Masterprogram i kemi – Bio- och nanomaterial
120 hp
Är du redo att dyka in i den spännande värld där vetenskap möter innovation? Vår inriktning i bio- och nanomaterial inom masterprogrammet i kemi är din inkörsport till en värld av oändliga möjligheter inom biomedicin, läkemedel och material. I detta dynamiska och tvärvetenskapliga program kommer du att utforska både teori och praktiska tillämpningar och förbereda dig för en karriär i framkanten av vetenskap och utveckling av nya produkter.
Hösten 2024 Hösten 2024, Uppsala, 100 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 2 september 2024
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Kandidatexamen om 180 hp med 90 hp kemi, biologi och fysik, varav minst 60 hp kemi. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
- Urval
-
Urval baseras på en sammanvägd bedömning av tidigare akademiska studier samt ett personligt brev där du förklarar varför du vill läsa programmet.
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 72 500 kr
- Studieavgift, totalt: 290 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2024
- Anmälningskod
- UU-P1611
- Mer inför anmälan
-
Till anmälan ska du bifoga ett personligt brev (1 sida). För denna inriktning finns ingen särskild meritblankett.
Hösten 2025 Hösten 2025, Uppsala, 100 %, Campus, Engelska
- Studieort
- Uppsala
- Studietakt
- 100 %
- Undervisningsform
- Campus
- Undervisningstid
- Dag
- Startdatum
- 1 september 2025
- Undervisningsspråk
- Engelska
- Behörighet
-
Kandidatexamen om 180 hp med 90 hp kemi, biologi och fysik, varav minst 60 hp kemi. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)
- Urval
-
Urval baseras på en sammanvägd bedömning av tidigare akademiska studier samt ett personligt brev där du förklarar varför du vill läsa programmet.
- Avgifter
-
Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.
- Studieavgift, första inbetalningen: 72 500 kr
- Studieavgift, totalt: 290 000 kr
- Sista anmälningsdag
- 15 april 2025
- Anmälningskod
- UU-P1611
- Mer inför anmälan
-
Till anmälan ska du bifoga ett personligt brev (1 sida). För denna inriktning finns ingen särskild meritblankett.
Om programmet
Inriktningen inom bio- och nanomaterial inom masterprogrammet i kemi har starka kopplingar till världsledande forskning inom området. Det är en unik inriktning med sin blandning av kemi, biologi och materialvetenskap och du kommer att ha ledande experter inom respektive område som lärare.
Du kommer också att få möjlighet att göra ditt examensarbete i en forskningsmiljö i världsklass, antingen på universitetet eller i ett privat företag. Detta kan innebära utveckling av geler för vävnadsregenerering, system för läkemedelstillförsel eller siRNA-terapi. Programmet innehåller de kemiska och fysikaliska egenskaperna hos mjuka material och deras medicinska tillämpningar, men också till exempel biologiskt nedbrytbara material för förnybar energi. Dessa är alla viktiga tillväxtområden och du kommer att lära dig mer om avancerade mjuka funktionella material.
Under utbildningen kan du förvänta dig att
- få möjlighet till en personlig mentor som hjälper dig att förbereda din framtida karriär
- få tillgång till avancerade forskningsinstrument
- studera vid ett universitet med två nobelpris i kemi
- arbeta i en tvärvetenskaplig miljö inom olika vetenskapliga projekt.
En examen från Uppsala universitet ger dig en nära koppling till världsledande forskning och ett personligt kontaktnät.
Uppsala universitet är också en del av SciLifeLab som kan erbjuda lämpliga projekt inom bio- och nanomaterial. I Uppsalaregionen finns även flera biotech-företag där du kan hitta intressanta projekt, vilket ger dig möjlighet att ytterligare bredda ditt nätverk av kontakter.
Examen
Programmet leder till en naturvetenskaplig masterexamen (Master of Science, 120 credits) med kemi som huvudområde. Efter ett års studier finns möjlighet att avlägga en naturvetenskaplig magisterexamen (Master of Science, 60 credits).
Upplägg
Första terminen kommer du att läsa kemikurser som bygger på dina tidigare kunskaper och färdigheter. Du får en god teoretisk och praktisk grund för de fortsatta studierna. Några av dessa kurser är även gemensamma med andra inriktningar inom masterprogrammet i kemi.
Det finns stor flexibilitet i att välja kurser efter din bakgrund och dina intressen. Under första terminen kan du välja att läsa kurser relaterade till biokemi/kemisk biologi eller mer fysikalisk och kolloidkemirelaterade kurser, för att komplettera dina tidigare studier.
På den första kursen kommer du att träffa flera av våra professorer inom olika delar av kemin. Du får lyssna på seminarier om vilka som är de aktuella trenderna inom deras respektive forskningsfält. För att ge dig ytterligare erfarenhet av att arbeta i en forskargrupp kan du välja en kurs i forskningspraktik som ytterligare kommer att utveckla dina teoretiska kunskaper och experimentella färdigheter.
