Fysioterapeutprogrammet

180 hp

Är du intresserad av människor och fysisk aktivitet? Välj då fysioterapeutprogrammet på Uppsala universitet! Du lär dig möta människor med olika skador, sjukdomar och funktionsnedsättningar. Med rörelse, fysisk aktivitet och träning som huvudsakliga metoder behandlar du individer utifrån deras förutsättningar. Fysioterapeutyrket är både självständigt och mycket kreativt. Du kan arbeta inom många olika områden såsom hälso- och sjukvård, idrottsmedicin, företagshälsovård och friskvård.

Hösten 2024 Hösten 2024, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska

Våren 2025 Våren 2025, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska

Hösten 2025 Hösten 2025, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska

Våren 2026 Våren 2026, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska

Att vara fysiskt aktiv, att röra på sig och träna är viktigt för alla människors hälsa under hela livet. Som fysioterapeut kommer du att hjälpa människor i alla åldrar att kunna röra på sig igen efter skada eller vid sjukdom. Med friskvård kan du arbeta med att stimulera människor till en aktiv och hälsosam livsstil. Att arbeta som fysioterapeut är meningsfullt, kreativt och stimulerande. Du arbetar med eget ansvar med fysioterapeutiska insatser i form av bedömning, behandling och rehabilitering. Samtidigt innebär arbetet ofta att du arbetar i team tillsammans med andra yrkesgrupper.

Fysioterapeutprogrammet på Uppsala universitet omfattar tre års heltidsstudier (180 högskolepoäng). Det som är unikt med programmet är att du lär dig både om hur kroppen fungerar och hur mänskliga beteenden påverkar människors hälsa. Du får även konkreta fysiska och psykologiska redskap för hur du som fysioterapeut kan hjälpa människor att leva ett aktivt och hälsosamt liv.

Under utbildningen får du lära dig

  • hur kroppen fungerar när den är frisk och när det finns sjukdomar och funktionsnedsättningar
  • anpassa fysisk aktivitet och träning för att förebygga och behandla sjukdomar och skador
  • använda fysiska, psykologiska och sociala faktorer tillsammans med individens mål och förutsättningar för att på bästa sätt ta vara på individens egna resurser för att bidra till en god hälsa
  • tänka kritiskt och vetenskapligt för att kunna hålla dig uppdaterad om kunskapsläget.

Under programmets gång kommer du att successivt fördjupa dina teoretiska och praktiska kunskaper inom ämnet fysioterapi men också inom medicinska, psykologiska och beteendevetenskapliga ämnen.

Examen

Programmet leder till en fysioterapeutexamen (Bachelor of Science in Physiotherapy) samt en medicine kandidatexamen (Bachelor of Medical Science) med fysioterapi som huvudområde. Efter examen kan du ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen.

Fysioterapeutprogrammet omfattar sex terminer som består av både teoretisk, praktisk och verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Den sista terminen innehåller ett examensarbete om 15 högskolepoäng (hp).

Kurser inom programmet

Termin 1

  • Fysioterapi I - Hälsa, beteende och vetenskapsmetodik I, 12 hp
  • Psykologi I. Inlärningspsykologi, beteendeanalys, beteendemedicin, 7,5 hp
  • Fysiologi och anatomi I, 10,5 hp

Termin 2

  • Anatomi II - Muskler och leder, 7,5 hp
  • Fysioterapi II - Rörelsebeteende, fysisk träning och funktionell anatomi, 15 hp
  • Ortopedi, 3 hp
  • Kirurgi, 1,5 hp
  • Invärtesmedicin, 3 hp

Termin 3

  • Fysioterapi III - Akuta och subakuta tillstånd inklusive VFU (7,5 hp), 16,5 hp
  • Psykologi II - Kommunikation och samtal, 6 hp
  • Neuroanatomi samt smärt- och stressfysiologi, 7,5 hp

Termin 4

  • Neurologi, 3 hp
  • Pediatrik och geriatrik, 3 hp
  • Fysioterapi IVa - Rehabilitering och habilitering inklusive VFU II (7,5 hp), 18 hp
  • Fysioterapi IVb - Fysisk aktivitet vid folksjukdomar inklusive vetenskapsmetodik II, 6 hp

Termin 5

  • Psykiatri och psykiska symtom, 3 hp
  • Fysioterapi V - Muskuloskeletal funktionsnedsättning och psykisk ohälsa inklusive VFU III (7,5 hp), 22,5 hp
  • Vetenskapsmetodik III - PM, 4,5 hp

Termin 6

  • Vetenskapsmetodik IV - examensarbete, 15 hp
  • Fysioterapi VI - Professionsutveckling i hälso- och sjukvård, inklusive VFU på klinisk utbildningsavdelning (3 hp), 7,5 hp
  • Valbar kurs alternativt valbar VFU, 7,5 hp

Studera utomlands

För att du ska bli förberedd på de möjligheter och utmaningar som är en del av en global värld ger programmet dig som student möjlighet att läsa kurser utomlands, förlägga VFU utomlands, samt att arbeta med ditt examensarbete utomlands.

Undervisningen sker till största del på campus Biomedicinskt centrum (BMC) i Uppsala. Som student tar du ett stort ansvar för dina studier och ditt eget lärande men under dina studier har du stöd av programmets engagerade lärare som har hög kompetens inom modern högskolepedagogik, forskning och kliniskt arbete som fysioterapeut.
Undervisningen sker genom föreläsningar, litteraturstudier, seminarier, gruppuppgifter och praktiska workshops. Du kommer även att skriva rapporter och ett examensarbete.

Examinationerna är skriftliga och/eller muntliga men även praktiska där du ska visa och motivera praktiska moment som till exempel fysioterapeutiska undersökningar och behandlingar.

Utbildningen innehåller också verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Det innebär att undervisningen sker på sjukhus, vårdcentraler och i kommunal verksamhet där du under handledning får undersöka och behandla patienter med olika besvär. De flesta VFU-placeringarna är förlagda till Uppsala men också i kringliggande regioner. Som student kan du därför få möjlighet att göra din VFU på en annan ort och knyta kontakter med verksamheter på olika håll i landet.

Som fysioterapeut har du möjlighet att arbeta inom en rad olika verksamheter såsom sjukvård eller hälsovård inom såväl regioner och kommuner som privat verksamhet. Du kan även arbeta inom idrotten, företagshälsovård, skola eller inom veterinärmedicinen.

Du har möjlighet att forska eller arbeta med hälsostrategiska frågor inom olika verksamheter. Att arbeta som forskare och lärare är ytterligare karriärmöjligheter och fysioterapeuter ses ofta i olika ledningssammanhang.

För dig som är intresserad av vidareutbildning finns flera möjligheter. Dels kan du läsa fristående kurser, dels kan du fortsätta på magister- eller masterprogram och utbilda dig till specialist inom fysioterapi. Du kan även söka dig vidare till forskarutbildning.

Karriärstöd

Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
youtube
linkedin