% skatt om du inte har meddelat annat till Löneenheten.
Är du skolungdom som inte ska betala skatt ska du lämna aktuellt intyg från Skatteverket till Löneenheten.
Du kan hitta din A-skattsedel eller ansöka om jämkning i Skatteverkets webbtjänst, se länk i högerspalten.
När du har fått underlaget skickar du det med e-post till Löneenheten för registrering.
Saknar du mobilt bank-id och behöver din A-skattsedel, se guide i högerspalten.
Extra skatteavdrag
Önskas ett extra eller högre skatteavdrag kan du anmäla frivilligt skatteavdrag i Primula webb, du kan önska antingen en procentsats eller ett belopp.
Länk till guide för anmälan om frivillig skatt i högerspalten.
Om du har fler än en arbetsgivare/utbetalare eller äger en fastighet som du betalar fastighetsavgift för finns det en risk att du kan få kvarskatt, eftersom skatteavdragen på dina inkomster då kan bli för låga. För att undvika detta kan du anmäla frivilligt skatteavdrag i Primula webb.
Sidoinkomst (anställd med mindre än 50% arbetsomfattning)
Uppsala universitet använder sig av 30% skatt vid utbetalning av ersättning där universitetet inte anser sig vara huvudarbetsgivare. Är anställningen på mindre än 50% anses detta som en sidoinkomst och därmed beskattas ersättningen därefter. 30% skatteavdrag används också om arbetet varit avsett att pågå kortare tid än en vecka eller att det saknas en tidsbestämd eller regelbunden inkomst.
Vill du att Uppsala universitet skall beskatta dig enligt skattetabell behöver du skicka in en A-skattsedel till Löneenheten samt informera om att Uppsala universitet är din huvudarbetsgivare. Om du vill öka din skatteprocent skickar du e-post till Löneenheten med vilken procent (mer än 30%) du vill ha skatteavdrag med. Ändringen ligger fast till dess att du anmäler att förändring ska göras. Mer information om beskattning på sidoinkomst hittar du via länk i högerspalten.
Skatteregler för utomlands bosatta - SINK
För dig som bor utomlands och ska ansöka om Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta, SINK-skatt, finns mer information att läsa nedan.
Särskild inkomstskatt för utomlands bosatta - SINK
Information och checklista