Psykisk ohälsa och stress
Psykisk ohälsa och stress har en stor påverkan på individers hälsa och välbefinnande och är ett växande samhällsproblem. Psykisk ohälsa och stressrelaterade problem yttrar sig på olika sätt hos olika individer. Det är vikigt att se till både individ och situation för att finna vägar mot bättre hälsa.
Om du själv upplever tecken på psykisk ohälsa och stress kan ett första steg kan vara att söka kunskap och att prata med någon du har förtroende för.
Psykisk ohälsa
Psykisk ohälsa är idag en av de vanligaste orsakerna till långtidssjukskrivning. Det handlar ofta om diagnoser kopplade till stress, sömnproblem och depression. Det finns hjälp att få och insatser vid tidiga signaler har ofta god effekt.
En nära dialog med prefekt/motsvarande är viktigt för att finna anpassningar och åtgärder som kan främja måendet. Vid behov kan du vända dig till fackligt ombud eller skyddsombud. Du som är doktorand kan även vända dig studentkårerna för stöd.
Stress
Stress är en naturlig reaktion som på kort sikt kan ha positiva effekter, men som kan orsaka stressrelaterade sjukdomar om vi utsätts under lång tid. Vad som skapar stress är individuellt. Stress kan vara arbetsrelaterad och/eller ha koppling till individens privatsituation. Ofta sammanfaller flera delar när påverkan blir för stor och stress leder till sjukskrivning. Det är viktigt att se till helheten för att förebygga och hantera stressreaktioner.
Om du upplever stress på arbetet är det viktigt att du har en dialog med prefekt/motsvarande för att se över möjligheter till stöd och anpassningar. Du kan också prata med fackligt ombud eller med skyddsombud. Du som är doktorand kan även vända dig studentkårerna för stöd.
Anonyma besök hos företagshälsovården
Varje medarbetare har möjlighet att boka två anonyma besök per kalenderår.
Stresshantering för doktorander
Möjlighet för dig som doktorand att förebygga och hantera stress.