ECHOES: Motverka ojämlikhet i hälsa och utveckling genom att förbättra barnhälsovårdens och förskolans kompensatoriska insatser

Echoes logga, en flytande blå form samt texten Echoes: Equitable child health opportunities and education services

Forskningsprogrammet ECHOES syftar till att skapa jämlik hälsa och utveckling för barn i Sverige. Genom att utveckla samskapade sätt för barnhälsovården och förskolan att arbeta enligt principen om proportionell universalism kan resultaten implementeras i nationella och lokala riktlinjer och praktik.

Grundinformation

  • Finansiär: Forte

Beskrivning

Sverige gör stora investeringar i barnhälsovård och förskola, men ojämlikheten i barns hälsa har ökat över tid. Utgångspunkten för ECHOES är att en anledning till denna paradox är att välfärdssektorn har misslyckats med att erbjuda insatser som står i proportion till behov, så kallad proportionell universalism, för att minska olikheter i exponering och sårbarhet för hälsorisker.

Syftet med forskningsprogrammet ECHOES är att undersöka hur barnhälsovårdens och förskolans kompensatoriska uppdrag fungerar i Sverige. Det kompensatoriska uppdraget är en viktig del av förskolan och barnhälsovården och innebär att de ska kompensera för ojämlikheter i barns förutsättningar och ge alla barn samma möjlighet att lära och utvecklas. ECHOES kommer också att föreslå modeller för välfärdsinsatser, utifrån idén om proportionell universalism. Det sexåriga forskningsprogrammet är byggt på fyra sammanlänkade men oberoende projekt som tillsammans syftar till att skapa jämlik hälsa och utveckling för barn i Sverige. Genom att utveckla samskapade sätt för barnhälsovården och förskolan att arbeta enligt

Projekt 1: Här kommer vi att använda data från svenska register för att kombinera information om sociala och ekonomiska faktorer samt barns hälsa vid födseln till ett enda mått som visar strukturell sårbarhet. Avancerad statistisk modellering av regionala data kommer användas för att undersöka på vilket sätt barnhälsovården främjar positiva resultat. Sambanden mellan dessa faktorer och barns hälsa kommer också att undersökas.

Läs mer om projekt 1

Projekt 2: Vi kommer att analysera nyttjande av barnhälsovård i olika socioekonomiska grupper med hjälp av Winkler-indexet. De nuvarande barnhälsovårdstjänsterna kommer att jämföras med ett idealt scenario, med hjälp av modeller som uppskattar hälsoeffekter och ekonomiska effekter vid 20 års ålder. De långsiktiga ekonomiska fördelarna med dessa tjänster kommer också att beräknas, med prognoser för avkastning vid 65 års ålder.

Läs mer om projekt 2

Projekt 3: SWEDI. I detta projekt använder vi EDI-verktyget (Early Development Instrument), som mäter skolberedskap, för att utvärdera förskolans prestanda. En modell för att anpassa och implementera EDI i Sverige kommer att tas fram, följt av ett genomförbarhetstest och ett försök att skala upp det. Samskapande workshops kommer att stödja utvecklingen av EDI för effektiv resursfördelning.

Läs mer om projekt 3

Projekt 4: Preschool PPI. Detta projekt fokuserar på hur barn i förskoleåldern kan involveras i forskning och utvecklingsarbete på ett meningsfullt sätt. Här vill vi utveckla en guide för små barns involvering och delaktighet, med stöd i litteraturen och professionellas erfarenheter. I ett andra steg kommer vi att testa denna guide på en förskola, inom ramen för småskaliga lokala forskningsprojekt om förskolans kompensatoriska uppgift.

Läs mer om projekt 4

ECHOES drivs av vår multidisciplinära forskargrupp Child Health and Parenting (CHAP), med stöd och rådgivning från experter inom utbildnings- och barn- och ungdomsvetenskap.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin