Masterprogram i kemi – Analytisk kemi
120 hp
Vill du kunna analysera kemin som döljer sig i vårt inre och i vår omvärld? Då är analytisk kemi något för dig! Hos oss du får lära dig om avancerade analytiska metoder och att analysera kemin i olika biologiska prover och prover från vår miljö liksom från kommersiella produkter.
Hösten 2024 Hösten 2024, Uppsala, 100 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 2 september 2024
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Kandidatexamen om 180 hp med 90 hp kemi, varav 10 hp analytisk kemi. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
- Urval
-
Urval baseras på en sammanvägd bedömning av tidigare akademiska studier samt ett personligt brev där du förklarar varför du vill läsa programmet.
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 72 500 kr
- Studieavgift, totalt: 290 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2024
- Anmälningskod
- UU-P1610
- Mer inför anmälan
-
Till anmälan ska du bifoga en programspecifik meritblankett Pdf, 350 kB. (application summary sheet).
Hösten 2025 Hösten 2025, Uppsala, 100 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 1 september 2025
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Kandidatexamen om 180 hp med 90 hp kemi, varav 10 hp analytisk kemi. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
- Urval
-
Urval baseras på en sammanvägd bedömning av tidigare akademiska studier samt ett personligt brev där du förklarar varför du vill läsa programmet.
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 72 500 kr
- Studieavgift, totalt: 290 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2025
- Anmälningskod
- UU-P1610
- Mer inför anmälan
-
Till anmälan ska du bifoga en programspecifik meritblankett Pdf, 350 kB. (application summary sheet).
Om programmet
Masterprogrammet i kemi, specialiserat på analytisk kemi, har starka kopplingar till världsledande forskning inom masspektrometrisk analys av prover med biologiskt och/eller miljömässigt ursprung. Du kommer att få teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter i olika provberednings-, analys-, separations- och detektionstekniker, inklusive statistiska metoder för dataanalys, som förbereder dig för att bli specialist inom analytisk kemi för framtida arbete inom både industri och akademi.
Under utbildningen kommer du att
- få viktiga teoretiska och praktiska färdigheter för din framtida karriär
- få erfarenhet av avancerad forskning inom analytisk kemi, med betoning på masspektrometri
Lärarna inom masterprogrammet är ledande experter inom analytisk kemi, med fokus på proteomik, metabolomik, lipidomik, neurokemisk analys, miljöanalys, en-cellsanalys, och avbildande masspektrometri. I sin forskning bedriver de spjutspetsforskning i den absoluta framkanten av sina respektive fält, med drivkraften att flytta fram gränsen för vad som är möjligt inom analytisk kemi, ofta inom masspektrometri med ett tvärvetenskapligt fokus. Våra internationella forskargrupper, med doktorander och post-docs från hela världen, har väl utvecklade samarbeten med internationella och nationella universitet, institutioner och forskningsinstitut.
Som student får du kunskaper i avancerad analytisk kemi och möjlighet att förvärva en spetskompetens genom fördjupade studier som täcker viktiga och moderna analytiska tekniker. Du har även möjlighet att arbeta med ditt examensarbete i en dynamisk forskningsmiljö i världsklass, antingen vid universitetet, på ett forskningsinstitut eller inom industrin. En examen i analytisk kemi från Uppsala universitet öppnar många dörrar för framtida arbete och kontakter med världsledande forskning med möjlighet att utveckla ett personligt nätverk. I Uppsalaregionen finns också flera forskningsinstitut samt stora och små företag med behov av analytiska kemister, vilket ger lokala karriärmöjligheter.
Examen
Programmet leder till en naturvetenskaplig masterexamen (Master of Science, 120 credits) med kemi som huvudområde. Efter ett års studier finns möjlighet att avlägga en naturvetenskaplig magisterexamen (Master of Science, 60 credits).
Upplägg
Första terminen kommer du att läsa kemikurser som bygger på dina tidigare kunskaper och färdigheter, vilket skapar en god teoretisk och praktisk grund för de fortsatta studierna. Några av dessa kurser är gemensamma med andra inriktningar inom masterprogrammet i kemi. På den första kursen kommer du att få träffa flera av våra professorer inom olika delar av kemin som ger seminarier om aktuella trender inom sina respektive forskningsfält.
