Logopedprogrammet
240 hp
När tal, språk och kommunikation inte fungerar påverkar det alla aspekter av livet. Logopeder diagnostiserar och behandlar olika typer av kommunikationsstörningar som har medicinsk bakgrund samt ät- och sväljsvårigheter. Om du är intresserad av människor, hur vi gör för att kommunicera och samspela med varandra samt av psykologi, språkvetenskap och medicin så kan logoped vara rätt yrkesval för dig.
Våren 2025 Våren 2025, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 20 januari 2025
- Undervisningsspråk
- Svenska
- Behörighet
-
Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
- Urval
-
Betyg (46 %) - Högskoleprov (34 %). 20 % av platserna reserveras för sökande med två års relevant arbetslivserfarenhet på minst halvtid. Med relevant arbetslivserfarenhet avses arbete inom vård, skola eller omsorg eller annan arbetslivserfarenhet som bedöms som relevant, såsom bibliotekarie. För att arbetslivserfarenheten ska bedömas som relevant ska arbetsuppgifterna ha inneburit en nära kontakt med elev, patient eller brukare. Urvalet till dessa studieplatser görs med betygsurval.
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 65 000 kr
- Studieavgift, totalt: 520 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 oktober 2024
- Anmälningskod
- UU-P8220
Om programmet
Att tal, språk och kommunikation fungerar problemfritt är långtifrån självklart. Som logoped arbetar du med att utreda och behandla patienter som har problem att prata, förstå vad andra säger, att läsa, skriva, räkna eller som har svårigheter att äta och svälja. Logopeder har kunskap om språk-, tal- och röststörningar samt ät- och sväljsvårigheter. Utbildningen är flervetenskaplig och omfattar en bredd av humaniora, medicin och beteendevetenskap. Du studerar utöver logopedi bland annat ämnen som anatomi, kognitiv neurovetenskap, utvecklingspsykologi, fonetik, lingvistik och forskningsmetodik.
Logopedyrket är mångsidigt och variationen av det du kan arbeta med är stor. Du kan arbeta med människor i alla åldrar och exempelvis hjälpa patienter som har fått svårigheter med sin röst, utföra dyslexiutredningar, arbeta med personer som drabbats av tal-, språk- och sväljsvårigheter efter en stroke, eller jobba inom skolan. Logopeder arbetar ofta i team tillsammans med representanter för andra yrkesgrupper inom hälso- och sjukvård. Logopeders kompetens efterfrågas också av myndigheter och näringsliv.
Logopedi är ett ämne i ständig utveckling. Programmet har en stark forskningsanknytning och flertalet lärare vid utbildningen är aktiva forskare inom olika ämnesområden. Detta bidrar till att nya forskningsrön snabbt integreras i utbildningen. Det betyder också att det finns goda möjligheter att du får genomföra ditt examensarbete inom ramen för större pågående forskningsprojekt.
Utbildningen ger dig
- en god teoretisk grund inom logopedi
- praktik i klinisk verksamhet och träning i professionellt förhållningssätt
- ett vetenskapligt förhållningssätt genom att du tränas att ta del av och kritiskt granska ny kunskap.
De teoretiska kurserna varvas med praktik. Under praktiken får du omsätta dina kunskaper i praktisk handling när du möter patienter i alla åldrar med olika svårigheter och olika diagnoser. Praktiken sker på logopedmottagningar, sjukhusens vårdavdelningar, rehabiliteringsenheter eller i andra verksamheter där logopeder arbetar, som i skolor eller inom habiliteringen.
För att kunna analysera och behandla andra människors tal och språk krävs mycket goda kunskaper i det svenska språket, muntligt såväl som skriftligt. Det är också en tillgång att ha goda kunskaper i andra språk än svenska. För dig som både behärskar svenska och ytterligare språk väl finns därför många yrkesmöjligheter.
Examen
Programmet leder till en logopedexamen (Master of Science in Speech and Language Pathology). Efter examen kan du ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen.
Upplägg
Logopedutbildningen omfattar fyra års heltidsstudier (240 högskolepoäng). Under det första året på programmet läser du en introduktion till ämnet logopedi. Du läser också kurser i bland annat lingvistik, anatomi, fysiologi och neurologi som ger grundkunskaper som du behöver i yrket. Du får också träna dig i praktiska färdigheter såsom samtalsmetodik, professionellt förhållningssätt, hur du använder din egen röst på bästa sätt och mycket mer. Under de resterande tre åren ingår främst kurser i logopedi men även kurser i språkvetenskap och medicin som knyter an till logopedin.
Sista terminen arbetar du huvudsakligen med ditt examensarbete. Du genomför en forskningsstudie där data samlas in och analyseras samt sammanställs i ett skriftligt arbete.
Kliniska kurser (praktik)
Varvat med de teoretiska studierna omfattar programmet cirka 30 högskolepoäng kliniska kurser (praktik), vilket ger en bra förberedelse för det kommande yrket. Våra praktikplatser finns i olika verksamheter i Uppsala, Dalarna, Gotland, Gävleborg, Södermanland, Västmanland och Örebro. Du får bidrag till resor och boende.