Under andra och tredje terminen går du olika kurser inom till exempel biomaterial, yt- och kolloidkemi, mjuka material, organisk kemi inklusive polymersyntes, nanoteknik för industriella tillämpningar samt nanobioteknik och biosensorer.
Alla kurser innehåller en kombination av teori och träning av experimentell färdighet.
Under den fjärde terminen avslutas programmet med ett examensarbete på 30 hp.
Några exempel på nyligen gjorda examensarbeten:
- Q. Yang: An oxidized silicon nitride composite with enhanced antibacterial property.
- A. Kocatürkmen: Development of a self-crosslinking hyaluronic acid hydrogel with anti-inflammatory properties for osteoarthritis treatment.
- X. Wang: Dentin regeneration regulated by 3D-structure scaffolds.
- A. Kontse: Design of biopolymer-ceramic composites for 3D-printed fabrication of bone implants.
Kurser inom programmet
Se studieplanen för programmet för kurser inom inriktningen.
Studera utomlands
Kemisektionen vid Uppsala universitet har ett stort antal utbyten med andra universitet i Europa. Du kan välja att tillbringa en del av din utbildning som utbytesstudent i ett annat land.
Om undervisningen
Kurserna varvar teori och praktik och undervisningen sker i form av föreläsningar, laborationer, lektioner, seminarier samt projekt.
Lärarna på programmet är aktiva forskare, vilket garanterar aktualitet och djup i undervisningen. Vi fäster stor vikt vid att träna dig i ett vetenskapligt arbetssätt där du får lösa problem, tänka kritiskt och analytiskt och självständigt planera och utforma forskningsprojekt, där analys och tolkning av resultaten är en viktig del.
Du kommer att få en personlig mentor som bjuder in dig till seminarier och gruppmöten för att förbereda dig för din framtida karriär. Där möter du professorer, doktorander och postdoktorer som kommit till Uppsala för att vara en del av vår forskningsmiljö och delta i spetsforskning. Våra forskargrupper har ett väl utvecklat samarbete med andra institutioner som är till nytta för dig när du ska välja projekt för examensarbetet.
Som kemistudent vid Uppsala universitet får du en systematisk kommunikationsträning i både muntlig och skriftlig framställning som en integrerad del av undervisningen, vilket är starkt efterfrågat på arbetsmarknaden både i Sverige och internationellt.
Programmet ges på engelska.
Karriär
En masterexamen i kemi från Uppsala universitet ger dig konkurrensfördelar i Sverige och internationellt, inte minst tack vare vår nära koppling till excellent och världsledande forskning. Du har stora möjligheter till en spännande framtida karriär inom näringsliv, offentlig sektor, eget företagande eller inom den akademiska världen. Arbetsmarknaden för kemister från Uppsala universitet har i undersökningar visat sig vara mycket god. Bland de som har tagit masterexamen de senaste tio åren är 97 % i arbete eller studerande/doktorand.
Våra tidigare studenter arbetar till exempel på:
- Nouryon
- Galderma
- Mecordia AB
- Rontis Corporation
- Alfa Laval AB
Du får kunskaper och färdigheter för att utföra speciella och avancerade arbetsuppgifter inom ditt område samtidigt som du blir kvalificerad för jobb inom många andra områden där problemlösning, abstrakt tänkande och analysförmåga behövs.
Arbetsuppgifterna varierar och kan till exempel vara:
- forskning och utveckling
- säkerhetsansvar och juridiska frågor
- patentering av uppfinningar
- marknadsföring och försäljning
- övergripande arbete med miljö och hållbarhetsfrågor.
Kemiska frågeställningar finns inom de flesta sektorer och med en specialisering på avancerad nivå kommer du att ha en god bakgrund för att inneha nyckelpositioner i arbetet med att möta framtida utmaningar genom att kombinera din kunskap och dina färdigheter inom kemi, materialvetenskap och medicin.
Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd aktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.
Är programmet rätt för dig?
Läs intervjuer om programmet.
Registrera ditt intresse
Få löpande information inför anmälan.
Utbildningsplan
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2024
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2023
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2022
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2021
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2020
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2019
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2018
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2017
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2016, version 2
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2016, version 1
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2015
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2014
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2013
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2012
- Utbildningsplan giltig från och med höstterminen 2011
Studieplan
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2024
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2023
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2022
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2021
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2020
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2019
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2018
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2017
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016, version 2
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2016, version 1
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2015
- Studieplan giltig från och med höstterminen 2014
Kontakt
- Programansvarig
- kemimaster@kemi.uu.se
- 018-471 36 31
- Studievägledare
- master@kemi.uu.se
- 018-471 37 92
Student
Du som är student hittar information om dina studier i studentingången.