Masterprogram i människa–datorinteraktion
120 hp

Specialister i människa–datorinteraktion gör informationsteknik intressant, användbar och rolig. Idag när informationsteknologi är en väsentlig del av vardagen och nästan varenda produkt och tjänst, är det viktigare än någonsin att göra den användarvänlig. Oavsett om ditt mål är att skapa framtidens mobiltelefon, designa nästa generations sociala medier, eller hjälpa personer med funktionsnedsättning till ett rikt liv med hjälp av IT, är masterprogrammet i människa–datorinteraktion något för dig.
Hösten 2023 Hösten 2023, Uppsala, 100 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 28 augusti 2023
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Examen på grundnivå om minst 180 hp med 30 hp i ett datarelaterat ämne. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
- Urval
-
Högskolepoäng (max 285 hp)
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Anmälningsavgift: 900 kr
- Studieavgift, första inbetalningen: 60 000 kr
- Studieavgift, totalt: 240 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 17 april 2023
- Anmälningskod
- UU-P2635
Hösten 2024 Hösten 2024, Uppsala, 100 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 2 september 2024
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Examen på grundnivå om minst 180 hp med 30 hp i ett datarelaterat ämne eller i ett av följande ämnen: design, psykologi, sociologi. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
- Urval
-
Högskolepoäng (max 285 hp)
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Anmälningsavgift: 900 kr
- Studieavgift, första inbetalningen: 60 000 kr
- Studieavgift, totalt: 240 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2024
- Anmälningskod
- UU-P2635
Om programmet
Masterprogrammet i människa–datorinteraktion ger dig unika möjligheter. Du får kombinera ett samhällsvetenskapligt perspektiv på människa–datorinteraktion med grundlig kunskap om bästa praxis inom användarstudier och utvärdering, samt interaktionsdesignmetodik. Programmet erbjuder fördjupad kunskap om människa–datorinteraktion och en blick framåt till den senaste tekniska utvecklingen.
Som student vid programmet blir du skicklig som specialist/gränssnittsdesigner, något som beror på den teoretiska grunden du får. Det hjälper dig att förstå varför vissa gränssnitt fungerar och andra inte - och varför situationen kan vara exakt omvänd i en annan situation, eller med en annan grupp människor.
På programmet kommer du att
- lära dig metoder, verktyg och principer för design av IT-gränssnitt, artefakter och tjänster
- studera hur människor använder informationsteknologi, förstå hur de känner för den och hur de anpassar den för sina egna syften
- lära dig att involvera användarna i designprocessen
- undersöka och förstå etiska frågor och hållbarhetsfrågor inom IT-design
För att ge utmanande och relevant praxis under hela programmet är många kurser baserade på projektarbete, och det finns möjlighet till praktikplatser både inom akademin och industrin. Du kommer att designa i team tillsammans med människor med olika bakgrund, färdigheter och mål. Du kommer även få reflektera över utvecklingen av IT-produkter och tjänster ur ett sociologiskt och psykologiskt perspektiv.
Efter examen kan du arbeta med alla aspekter av interaktionsdesign och användbarhet, från analys och kravinsamling till design och implementering av interaktiva artefakter, användargränssnitt och IT-tjänster. Du kommer att ha kompetens inom en rad metoder för utvärdering av system under utveckling samt att studera deras användning.
Examen
Programmet leder till en filosofie masterexamen (Master of Social Science, 120 credits) med människa-datorinteraktion som huvudområde.
Upplägg
Den första terminen ger en översikt över ämnet människa–datorinteraktion (MDI). Under terminen presenteras ämnets teoretiska inriktningar, samt ämnets metoder – både kvantitativa och kvalitativa.
Termin två erbjuder avancerade kurser i gränssnittsutveckling, förkroppsligad interaktion, design och designperspektiv samt etiska och organisatoriska perspektiv med mera.
Termin tre erbjuder kurser i relaterade ämnen som sociala medier, inkluderande design och praxis, organisationskommunikation med mera.
Den sista terminen ägnas åt en masteruppsats om 30 högskolepoäng. Detta examensarbete kan till exempel ske inom ett befintligt forskningsprojekt vid institutionen, skrivas som en del av en designpraktik på ett företag, eller behandla ett MDI-relaterat område eller ämne som du väljer själv.
Kurser inom programmet
Se studieplanen för kurser inom programmet.
Om undervisningen
Kurserna på masterprogrammet i människa-datorinteraktion ges i form av föreläsningar, seminarier och praktiska uppgifter. Aktivt deltagande i seminarier är förväntat och ibland obligatoriskt, och många kurser använder detta som sin huvudsakliga examinationsform. På seminarium presenterar du dina idéer och diskuterar med dina kurskamrater en kursbok eller annat studiematerial som du ska läsa innan seminariet; medan läraren vanligtvis bara modererar diskussionen. Syftet är att utveckla kritiskt tänkande och samarbetsförmåga. Alla studenter förväntas vara aktiva deltagare i alla former av diskussioner.
Labutrymme finns tillgängligt för kreativt arbete, innovation, kritiska sessioner, utveckling och användarstudier.
En betydande del av kunskaperna inhämtas genom praktiskt (individuellt och grupp) arbete. Praktiskt fältarbete med uppgifter baserade på verkligheten används som komplement till föreläsningarna och seminarierna. När du gör grupparbeten måste du slutföra dem tillsammans med dina kurskamrater. På så sätt lär man sig av varandra och tränar för ett arbetsliv där man oftast jobbar i team. Dessa färdigheter kommer att hjälpa dig i din framtida karriär.
Programmet ges i Uppsala och undervisningen är på engelska.
Karriär
Som expert på användbarhet hos IT-system är du efterfrågad på arbetsmarknaden och har goda karriärmöjligheter både i Sverige och utomlands. En examen från masterprogrammet i människa–datorinteraktion ger goda möjligheter till anställning i många olika sektorer.
Våra tidigare studenter arbetar bland annat som:
- UX-designers
- UI-designers
- User Researcher
Arbetsgivare är till exempel:
- Spotify
- Länsförsäkringar
- Viaplay
En del tidigare studenter doktorerar även, till exempel här vid Uppsala, vid KU Leuven, Belgien eller vid Lancaster University, Storbritannien.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.
Är programmet rätt för dig?
Läs vad tidigare studenter säger om programmet.

Registrera ditt intresse
Få löpande information inför anmälan.

Utbildningsplan
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2024
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2020, version 2
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2020, version 1
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2019
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2015
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2014
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2013
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2012
Studieplan
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2024
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2022
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2021
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2020, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2020, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2019
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2015
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2014
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2013
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2012
Kontakt
- Studievägledning
- studievagledare@im.uu.se
- 018-471 10 70
Student
Du som är student hittar information om dina studier i studentingången.