Forskning i samverkan
Fakultetens forskare är knutna till en eller flera forskargrupper med olika inriktningar, till exempel ämnesdidaktik, specialpedagogik eller barn- och ungdomsvetenskap. Några av grupperna är särskilt inriktade på forskning i nära samverkan med lärare, rektorer och andra verksamma i skolan och förskolan. Välkommen att ta kontakt med våra forskare!
Forskargruppen ÄDISH
Undervisning i geografi, historia, samhällskunskap och religion på alla stadier är i centrum för den forskning som bedrivs i forskargruppen ÄDISH - Ämnesdidaktik i samhällsvetenskap och humaniora.

Forskargruppen CLIP
Forskningsmiljön CLIP (Studier i Barndom, Lärande och Identitet som Interaktionella praktiker) bedriver praktiknära forskning med utgångspunkt i studier av barns, ungas och vuxnas deltagande i vardagliga aktiviteter i och utanför institutionella sammanhang.

Forskargruppen STOLP
I den här forskningsmiljön bedrivs en mångsidig forskning inriktad på barns och ungas språkliga praktiker. Det rör bland annat första- och andraspråksutveckling, läs-, och skrivutveckling samt svensklärarens uppdrag.

Forskargruppen SCOD
Forskargruppen Studies of Comparative Didactics studerar och jämför undervisning och lärande inom olika ämnesområden. Gruppens syfte är att skapa kunskap om undervisning, undervisningsinnehåll, lärande och socialisation.

Regional ULF-forskning (RUF)
Forskargruppen RUF bedriver regional undervisningsutvecklande forskning i samverkan mellan skola och akademi, inom ramen för den nationella verksamheten ULF (Utbildning, Lärande, Forskning). Gruppen består av lektorer från skolor och från universitetet.

Barn- och ungdomsvetenskap
Barn- och ungdomsvetenskap är ett tvärvetenskapligt forskningsfält som studerar barns och ungas livsvillkor, identitet och samhällsdeltagande utifrån olika perspektiv.

Har du en forskningsrelaterad fråga som du vill undersöka tillsammans med oss på Fakulteten för utbildningsvetenskaper? Kanske har du en projektidé eller vill ha ett vetenskapligt perspektiv på något du observerar i din skolverksamhet?
Kontakta oss
Beskriv ditt ärende och ange vilken organisation du är verksam i. Skicka ditt mail till Lars Olsson.
Projekt: What works?
Ett tvärvetenskapligt forskningsprogram om att tidigt fånga upp barn och unga som riskerar att fara illa. Kunskaps- och metodutveckling i samverkan med socialtjänst, skola, polis, BVC och brukare.

Forskningsprojekt i samverkan
- Förbättrar speciallärare elevernas kunskaper?
- Hela staden som förskolegård? Utmaningar och möjligheter för innerstadsförskolors mobilitet och plats för lek i täta urbana miljöer.
- Sedvänjor att undervisa om kontroversiella hållbarhetsfrågor och elevernas lärande
- Undervisning och lärande om den inbäddade ekonomin
- Vad händer med skolan när barnkonventionen blir lag?
- What Works? Att tidigt fånga upp barn och unga som riskerar att fara illa. Kunskaps- och metodutveckling i samverkan med socialtjänst, skola, polis, BVC och brukare.
- Övergången mellan förskola och grundskola - analyser av hur förskoledeltagande och socioekonomisk kontext påverkar barns tidiga utbildningsbanor
Forskargrupper
- Barn- och ungdomsvetenskap
- Civics Education Design Lab (CEDEL)
- Laboratory for Teaching Practices (TePlab)
- Matematikdidaktik
- Naturvetenskapernas och teknikens didaktik
- Pedagogik med inriktning mot Specialpedagogik (PS-gruppen)
- Research on Educational Leadership (REL)
- Studier av språkliga praktiker (STOLP)
- Studier i Barndom, Lärande och Identitet som Interaktionella praktiker (CLIP)
- Studies in Educational Policy and Educational Philosophy (STEP)
- Studies of Comparative Didactics (SCOD)
- Uppsala Studies of History and Education (SHED)
- Ämnesdidaktik i samhällsvetenskap och humaniora (ÄDISH)
Samverkan med skola och förskola
Fakulteten samverkar med förskolan och skolan på flera olika områden.
Fortbildning
Fort- och vidareutbildning för lärare, förskollärare och rektorer.
Mötesplatser
Gemensamma mötesplatser för skola och akademi.
Samverkan kring lärarutbildning
Universitet och skolhuvudman ansvarar tillsammans för lärarprogrammen.