Praktik genomförs under termin 5–7. Under de första praktikplaceringarna kommer du träffa barn med svårigheter att tillägna sig tal och språk. Det kan handla om svårigheter att uttala språkljud, att bilda meningar eller att hitta ord. Dessutom får du exempelvis lära dig att utreda och diagnostisera läs- och skrivsvårigheter (dyslexi), för att kunna utforma anpassade åtgärdsprogram. Du lär dig också hjälpa personer med stamning eller röststörningar. Kraftig belastning av rösten kan ge skador på stämbanden som försämra röstfunktionen. Även sjukdomar som tumörer lokaliserade på stämband, i svalg eller munhåla kan påverka rösten och talet.
Nästa praktikperiod är vid en habiliteringsenhet för personer med bestående funktionsnedsättningar. I ett multidisciplinärt team bidrar du till att skapa möjligheter för ett så självständigt liv som möjligt, genom att utforma individanpassade hjälpmedel och träningsprogram för kommunikation och sväljning.
Den sista praktikplaceringen genomförs inom verksamheter för neurologisk akut- eller rehabiliteringsverksamhet där du möter patienter med kommunikations- och sväljstörningar som orsakas av skador eller sjukdomar i nervsystemet. Sväljproblem är ofta akuta och en snabb bedömning av logoped är viktig för att avgöra ifall patienten kan svälja på ett effektivt och säkert sätt.
Kurser inom programmet
Se programmets studieplan för kurser inom programmet.
Internationalisering
Vi är måna om hållbar utveckling och arbetar därför främst med internationalisering på hemmaplan. Det innebär att du vid ett moment under utbildningen dels får möta logopeder från olika delar av världen och dels får samarbeta och lösa uppgifter tillsammans med logopedstudenter från andra länder via digitala seminarier. Mot slutet av utbildningen finns vissa möjligheter till utbytesstudier eller att genomföra datainsamling för examensarbetet vid annat lärosäte i Europa.
Om undervisningen
Under utbildningen utmanas du till problemlösning genom att ställas inför realistiska patientsituationer. Upplevelsen ska efterlikna en beslutssituation som du kan möta i yrkeslivet och är en ofta uppskattad utmaning att diskutera och samarbeta kring.
På några av baskurserna sköter äldre studenter workshops för yngre studenter vilket skapar en lättsam inlärningssituation där det är lätt att ställa frågor och att skräddarsy innehållet utifrån önskemål gällande det som upplevs svårt i kurserna.
Att studera logopedprogrammet på plats i Uppsala ger dig möjlighet att dra nytta av interaktiva föreläsningar, praktiska övningar samt direkt undervisning och handledning från erfarna lärare. Genom hela programmet tränas praktiska färdigheter med hjälp av laborationer, workshops och olika seminarier. I diskussioner och övningar utvecklas dina samtalsfärdigheter och ditt kritiska tänkande vilket behövs i yrket.
Under utbildningen genomförs gemensamma aktiviteter med studenter samlade från alla medicinska och farmaceutiska program vid Uppsala universitet. Ett flertal aktiviteter sker även med ett program åt gången, det gäller samverkan med med studenter som läser till speciallärare, arbetsterapeuter, specialistsjuksköterskor och dietister. Målet med samarbetet är att utveckla förståelse för varandras yrken och kompetenser för att kunna arbeta tillsammans på bästa möjliga sätt.
Karriär
Vanliga arbetsplatser är logopedmottagningar, sjukhusens vårdavdelningar och rehabiliteringsenheter samt inom habiliteringsverksamhet. Logopeder arbetar även på skolor som en del av elevhälsoteamet och på språkförskolor. I vissa regioner tillåts privata företag inom logopedi och där har stora aktörer växt fram. En annan karriär är arbetsledning, till exempel att bli chef inom vården.
Inom universiteten finns också möjlighet till vidareutbildning och verksamhet inom forskning och undervisning. Det blir även allt vanligare att logopeder tar på sig handledande uppdrag och konsultroller. En viktig del av logopedens arbetsuppgifter består av förebyggande arbete, rådgivning och information till andra yrkesgrupper, anhöriga och allmänhet.
Under sista terminen, eller snart efter logopedexamen, brukar de flesta ha hittat arbete. En fördel med logopedprogrammet i Uppsala är att det är det enda logopedprogram i Sverige där studenterna tar examen i januari – övriga logopedprogram tar examen i juni. Det gör att det är färre nya logopeder som söker jobb under våren.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.
Är programmet rätt för dig?
Lyssna på vad logopedyrket handlar om och läs artiklar från studenter.
Röster om utbildningen
Titta på vår film om programmet.
Registrera ditt intresse
Få löpande information inför anmälan.
Utbildningsplan
- Utbildningsplan giltig från och med vårterminen 2025
- Utbildningsplan giltig från och med vårterminen 2023, version 2
- Utbildningsplan giltig från och med vårterminen 2023, version 1
- Utbildningsplan giltig från och med vårterminen 2016, version 2
- Utbildningsplan giltig från och med vårterminen 2016, version 1
Kontakt
- Maria Krüger Vahlquist, studievägledare
- logopedprogrammet@uu.se
- 018-471 47 41
- Boka tid med en studievägledare.
Student
Du som är student hittar information om dina studier i studentingången.