Under andra och tredje terminen läser du fördjupande kurser i analytisk kemi, till exempel kriminalteknisk kemi. Du kommer få lära dig att använda den senaste utrustningen och metoderna inom kursen separation och masspektrometri. I kursen tillämpad analys av komplexa prover utför du ett valfritt projekt, från planering, provtagning och provpreparering, till val av analysmetod, analys, kvantifiering och statistisk validering, som redovisas som en vetenskaplig artikel. Ytterligare fördjupning i masspektrometri erhålls sedan genom att välja kursen Avancerad masspektrometri som hjälper dig att befästa dina kunskaper om masspektrometri med en fördjupad inblick i användningen av masspektrometri inom aktuella forskningsområden. Programmet avslutas med antingen ett examensarbete på 30 hp eller 45 hp.
Några exempel på nyligen gjorda examensarbeten:
- T. Wiegel: Suspect screening of per- and polyfluoralkyl substances in soil cores of an AFFF impacted site.
- M. Spasic: Kinetics investifation of short-chaoin fatty acid conjugation using chemical metabolomics tools.
- L. Blaase: Normalization strategies based on ionization efficiencies for direct infusion mass spectrometry.
Kurser inom programmet
Se studieplanen för programmet för kurser inom inriktningen.
Studera utomlands
Kemisektionen vid Uppsala universitet har ett stort antal utbyten med andra universitet i Europa. Du kan välja att tillbringa en del av din utbildning som utbytesstudent i ett annat land.
Om undervisningen
Kurserna varvar teori och praktik och undervisningen sker i form av föreläsningar, laborationer, lektioner, seminarier samt projekt.
Lärarna på programmet är aktiva forskare, vilket garanterar aktualitet och djup i undervisningen. Vi fäster stor vikt vid att träna dig i ett vetenskapligt arbetssätt där du får lösa problem, tänka kritiskt och analytiskt. Du får även träning i att självständigt planera och utforma projekt, där alla delar av den analytiska processen, från provtagning till analys och tolkning av resultaten, ingår.
I seminarier presenterar och diskuterar du dina idéer och resultat med dina kurskamrater; medan läraren modererar diskussionen. Målet är att utveckla kritiskt tänkande och samarbetsförmåga, vilket kommer att krävas i din framtida professionella utveckling. Du förväntas vara en aktiv och respektfull deltagare i alla former av diskussioner.
Som kemistudent vid Uppsala universitet får du en systematisk kommunikationsträning i både muntlig och skriftlig framställning som en integrerad del av undervisningen, vilket är starkt efterfrågat på arbetsmarknaden både i Sverige och internationellt.
Programmet ges på engelska
Karriär
En masterexamen i kemi från Uppsala universitet ger dig konkurrensfördelar i Sverige och internationellt, inte minst tack vare vår nära koppling till excellent och världsledande forskning. Du har stora möjligheter att forma en spännande framtida karriär inom näringsliv, offentlig sektor, eget företagande eller inom den akademiska världen. Arbetsmarknaden för kemister från Uppsala universitet har i undersökningar visat sig vara mycket god. Bland de som har tagit masterexamen de senaste tio åren är 97 % i arbete eller studerande/doktorand.
Arbetsuppgifterna efter examen varierar och kan till exempel innebära:
- forskning och utveckling inom akademi, myndigheter och offentlig sektor, eller företag
- säkerhetsansvar och juridiska frågor
- patentering av uppfinningar
- marknadsföring och försäljningsövergripande arbete med hälso-, miljö- och hållbarhetsfrågor.
Programmet ger dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att utföra speciella och avancerade arbetsuppgifter inom ditt område, samtidigt som du blir kvalificerad för jobb inom många andra områden där problemlösning, abstrakt tänkande och analysförmåga behövs.
Kemiska frågeställningar finns inom de flesta sektorer och med en specialisering inom analytisk kemi kommer du att ha en god bakgrund för att inneha nyckelpositioner i arbetet med att möta framtida utmaningar. Det kan till exempel vara inom kontroll av nya produkter och produktionsmetoder, avancerade metoder för miljökontroll och övervakning, eller utveckling av metoder för att hitta nya biomarkörer för diagnostiska tillämpningar.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.
Är programmet rätt för dig?
Läs intervjuer om programmet.
Registrera ditt intresse
Få löpande information inför anmälan.
Utbildningsplan
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2025
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2024
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2023
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2022
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2021
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2020
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2019
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2018
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2017
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2016, version 2
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2016, version 1
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2015
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2014
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2013
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2012
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2011
Studieplan
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2025
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2024
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2023
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2022
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2021
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2020
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2019
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2018
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2017
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2015
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2014
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2013
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2012
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2011
Kontakt
- Programansvarig
- kemimaster@kemi.uu.se
- 018-471 36 31
- Studievägledare
- master@kemi.uu.se
- 018-471 37 92
Student
Du som är student hittar information om dina studier i studentingången.