Turkiska språk 2019/2020

Turkiska språk talas av över 120 miljoner på ett stort område som sträcker sig från Balkan över Centralasien ända till norra Ishavet. De är belagda alltifrån 800-talet och senare representerade av en rad litteraturspråk som till exempel fornuiguriska, tjagataiska och osmanska. Det finns idag tjugo turkiska skriftspråk, däribland turkietturkiska, azerbajdzjanska, turkmeniska, uzbekiska, tatariska, kazakiska, kirgiziska, uiguriska och jakutiska. Då de flesta turkspråk är relativt lika varandra, är det förhållandevis lätt att lära känna flera av dem.

Turkiska språk företräder en språktyp som har stor utbredning i världen. Då deras struktur avsevärt avviker från den indoeuropeiska, är de också intressanta för studerande i allmän språkvetenskap. Turkietturkiskan är det kulturellt och politiskt viktigaste turkspråket. Det är också ett stort invandrarspråk i Sverige och andra nordvästeuropeiska länder.

I grundutbildningen läggs särskild vikt vid turkietturkiska. Dessutom förmedlas grundläggande kunskaper om de turkiska folkens språk, litteratur, historia och kultur.

Kontakt

Studentexpeditionen

E-post: info@lingfil.uu.se

Telefon: 018-471 22 52