Kostvetarprogram
180 hp

Frukost, lunch, middag - en kostvetare jobbar med allt som vi äter både i och utanför hemmet. Du är experten på matval, livsmedel och måltider, och hur de påerkar både hälsa och miljö. I framtiden kan du planera och leda arbete inom gastronomin, eller är produktutvecklaren som tar fram nya livsmedel. Din kompetens är viktig för ett välmående samhälle och för hållbar utveckling.
Hösten 2024 Hösten 2024, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 2 september 2024
- Undervisningsspråk
- Svenska
- Behörighet
-
Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
- Urval
-
Betyg (60 %) - Högskoleprov (40 %)
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 45 000 kr
- Studieavgift, totalt: 270 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2024
- Anmälningskod
- UU-P2500
- Mer inför anmälan
-
Naturkunskap 2 kan ersättas av Biologi 1, Fysik 1a eller 1b1+1b2 och Kemi 1.
Hösten 2025 Hösten 2025, Uppsala, 100 %, Campus, Svenska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 1 september 2025
- Undervisningsspråk
- Svenska
- Behörighet
-
Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2
- Urval
-
Betyg (60 %) - Högskoleprov (40 %)
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 45 000 kr
- Studieavgift, totalt: 270 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2025
- Anmälningskod
- UU-P2500
- Mer inför anmälan
-
Naturkunskap 2 kan ersättas av Biologi 1, Fysik 1a eller 1b1+1b2 och Kemi 1.
Om programmet
Kostvetarprogrammet är en utbildning för dig som är intresserad av mat, måltider, hälsa och hållbar utveckling. Utöver att förstå matens kulturella, näringsmässiga och miljömässiga betydelse, lär du dig även om sensorik, vilket handlar om hur vi upplever mat genom våra sinnen, men också om ledarskap och folkhälsa. Oavsett om du arbetar inom vård, skola, omsorg eller livsmedelsindustrin, kommer din kompetens att vara avgörande för att främja hälsa och hållbarhet i det moderna samhället.
Utbildningen ger dig
- bred kompentens inom nutrition och grunder i ekonomi och ledarskap
- färdigheter i att planera, leda och utveckla verksamheter inom måltidsservice, livsmedelsindustrin och handeln
- kompetens inom hållbar produktutveckling av livsmedel och sensorisk analys
- en tydlig arbetslivsförankring genom ett nära samarbete näringslivet.
Matens betydelse för människors hälsa och ett hållbart samhälle är central i utbildningen. Du får kunskaper i näringslära och fysiologi och lär dig om matvanor och matens betydelse för folkhälsan. Ett viktigt inslag i utbildningen är att förstå matens och måltidens värde för hälsa och njutning samt dess sociala och kulturella betydelse. Du läser också om livsmedelssäkerhet, produktutveckling och sensorik.
Utbildningen ger kunskaper och färdigheter för att självständigt planera och leda olika måltidsverksamheter. Av vikt är ledarskap, kvalitetsfrågor, kundfokus och problemlösning, då många olika aspekter ska sammanvägas inom de ramar som finns ekonomiskt, lagmässigt och ifråga om riktlinjer och policys.
Rollen som chef och ledare är också ett viktigt inslag. Under en termin läser du företagsekonomi och får då grunderna i ekonomisk styrning. Teori med ett vetenskapligt förhållningssätt till mat varvas med praktiska moment som livsmedelslaborationer och matlagning.
Du gör också praktik, verksamhetsförlagd utbildning, på exempelvis livsmedelsföretag, en statlig myndighet som Livsmedelsverket eller inom en kommuns måltidsservice. De olika delarna i utbildningen vävs samman till en helhet som du sedan tar med dig ut i arbetslivet.
Examen
Programmet leder till en filosofie kandidatexamen (Bachelor of Social Science) med kostvetenskap som huvudområde.
Upplägg
Kostvetenskap handlar om vad som sker i människans möte med maten ur ett tvärvetenskapligt perspektiv. Här sätts maten och människans hälsa i centrum.
Första terminen på programmet läser du kostvetenskap A som är en kurs i nutrition. Du får de grundläggande kunskaperna i kemi och fysiologi för att förstå de olika näringsämnenas uppbyggnad och dess funktion. Centralt är kostrekommendationer och den vetenskapliga grunden för dessa.
