Transistorbaserade radiofrekvensförstärkare, 5 hp
Läsåret 2023/2024
-
Sommar 2023, 100 %, Distans
Startdatum: 1 augusti 2023
Slutdatum: 27 augusti 2023
Sista anmälningsdatum: 15 mars 2023
Anmälningskod: UU-13118 Anmälan
Undervisningsspråk: Engelska
Studieort: Uppsala
Urval: Högskolepoäng inom teknik/naturvetenskap (max 240 hp)
Antal obligatoriska träffar på campus: 1
Antal frivilliga träffar på campus: 0
Registrering: 3 juli 2023 – 31 juli 2023
Behörighet: 120 hp inom teknik/naturvetenskap med Elektromagnetism I och Analog Elektronik. Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
Läs mer om avgifter och stipendier.
Anmälningsavgift: 900 kr
Studieavgift, första inbetalningen: 12083 kr
Studieavgift, totalt: 12083 kr
Om kursen
Kursen ger en introduktion till analysmetoder, design och mättekniker inom radiofrekvens-/mikrovågsområdet. Spridningsparametrar definieras och används tillsammans med Smith-diagrammet för att karaktärisera och använda passiva och aktiva enheter. Metoder för impedansanpassning introduceras: enkel stub och LC-matchning, tvåportsförstärkning, design för maximal förstärkning, konstant förstärkning och design för specifik förstärkning. Introduktion till load pull-mätningar. Klasser av förstärkare, harmoniskt avslutade effektförstärkare, Doherty effektförstärkare. Industriella tillämpningar av mikrovågseffekt introduceras också. Metoder för datorstödd design (CAD) introduceras för att konstruera en transistorbaserad radiofrekvensförstärkare vilket inkluderar design, tillverkning och mätningar. Ett projektarbete utvecklar det ingenjörsmässiga angreppssättet och ger möjlighet att träna rapportskrivning.
Målgruppen för kursen är i första hand yrkesverksamma inom relaterade områden som vill skaffa sig nya erfarenheter genom att arbeta med transistorbaserade radiofrekvensförstärkare för acceleratorfysik eller för industriella tillämpningar som använder mikrovågsteknik.
Uppläggning för distanskurs: Kommunikation mellan lärare och studenter sker via lärplattform och e-mötesverktyg. Tillgång till dator med stabil internetuppkoppling och webbkamera krävs. Kursen innehåller en obligatorisk träff i form av en heldagslaboration i Uppsala.
Mer information
Kursplan med litteraturlista
För varje kurs finns en formell kursplan. Den innehåller kursens benämning, omfattning och syfte. I kursplanen får man också upplysningar om huvudsakligt innehåll, kurslitteratur och hur examination går till.
Kontakt
Institutionen för fysik och astronomi
Ångströmlaboratoriet, Lägerhyddsvägen 1
Box 516, 751 20 UPPSALA