Kostvetenskap C: Vetenskapliga metoder
Kursplan, Grundnivå, 2HK054
- Kod
- 2HK054
- Utbildningsnivå
- Grundnivå
- Huvudområde(n) med fördjupning
- Kostvetenskap G2F
- Betygsskala
- Väl godkänd (VG), Godkänd (G), Underkänd (U)
- Fastställd av
- Institutionsstyrelsen, 4 maj 2022
- Ansvarig institution
- Institutionen för kostvetenskap
Allmänt
Kursen ingår i Dietistprogrammet 180 hp, Kostvetarprogrammet 180 hp samt är fristående
kurs i Kostvetenskap (C‐nivå). Kursen ges på heltid.
Behörighetskrav
Kostvetenskap A: Näringslära, 30 hp, Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap och matlagningsteknik, 30 hp, eller Kostvetenskap B: Livsmedelsvetenskap, 15 hp, och Dietetikens grunder, 15 hp, samt genomgången Kostvetenskap C: Kostsociologi, 7,5 hp.
Mål
Efter avklarad kurs ska studenten kunna:
- redogöra för olika kvalitativa och kvantitativa metoder som kan användas inom kostvetenskapen
- beskriva och motivera hur studier inom det kostvetenskapliga området kan designas och genomföras utifrån en vald frågeställning
- analysera, tolka, kritiskt granska, och presentera kvantitativa och kvalitativa data
- söka, läsa och kritiskt granska vetenskaplig litteratur
Innehåll
Kursen syftar till att de studerande skall erhålla en grundläggande kunskap om de kvalitativa och kvantitativa metoder som vanligen används inom kostvetenskapens område. Under kursen ges en orientering om olika vetenskapliga synsätt, begrepp och perspektiv, vidare en förståelse för hur olika metoder kan användas för att erhålla kunskap. Kursen behandlar kvalitativ och kvantitativ design av studier, datainsamlingsmetoder och analyser, där övningar i statistik ingår.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och övningsuppgifter. I huvudsak campusbaserad undervisning med stöd av digitala inslag.
Examination
Examination sker genom skriftliga och muntliga individuella prov och seminarier. Inom ramen för kursen anordnas för varje skriftlig examination en ordinarie tentamen och en omtentamen. Dessutom finns ett tillfälle för så kallad uppsamlingstentamen. Därefter finns möjlighet till examination vid påföljande ordinarie examinationstillfälle. Som betygsgrader används Väl godkänd, Godkänd och Underkänd.
För godkänt betyg på kursen krävs att alla uppgifter bedömts som godkända, samt att studenten aktivt deltagit i redovisningar och seminarier. För betyget väl godkänd på kursen krävs att studenten visar prov på särskilt god förmåga att ur olika perspektiv problematisera, analysera, se samband och kunna resonera för sina ställningstaganden.
Om särskilda skäl finns får examinator göra undantag från det angivna examinationssättet och medge att en student examineras på annat sätt. Särskilda skäl kan t.ex. vara besked om särskilt pedagogiskt stöd från universitetets samordnare.
Övriga föreskrifter
Vid kursstarten presenterar kursansvarig lärare former för obligatorisk närvarokontroll och anvisningar för hur obligatoriska moment skall tas igen.
Litteraturlista
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2024
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2019, version 2
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2019, version 1
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2016
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2013, version 2
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2013, version 1
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2013
- Litteraturlista giltig från och med höstterminen 2012
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2010
- Litteraturlista giltig från och med vårterminen 2009