Nästa termin läser du Kostvetenskap B som behandlar livsmedelsvetenskap. Bland annat läser du om livsmedelssäkerhet och livsmedel i relation till frågor om klimat och miljömässig hållbarhet.
På de mer tillämpade kurserna utvecklar du din förmåga i att planera, värdera och, med hjälp av våra sinnen, bedöma mat och måltider för olika grupper, för specifika individuella behov och för produktion i större skala. Under termin fyra har du också verksamhetsförlagd utbildning, praktik, som ger dig erfarenhet och kontakt med arbetslivet.
Termin fem läser du grundkursen i företagsekonomi på Företagsekonomiska institutionen. Den sjätte och sista terminen läser du kostvetenskap C. Då fördjupar du dina kunskaper om kostvanor och deras utveckling i olika kulturer och samhällen genom sociologiska perspektiv på mat. Därefter läser du en kurs i vetenskapliga metoder och skriver ditt examensarbete.
Studera utomlands
Uppsala universitet har studentutbyten med fler än 400 andra universitet runt om i världen.
Om undervisningen
Programmet ges i Uppsala, undervisningen sker på dagtid och studierna motsvarar heltid. Programmet har en fast studiegång och du läser en kurs i taget.
Undervisningsformerna varierar och består av föreläsningar, laborationer, seminarier och gruppdiskussioner/-arbete. En stor del av undervisningen kräver aktiv närvaro, men omfattningen av obligatoriska moment varierar mellan olika kurser. Oftast är minst en dag i veckan till för självstudier.
Under den verksamhetsförlagda utbildningen är samtliga dagar schemalagda och du får räkna med att fullgöra studierna på annan ort än i Uppsala.
Examination sker skriftligt och/eller muntligt, främst i form av tentamen, rapporter, seminarier och redovisningar.
Kurslitteraturen är huvudsakligen på svenska och engelska men litteratur på andra nordiska språk kan också förekomma. Undervisnings- och examinationsspråket är svenska, men enstaka redovisningar och föreläsningar kan komma att genomföras på engelska.
Karriär
Olika karriärvägar
Utbildningen förbereder dig för en bredd olika karriärvägar.
Ledarskap inom måltidsservice
Du kan bli chef inom offentlig eller privat sektor, som måltidschef, kostchef eller enhetschef med ansvar för att driva och utveckla måltidsverksamheter.
Livsmedelsindustrin och handeln
Här kan du få roller inom produktutveckling, sensorik eller kvalitetskontroll. Du kan också bli produktspecialist eller driva projekt inom exempelvis dagligvaruhandeln, måltidsservice eller livsmedelsindustrin.
Egenföretagande
Du kan starta och driva eget inom kost och hälsa, till exempel som konsult eller med produktutveckling.
Undervisning och forskning
Du kan arbeta med utbildning, information eller forskning inom kostvetenskap. Utbildningen ger också en god grund för vidare studier på avancerad nivå och en framtida akademisk karriär.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.
Är programmet rätt för dig?
Läs vad tidigare studenter säger om programmet.

Registrera ditt intresse
Få löpande information inför anmälan.

Utbildningsplan
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2024
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2022
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2020
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2015
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2014
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2013, version 2
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2013, version 1
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2012
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2010, version 2
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2010, version 1
Studieplan
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2024
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2022
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2014
- Studieplan giltig från och med vårterminen 2011, version 3
- Studieplan giltig från och med vårterminen 2011, version 2
- Studieplan giltig från och med vårterminen 2011, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2007
Kontakt
- Kursadministratör Karin Hellstadius
- karin.hellstadius@ikv.uu.se
- 018-471 23 23
Student
Du som är student hittar information om dina studier i studentingången.