Studentnationer

Uppsala har genom sina 13 nationer Sveriges främsta studentliv och de utgör kärnan i Uppsalas studentliv. Bli medlem och få tillgång till pubar, lunchserveringar, bibliotek, baler, klubbar, teater-, musik- och idrottsverksamhet.

Nationerna bildades på 1600-talet och har sedan dess fungerat som ett andra hem för studenter. Här kan du ta en kopp kaffe och läsa hembygdens tidningar, studera, låna böcker i nationsbiblioteken eller spela och sjunga i någon av alla körer och orkestrar. Du kan även gå på nationspubarna eller dansa på nationsklubbarna. Eller varför inte skriva för nationens egen tidning?

Vill du veta hur det är att vara en del av nationslivet? Lyssna på poddavsnittet ”Att bli en del av nationslivet” ur podden Studier & Studentliv. Här får du höra två studenter berätta om vad en nation är och vad man kan göra där. Dessutom presenterar alla 13 nationer sig själva så att du kan känna efter vilken som passar dig.

Nationsbostäder

Alla nationer har egna studentbostäder, allt från korridorsrum till flerrumslägenheter. För att ställa dig i bostadskön hos en nation och söka bostäderna måste du vara medlem i den nationen.

Engagera dig!

Nationsverksamheten bedrivs av studenterna själva och alla som vill har möjlighet att engagera sig. Förutom att jobba i baren, servera, eller laga mat uppmuntrar många nationer att du kommer med egna förslag på arrangemang. Kanske vill du starta en danskurs eller anordna en modevisning? För många är nationerna bara ett ställe att ha kul på vid sidan av studierna.

Gästkort – tillfälligt terminskort

Om du inte är med i någon nation eller är student någon annanstans än vid Uppsala universitet och vill besöka nationerna, behöver du skaffa ett gästkort. Gästkortet är ett tillfälligt terminskort och det utfärdas av Kuratorskonventet. Det kan köpas på nationernas egna expeditioner och på Kuratorskonventets gästkortsexpedition på Övre Slottsgatan 7 i Uppsala.

 • Förste kurator: Även 1Q, nationernas främsta företrädare med övergripande ansvar. Kan liknas vi en ordförande.
 • Andre kurator: Även 2Q, förvaltar nationernas ekonomi och i vissa fall fastigheter. Kan liknas vid kassör eller ekonomiskt ansvarig.
 • Tredje kurator: Även 3Q, sköter nationernas köks- och restaurangverksamheter. Posten innefattar omfattande personalansvar.
 • Klubbverkare: Person som jobbar i nationernas fest- och restaurangverksamheter, på ideell eller avlönad basis.
 • Kuratorskonventet: Även KK, nationernas gemensamma samarbetsorgan. Kika gärna på Kuratorskonventets Youtube-kanal för fler inblickar i nationslivet.
 • Underkonvent: Samarbetsorgan för nationsgemensamma angelägenheter, exempelvis idrotts- eller körverksamhet.
 • Inspektor: Vanligen professor eller lektor, vid Uppsala universitet eller SLU, som tjänar som kontakt mellan nationerna och universitetet.
 • Landskap: Även nationssammankomst. Nationernas högst beslutande organ. Att likna vid ett årsmöte. Hålls fyra till sju gånger per år, varierande mellan nation.
 • Gasque: En finare traditionell sittning, vanligen i finare klädsel. Underhållning, tal och sång förekommer.
 • Sexa: En enklare middag.
 • Skattmästare: Äldre medlem med särskilt ansvar över nationernas ekonomiska och fastighetsorienterade förvaltning.
 • Spex: Ett slags amatörteater med sång och musik. Inte sällan ges de på rim.

Gotlands nation, Östra Ågatan 13, 018-13 09 81
Gästrike-Hälsing nation, Trädgårdsgatan 9, 018-66 61 41
Göteborgs nation, S:t Larsgatan 7, 018-13 20 06
Kalmar nation, Svartmangatan 3, 018-69 49 80
Norrlands nation, Västra Ågatan 14, 018-65 70 70
Smålands nation, S:t Larsgatan 5, 018-13 18 54
Stockholms nation, Drottninggatan 11, 018-14 63 33
Södermanlands-Nerikes nation, S:t Olofsgatan 16, 018-15 40 60
Uplands nation, S:t Larsgatan 11, 018-15 21 51
Värmlands nation, Ingmar Bergmansgatan 2, 018-13 44 45
Västgöta nation, Västra Ågatan 18, 018-13 63 60
Västmanlands-Dala nation, S:t Larsgatan 13, 018-10 53 39
Östgöta nation, Trädgårdsgatan 15, 018-13 43 11

Förutom nationer finns studentkårer och studentföreningar som arbetar för att göra din tid som student så bra som möjligt. Alla ger dig samtidigt en chans att aktivt vara med och påverka din situation.

FÖLJ UPPSALA UNIVERSITET PÅ

facebook
instagram
twitter
youtube
linkedin