Studentkårer

En studentkår är en organisation för och av studenter. De arbetar med att skapa fördelar för dig som student, både i utbildningsfrågor och studiesociala frågor. Studentkårerna representerar dig som student inom hela universitetet.

Hos kåren får du hjälp med praktiska saker som rör studierna. Du kan få hjälp med exempelvis studieekonomi och bostad, service i form av handlån och svar på frågor om studier i allmänhet. På studentkåren finns också förtroendevalda som arbetar med utbildningsfrågor och internationella frågor och jämlikhetsfrågor.

Beroende på vilket vetenskapsområde du tillhör kan du vara intresserad av att bli medlem i en eller flera kårer. Studentkårer och föreningar finns både i Uppsala och i Visby.

I Uppsala finns också flera studentnationer. Läs mer om nationerna!

Inskrivning i kår och nation

Uppsala universitet har flera studentkårer och studentnationer. Du kan välja att bli medlem i en eller flera kårer och nationer.

Du skriver in dig på de flesta kårer och nationer via webbportalen uppsalastudent.com. Du kan också skriva in dig hos respektive nation eller kår direkt genom att besöka eller kontakta dem.

När du skriver in dig får du ett medlemskap för en termin. Vid Uppsala universitet används Studentkortet (STUK) som medlemskort för studentnationer och kårer. Det kan även kallas "nationskort" eller "kårleg". Studentkortet ger dig även tillgång till studentrabatter och fungerar som studentlegitimation när du exempelvis köper bussbiljetter med studentrabatt.

Engagera dig!

Genom kårerna representeras studenterna i alla universitetets beslutande organ. Kolla upp vilka uppdrag som finns hos din kår.

Studentinflytande

Studentkårerna

Uppsala studentkår

Uppsala studentkår är Sveriges största och äldsta studentkår med en lång tradition av att ta tillvara studenternas intressen. De arbetar med bland annat boende- och studiemedelsfrågor och de hjälper dig som medlem med studierelaterade frågor. De driver bostadsportalen Studentboet och ERGO och en nyhetssida för studenter. Som medlem har du även möjlighet att söka stipendier, låna pengar och hyra Norreda torp som ägs av kåren.

Fasaden vid Uppsala studentkår.

Farmacevtiska studentkåren

Farmacevtiska studentkåren, även kallad Farmis och FaS, är studentkåren för studenter på receptarieprogrammet, apotekarprogrammet, master- och magisterprogrammen och doktorander vid farmaceutiska fakulteten samt för kompletteringsutbildningen för utländska apotekare. Som medlem kan du bland annat köpa billigt fika på kårhuset Pharmen, få ovärderliga arbetsmarknadskontakter, träffa vänner för livet, eller skriva i kårtidningen Reptilen.

Farmacevtiska studentkårens hus.

Föreningen Uppsalaekonomerna

Föreningen Uppsalaekonomerna är en kår för ekonomstudenter vid Uppsala universitet. Du kan vända dig till Uppsalaekonomerna om du behöver stöd eller hjälp med något som relaterar till dina studier. Utöver studiebevakning arbetar Uppsalaekonomerna även för att förgylla din studietid genom att syssla med studiesocial och karriärförberedande verksamhet.

Uppsala ekonomernas kårhus "Borgen".

Juridiska föreningen

Juridiska föreningen (JF) är studentkåren för juridikstuderande i Uppsala. JF har en omfattande verksamhet för sina medlemmar, bland annat utbildningsbevakning, studiesocial och arbetslivsrelaterad verksamhet. De arbetar för att studenter ska få en utbildning med hög kvalité, stöttar och finns till om hjälp behövs.

Juridiska föreningens samlingslokal "Jontes stuga".

Uppsala teknolog- och naturvetarkår

Uppsala teknolog- och naturvetarkår (UTN) är studentkåren för dig som studerar teknik eller naturvetenskap vid Uppsala universitet. UTN hjälper dig med studierelaterade frågor, ser till att din utbildning håller hög kvalité och jobbar för att du ska bli eftertraktad på arbetsmarknaden. Utöver studiebevakningen arrangera UTN många event för att förgylla din studietid, exempelvis Forsränningen på sista april.

Uppsala teknolog- och naturvetarkårs hus.

Rindi

Gotlands studentkår Rindi är en mötesplats för studenter i Visby. De för studenternas talan, bevakar utbildningarna på Campus Gotland, och hjälper dig med studierelaterade frågor. Förutom det är Rindi även mötesplatsen där du kan lära känna andra studenter, sitta och plugga, och ha kul med dina kamrater. Hos Rindi blir du inte en i mängden, du blir en i gemenskapen!

Gotlands studentkår Rindis kårhus.

Vilka får bli studentkår?

En sammanslutning som önskar att få ställning som studentkår måste ansöka om det. Konsistoriet, universitetets styrelse, fattar beslut om ställning om studentkår.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin