Tematiska utvärderingar

UKÄ:s tematiska utvärderingar syftar till att bidra med kunskap och jämförelser inom områden som har betydelse för kvaliteten i lärosätenas verksamhet. Metoden kan anpassas utifrån aktuellt tema.

De tematiska utvärderingarna har framför allt ett utvecklande syfte och leder inte till några sanktioner för universiteten och högskolorna. När en utvärdering är klar presenterar UKÄ en nationell bild och återkoppling ges till lärosätet.

Under 2023-2024 genomförde UKÄ en tematisk utvärdering av samverkan med det omgivande samhället.

I början av 2024 överlämnade universitetet självvärderingen för den tematiska utvärderingen av samverkan med det omgivande samhället till UKÄ. Utvärderingen fokuserar lärosätenas strategiska arbete med att skapa goda förutsättningar för att bedriva samverkan inom forskning och utbildning i enlighet med den nya formuleringen i högskolelagen om att samverkan ska ske för ömsesidigt utbyte och att högskolorna ska verka för att den kunskap och kompetens som finns vid högskolan kommer samhället till nytta.

I slutet av oktober 2024 erhöll universitetet UKÄ:s graderade rekommendationer. Universitetet ska till UKÄ redovisa sina åtgärder för bör-rekommendationerna senast 2 november 2026.

Bör-rekommendationer:

  • Lärosätet bör i sitt strategiska arbete ta hänsyn till skillnader mellan ämnesområden vad gäller att skapa förutsättningar för samverkan.
  • Lärosätet bör, mot bakgrund av ämnesområdenas variation, utveckla hur samverkan för ömsesidigt utbyte kan säkerställas genom att involvera externa parter.
  • Lärosätet bör återkoppla resultaten av uppföljningarna av samverkan till externa intressenter och samverkansparter.

Kan-rekommendationer:

  • Lärosätet kan i sitt arbete med att utveckla mål och strategier för samverkan beakta balansen mellan det stora antalet prioriterade områden och enskilda medarbetares samverkansinitiativ.
  • Lärosätet kan i sitt strategiska arbete utforma sektorsspecifika mål för samverkan.
  • Lärosätet kan fortsätta arbetet med att stärka incitament för samverkan ytterligare i fråga om meritering.
  • Lärosätet kan utveckla indikatorer för att kunna fånga kvalitet av den samverkan som bedrivs inom forskning respektive utbildning.

Rapporter relaterade till uppdraget och beslut finns nedan. På UKÄ:s webbsida finns även fördjupade rapporter att ladda ner om samverkan i det dagliga och praktiska arbetet, samverkan med allmänheten och meritvärde av samverkan.

UKÄ genomför 2023-2024 en tematisk utvärdering av uppdragsutbildning. Utvärderingen innefattar granskning från flera perspektiv: kvalitetssäkring, regelefterlevnad och effektivt resursutnyttjande. Uppsala universitet blev inte utvalt för fördjupad granskning.

Granskningen av den uppdragsutbildning som bedrivs vid universitet och högskolor har flera syften:

• att granska att lärosätena följer regelverken för uppdragsutbildning
• att ta fram ett kunskapsunderlag som belyser uppdragsutbildningens
betydelse för lärosätena och för kompetensförsörjningen
• att belysa utmaningar med uppdragsutbildning och föreslå möjliga sätt
att hantera dem.

Granskningen genomförs i olika steg. Först genomförs en datainsamling. Insamlad information från lärosätena används som underlag för urval av fördjupade granskningar.

En mer ingående beskrivning av utvärderingen finns i UKÄ:s vägledning. Bedömargruppen redovisar en nationell bild av kvalitetssäkringen av uppdragsutbildning med slutsatser och förslag på åtgärder i UKÄ:s rapport Pdf, 1 MB..

År 2001 skrevs det in i högskolelagen att universitet och högskolor i sin verksamhet aktivt ska främja och bredda rekryteringen till högskolan. På uppdrag av regeringen utvärderade UKÄ, under 2019-2022, hur universitet och högskolor arbetar med breddad rekrytering.

Utvärderingen består av två delar. Den ena delen är en utvärdering av lärosätenas arbete med breddad rekrytering. Den andra delen består av analyser som speglar snedrekryteringen till högskolan utifrån olika perspektiv och en kunskapsöversikt av breddad rekrytering i Sverige och Norden.

Den tematiska utvärderingen ämnar synliggöra hur lärosäten arbetar med breddad rekrytering, visa på vilka resultat som har uppnåtts och vilka utvecklingsbehov som finns och att på så vis bidra med kunskap och utveckling.

I februari 2024 överlämnade universitetet sin redovisning av vidtagna åtgärder mot bakgrund av erhållna rekommendationer (2022). I november 2024 har universitetet fått UKÄ:s beslut efter uppföljning. UKÄ anser att universitetet har tagit tillvara på rekommendationerna och att åtgärderna på ett rimligt sätt relaterar till dessa. Läs gärna mer om universitetets arbete med breddad rekrytering.

Den första tematiska utvärderingen genomfördes 2017. Uppsala universitet fick det högsta omdömet, det vill säga att UU har en väl utvecklad process för arbetet med hållbar utveckling.

Kontakt

För frågor eller information om UKÄ:s tematiska utvärderingar kontakta gärna enheten för kvalitet och utvärdering

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

Uppsala universitet på facebook
Uppsala universitet på Instagram
Uppsala universitet på Youtube
Uppsala universitet på Linkedin