Etnologi
Etnologi är ett ämne som studerar människors vardagsliv. Etnologer intresserar sig för hur olika grupper i samhället skapar sociala former och kulturella uttryck. Sverige är ofta arbetsfältet, men också Norden och övriga Europa. Undervisningen och forskningen intar ofta globala och transnationella perspektiv. Den forskning du som student blir delaktig i genom texter, föreläsare och övningar kan handla om arbetsliv, fritid, genus, ålder och generation. Den etnologiska praktiken innefattar också exempelvis föremål och materialitet, etnicitet och migration, levnadsberättelser, tro och sed, kulturmöten, kulturarv, urbanitet och landsbygdsliv.
Ämnet präglas av en förståelse för hur vardagen ter sig för den enskilde individen. En återkommande fråga i analyserna är hur det som är individuellt hänger ihop med en grupps gemensamma kulturyttringar; svaren blir ofta både komplexa och överraskande.
Redan från termin ett jobbar du som student med att söka egna material för analys och skapa etnografiska beskrivningar av människor i deras vardagsmiljöer. På kurserna lär sig deltagarna de etnologiska metoderna genom att själva göra fältarbeten med intervjuer och observationer. På så vis uppmärksammas människors berättande, minnen och beskrivningar. I den etnologiska praktiken ingår också att lära sig fältarbeta i det förflutna utifrån äldre material och minnesberättelser. Etnologen har ofta med sig en historisk komponent i analyser av samtiden.
Utbildningen lägger redan från A-nivån grund för både fortsatt forskning och yrkesverksamhet utanför universitetet. De yrkesområden som kunskaper inom etnologin syftar till hör främst till kulturområdet, exempelvis museer, arkiv, projektledning och kulturutveckling, kulturmiljövård och kulturadministration och till yrken inriktade mot journalistik, utbildning, information och omvärldsanalys, samt mångfaldsrelaterade frågor.
Kurser
Grundnivå, nybörjarkurser
Grundnivå, fortsättningskurser
Avancerad nivå
Kontakt
- Studerandeexpeditionen
- kursadm@antro.uu.se
- 018-471 22 13