Sociologi 2022/2023
Kurslista
Lista över kurser.
Sociologi
Lista över kurser inom Sociologi.
Grundnivå, nybörjarkurser
Grundnivå, fortsättningskurser
Avancerad nivå
Om ämnet
Inom sociologi studeras samhället i sin helhet, samt människans roll i samhället. Det betyder att sociologin studerar såväl den globala, politiska och ekonomiska utvecklingen, som människors skiftande livsvillkor, värderingar och identiteter. Sociologin kan på så sätt förklara det som sker i enskilda individers vardag genom att sätta in det i ett vidare socialt sammanhang. Av särskilt intresse är att studera och förklara de förändringar som sker i samhället.
Sociologi är en grundläggande samhällsvetenskap vars teorier och metoder även används inom många andra discipliner, såsom statskunskap och ekonomi. Sociologin delas också in i undergrupper som specialstuderar delar av samhället. Exempel på sådana är socialpsykologi, kultursociologi, politisk sociologi, ekonomisk sociologi, arbets- och organisationssociologi.
I den inledande kursen (Sociologi och socialpsykologi A) ges en övergripande introduktion till sociologins undersökningsområden. Vidare studeras hur moderna identiteter, livsstilar och kulturer formas och utvecklas. I efterföljande fortsättningskurser (B och C) kommer studenterna att fördjupa sig i sociologiska problemställningar, teorier och metoder.
Studierna i sociologi ger särskild kompetens för att till exempel leda undersöknings- och utvärderingsprojekt, delta i utredningar och genomföra analyser.
Sociologi ges dessutom med inriktning mot arbetsliv, organisation och personal (AOP) och kan då läsas som fristående kurser eller ingå i Program med inriktning mot personal- och arbetslivsfrågor. I den inledande kursen (AOP A) fördjupar man sig då i arbets- och organisationssociologi. I efterföljande fortsättningskurser (B och C) kommer studenterna att fördjupa sig i frågor som gäller arbetsledning och organisation.
Från och med höstterminen 2013 läses Sociologi och socialpsykologi A, som ger behörighet till både Sociologi B och till Socialpsykologi B.
Sociologi och Sociologi med inriktning mot arbetsliv, organisation och personal (AOP) utgör inte olika huvudområden och kan inte heller ingå i en examen tillsammans med ämnet socialpsykologi för den som har påbörjat sina studier hösten 1998 eller senare. Kursen Sociologi och socialpsykologi A kan ingå i en examen med sociologi eller socialpsykologi.